Op drie jaar tijd is de ruimte op kantoor met de helft verminderd. Mede onder impuls van het nieuwe werken – je weet wel, telewerken en desk sharing – zijn we dichter bij elkaar gaan zitten. Volgens vastgoedgroep Ceusters-SCMS heeft een werknemer vandaag gemiddeld 10 tot 12 m² ter beschikking, tegenover 20 m² in 2012.

Kwaliteit op de werkplek
Gezellig, zoveel is zeker. Maar of die flexibele werkplekken ook tot meer comfort en productiviteit leiden, daar twijfelt ergonoom Freddy Willems aan. “Te veel werkgevers gebruiken flexwerken als argument om fors in de werkruimtes te snoeien. De eigen winst primeert op de kwaliteit van de werkplek.” Dat sommige organisaties hun werknemers zelfs aanraden om moeilijke dossiers thuis af te werken, vindt Willems veelzeggend. Daarmee geven ze impliciet aan dat hun kantoor niet goed genoeg is om geconcentreerd te werken.

 

kantoor

 

Burn-outs

Bij ontwerpstudio D/DOCK linken ze het nieuwe werken zelfs rechtstreeks aan de vele burn-outs. “In hun streven naar een zo laag mogelijke kost zijn werkgevers het gemak en geluk van de werknemer uit het oog verloren”, vertelt managing director Coen Van Dijck.

 

Al te veel werkgevers gebruiken flexwerken als argument om fors in de werkruimtes te snoeien – Freddy Willems

 

Herstellen op kantoor
Om het evenwicht te herstellen experimenteren de Nederlandse designers met zogenaamde Healing Offices®, kantoren die zo zijn ontworpen dat ze werknemers stimuleren om te bewegen, te rusten en gezond te eten. Klinkt zweverig, maar D/DOCK gaat er allesbehalve licht over. Via vragenlijsten en tests gaan ze na of er voor de werknemer effectief verbetering is. Als ze bijvoorbeeld de luchtkwaliteit aanpakken, dan koppelen ze daar meetbare doelstellingen aan.

Variatie aan werkplekken
De eerste werkplek die de Nederlanders onder handen namen was Google Amsterdam. Om de medewerkers aan te moedigen niet de hele dag in dezelfde houding op dezelfde plek te zitten, ontwierpen de architecten een grote variatie aan werkplekken, waar achterover leunend, staand, rechtop zittend of zelfs fietsend gewerkt kan worden. Wie tijdens de middagpauze een powernap wil nemen, kan gebruik maken van de ruime stapelbedden.

Regelen van de omgeving 

Geroezemoes van collega’s neutraliseren ze via zogenaamde white noise en problemen met airco’s blijven achterwege omdat ze werken met individuele klimaatzones. Van Dijck: “Elke ruimte kan je apart regelen, al naargelang de behoefte van het moment. Bij vergaderingen daalt de temperatuur enkele graden en schijnt het licht feller. Dat stimuleert de creativiteit en houdt iedereen scherp.”

 

werkcafe

 

Busy wordt buzz-y
Maar het kan straffer. Om de lucht op kantoor te zuiveren, introduceerden de architecten levende wanden, met planten… én een bijenkolonie. Uiteraard niet de soort die je uit je eigen tuin kent, maar een minuscule variant die netjes in de wand verscholen blijft (en werknemers met rust laat). In hun eigen kantoor doen de architecten van D/DOCK momenteel tests met microbacteriën. Die zouden helpen tegen ziektekiemen.

 

Bij vergaderingen zakt de temperatuur en schijnt het licht feller om iedereen scherp te houden – Coen Van Dijck

 

Rustgevend groen
Groen op kantoor zou ook volgens Freddy Willems standaard aanwezig moeten zijn. “Groen is niet alleen helend voor het binnenklimaat, planten helpen de akoestiek op de werkvloer te verbeteren en zijn ideaal om afscheidingen te maken.” Dat laatste is volgens hem cruciaal om de rust in een landschapskantoor te garanderen.

Meer dan design
Bovenal raadt hij werkgevers aan om bij de inrichting van een kantoor verder te kijken dan het design. “Veel kantoren zijn vandaag bijvoorbeeld wit met hier en daar een felle kleur. Mooi. Maar als het licht erop valt, dan raken de ogen snel vermoeid. Met zo’n klachten houden werkgevers zelden rekening wanneer ze in een nieuw kantoor trekken. Door een ergonoom bij de plannen te betrekken kan je veel ellende achteraf besparen.”