Tegenwoordig hoef je geen ingenieur meer te zijn om je eigen website of app te bouwen. Bovendien vraagt het vaak geen enorme investering meer om een technologiebedrijf te beginnen. Technologie is de voorbije decennia veel goedkoper en toegankelijker geworden. Het is dan ook geen toeval dat het aantal start-ups stevig toeneemt. Bedrijven als Realo, Seaters, Collibra, neoScores, Take Eat Easy, Guardsquare, enz. maken een goeie kans het tot een van de marktleiders te schoppen.

Business vanuit deeleconomie
Dankzij de digitalisering vinden vraag en aanbod elkaar op een heel andere manier. Direct, zonder overbodige tussenpersonen – en dus met winstmarges. Nieuwe business modellen die vertrekken vanuit de deeleconomie zorgen ervoor dat de consumenten samen kunnen creëren, produceren en verbruiken.

Praat over ‘echte dingen’
Ik denk niet alleen aan Uber en AirBNB, maar ook aan Belgische bedrijven als Speaky, waar je je talen kan oefenen door over ‘echte dingen’ te praten met native speakers over de hele wereld, of ListMinut, waar je een klusjesman of babysit kan vinden in je directe omgeving.

Technologie heeft ervoor gezorgd dat de relatie tussen werkgever en werknemer vervaagt

Van passie tot beroep
Bovendien kan je nu ook als je niet (fulltime) wil gaan ondernemen heel flexibel een centje bijverdienen en van je passie een heel klein beetje je beroep maken. Als je als kleuterjuf na de uren prachtige kinderkleren maakt, kan je een eigen webshop beginnen. Als nachtwaker kan je wat extra sociale contacten opdoen door je leegstaande kamer aan te bieden aan toeristen. Als huismoeder verdien je een extraatje voor het gezinsinkomen via car sharing.

Vooravond van democratisering
Met al deze mogelijkheden worden carrièrepaden opengebroken en ligt het initiatief meer dan ooit bij het individu. We staan aan de vooravond van een ongeziene democratisering in het ondernemerschap én in de economische participatie in het algemeen. Een geweldige opportuniteit. Al is het wel eentje die om een heel ander soort skills vraagt dan we in het industriële tijdperk nodig hadden.

Andere eisen
Het vraagt om flexibiliteit, initiatief en creativiteit, het vermogen om informatie te verwerken en te analyseren, om te zetten in iets bruikbaar en handelbaar. Het vereist dat je kan omgaan met vormen van onzekerheid, met verandering. En meer dan ooit wordt de manier en het gemak waarmee je met anderen omgaat en ‘netwerken’ vormt, bepalend voor je succes.

Grenzen vervagen
Technologie heeft ervoor gezorgd dat de relatie tussen werkgever en werknemer vervaagt. Dat de grens tussen ondernemen en werknemer zijn dunner wordt. Dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Het is nu aan ons om die kansen te grijpen en onze jongeren de digitale én sociale vaardigheden mee te geven die ze nodig zullen hebben in de ‘genetwerkte’ economie van morgen. Een wereld waarin ze mogen vallen en opstaan, proberen en bijsturen – en waar ze de hand naar elkaar mogen en moeten uitsteken.