Veel ruimte, planten voor de gezelligheid, een apart hoekje voor de kinderen, oog voor details en afwerking… De keuken ontpopt zich tot episch centrum van de woning. Functionaliteit blijft prioriteit, maar waarom combineer je dat niet meer esthetiek?

De tijd dat een keuken vooral functioneel moest zijn, is voorbij. Een plek om te koken en te eten blijft het uitgangspunt, maar steeds meer fungeert de keuken als centrale plaats in een woning. Een ontmoetingsplek voor het gezin, voor familie en voor vrienden. En dat vertaalt zich ook in ruimte.

Meer geleefd dan vroeger
Bij nieuwbouw krijgt de keuken veel plaats en ook bij de verbouwing van een oud huis, waar die vaak werd weggestopt in een bijbouw, verplaatst de keuken al snel naar een grotere ruimte in huis. “Omdat er veel meer dan vroeger geleefd wordt in de keuken”, verduidelijkt Steven Van Tichelen, managing director bij Quooker België. “Daarom is die vandaag niet alleen functioneel en praktisch, maar ook het uitzicht en het design spelen een significante rol. Het functionele primeert, maar wordt in een esthetische vorm gegoten.”

 

Ik heb niet de indruk dat er gesnoeid wordt in het keukenbudget – Jan Van der Waerden

 

Keuken als tweede woonkamer
Het begrip woonkeuken is dan ook helemaal ingeburgerd. Vaatwasser, frigo en spoelbak tegen de wand, een eiland met een aparte bar in het midden en een gezellig hoekje waar de kinderen zich kunnen bezighouden. Mogelijkheden zat om van de keuken een verlengstuk van de living of zelfs een tweede volwaardige leefruimte te maken. Van Tichelen: “Heel veel gezinnen leiden een hectisch leven. Fulltime werken, schoolgaande kinderen, hobby’s… De weinige momenten die een gezin samen kunnen doorbrengen, spelen zich vaak af in de keuken.”

Uithangbord van de woning
Naast die kostbare gezinsmomenten, teert de keuken ook op de populariteit van de talloze kookprogramma’s die het laatste decennium als paddenstoelen uit de grond schoten. Veel meer dan vroeger zijn mensen intensief bezig met eten en dat vertaalt zich automatisch in tijd en ruimte. Wanneer vrienden en familie op bezoek komen doet de keuken dienst als expositieruimte en uithangbord van de woning. De kok mag gezien worden en wordt op die manier niet meer sociaal geïsoleerd van zijn of haar gasten. “Kookprogramma’s zijn hip en er bestaat tegenwoordig geen tijdschrift zonder kookrubriek. En dat heeft zijn effect. De keuken heeft vandaag een groot m’as-tu-vu-gehalte. Mensen die voldoende budget hebben, weten ook heel goed wat ze willen”, aldus Jan Van der Waerden van De Keukenarchitecten.

 

De weinige momenten die een gezin samen kunnen doorbrengen, spelen zich vaak af in de keuken – Steven Van Tichelen

 

Experten vullen jouw smaak aan
Een belangrijke leefruimte in huis vraagt onvermijdelijk een mooi uitzicht. Designkranen en keukentoestellen in zwarte kleur, bijna geluidloze vaatwassers, kookpitten op het werktablet (pitt cooking), sfeervolle planten, zwevende kasten om meer ruimte te creëren, spatwanden uit glas en zelfs speciale houders voor tablets om recepten af te lezen. De mogelijkheden zijn eindeloos. “Mensen kiezen een keuken die past bij hun stijl”, vertelt Van Tichelen. “De persoonlijke toets van de keukenbouwer is dan ook zeer belangrijk. Als klant voel je snel of het klikt. Ook de installateurs maken keuzes en hebben stijlen waar zij achter staan. Voor de consument heb ik dus één goeie raad: spreek met voldoende experten.”

Besparingen niet voor nu
Wanneer het esthetische het functionele bijbeent, gaat automatisch ook de geldkraan harder stromen. Wordt er op de keuken minder bespaard dan bijvoorbeeld op de badkamer, slaapkamer of living? Van der Waerden: “Ik heb niet de indruk dat er gesnoeid wordt in het keukenbudget. Niet alleen het belang ervan, maar ook de goedkope leningen spelen daar een grote rol in. Mensen kijken op lange termijn en kiezen vaak meteen voor een tijdloze keuken uit mooi en duurzaam materiaal.”