Jongeren en werk, van je veilige studentencocon tot de volwassen werkwereld: het is een ontpopping die voor heel wat jongeren een serieuze realistische brok is om te slikken. Is het werkelijk knokken om je plaats te vinden en verdienen, of zijn er toch meer opties dan je denkt?

Na jaren aan een stuk een lading vriendschappen, kennis en levenswijsheden te vergaren breekt voor iedere student uiteindelijk de tijd aan om de aula achter zich te laten. Theorie maakt dan plaats voor praktijk. Maar hoe vind je die eerste job die het begin van de rest van je carrière betekent?

Zet de eerste simpele stap
Het kan goed zijn dat je een ellenlange periode van werkloosheid moet doorstaan om aan je eerste job te beginnen. Wat je in tussentijd doet, is redelijk simpel: solliciteren en niet vergeten je aan te melden bij de VDAB. Sara De Potter, beleidsmedewerker bij De Ambrassade legt uit waarom goed geïnformeerd zijn onontbeerlijk is. “Jongeren verhogen via de VDAB niet enkel hun kansen op de arbeidsmarkt, maar starten ook hun wachttijd voor een inschakelingsuitkering en behouden hun kinderbijslag.” Kleine concrete dingen die pas afgestudeerden misschien iets minder het gevoel aan hun lot te worden overgelaten.

 

Begin iets in bijberoep dat weinig investering vereist, maar waar je wel geld mee kunt verdienen Marie Van den Broeck

 

Wees realistisch
Hou daarbij in gedachten dat je eerste stapjes op de arbeidsmarkt niet noodzakelijk meteen een schot in de roos hoeven te zijn. “Eerste jobs zijn voor jongeren niet vaak de blijvers. Ze worden ontgoocheld of gaan weg omdat ze elders betere kansen krijgen,” aldus De Potter.

Ga voor werktevredenheid
Een betere kans houdt ook niet per se een hoger loon in. Want ook werktevredenheid wordt hoog in het vaandel gedragen. “Jongeren hechten veel belang aan de mate waarin leerkansen worden geboden, zelfontplooiing centraal staat en de activiteit boeiend is.”

Vraag naar praktijkervaring
Voor je effectief de wereld van de werkende mens inspringt, kun je altijd nog gebruikmaken van je schooltijd om erachter te proberen komen wat je precies wil doen. Volgens De Potter is er bij jongeren grote vraag naar voorbereiding op het maken van zowel studie-en jobkeuzes. “Uit ons participatief belevingsonderzoek ‘de weg naar kwaliteitsvol werk’ blijkt dat jongeren vinden dat er meer moet worden stilgestaan bij de vragen ‘wie ben ik?’ en ‘wat kan ik?’. Daarnaast klagen ze telkens het warm water te moeten uitvinden als het over solliciteren gaat. Ook hiervoor willen ze een basiskennis aangereikt krijgen.” Praktijkervaring, via stages of werkbezoeken bijvoorbeeld, kan aan die vraag te beantwoorden.

 

Jongeren vinden dat er meer moet worden stilgestaan bij de vragen ‘wie ben ik?’ en ‘wat kan ik?’ Sara De Potter

 

Zet je de stap iets vroeger?
Soms duiken studenten nog met de voeten onder schoolbanken het werkleven al in. Zoals Marie Van den Broeck, zaakvoerster van My Add On, die zelfs Student-Ondernemer van het Jaar werd. “Ik heb de voorbije twee jaar heel veel ervaring opgedaan en een gigantisch netwerk opgebouwd. Ik sta elke dag op om aan iets te werken waar ik voldoening uit haal.”

Durf ondernemen
Toch hangt er aan de term ondernemerschap vaak een risicobegrip vast. “Het is zogezegd alleen voor echte durvers en wordt afgeschilderd als iets moeilijk. Maar iedereen kan ondernemer worden, zolang je er maar hard genoeg voor wil gaan en genoeg onderzoek doet.” Er bestaan heel wat initiatieven die je kunnen helpen bij het beantwoorden van al je vragen, zoals Durf Ondernemen en het Innovatiecentrum, dat je terugvindt in iedere stad.

 

Ondernemerschap wordt afgeschilderd als iets moeilijk, maar iedereen kan ondernemer worden Marie Van den Broeck

 

Bijverdienen in bijberoep
Want een zaak opstarten als student doe je natuurlijk niet zomaar. Financiën vormen vaak een extra pijnpunt. Het statuut van student-ondernemer is daarom een goede eerste stap, aangezien net afgestudeerden zonder werkervaring meestal uit de boot vallen voor bestaande financiële maatregelen. Van den Broeck: “Vaak kunnen studenten nog rekenen op hun ouders en geld besparen door thuis te wonen. Als tip kan ik meegeven om eerst iets in bijberoep te beginnen. Iets dat weinig investering vereist maar waar je wel geld mee kunt verdienen. Dat geld kan je dan weer gebruiken om te investeren en je droomjob mee te creëren. En netwerken, véél netwerken!”

Ontdek wat je graag doet
Neem dus gerust je tijd om op zoek te gaan naar die droomjob, zonder in te boeten aan de droom zelf. “Kinderen mogen hun talenten niet verliezen,” vindt Van den Broeck. “Dat gebeurt vaak in het onderwijs, waar ze studenten wel eens in hokjes durven steken. Zo weet je niet meer wat je écht wil en dat zou wel moeten.” Laat je daarom voldoende informeren en ontdek wat je graag wil doen. Zo ga je misschien wel iedere dag gelukkig naar je werk voor de rest van je leven