‘Spreek niet met een jongere over financiën. Daar snappen ze niets van.’ Jammer genoeg denken veel mensen dat wij, de jongeren, niet genoeg kennis van zaken of middelen hebben om te kunnen investeren en vaak geloven we het zelf ook. Nochtans kan je tegenwoordig bij veel online brokers gratis een rekening openen en je eerste aandeel kopen aan zeer lage transactiekosten.

Sprong in het diepe
Toen ik mijn eerste aandeel kocht op mijn zeventiende sprong ik in het diepe. Ik had weinig tot geen ervaring met beleggen, maar vertrouwde erop dat ik al doende zou bijleren. Door een klein deel van het beetje spaargeld dat ik had te beleggen, was dat ook het geval. Ik volgde zelfs het nieuws over het aandeel en zette mijn eerste stappen op de beurs. Met succes.

 

beleggen

 

Leer do’s-and-don’ts
Door het lage rendement dat je bij de bank krijgt en de controverse die de financiële crisis in 2008 teweegbracht, zijn veel studenten nieuwsgierig geworden naar huidige financiële evoluties. Ze zoeken naar een hoger rendement en bekijken alternatieven voor hun spaarrekening. Begeleiding daarin is onontbeerlijk. Met workshops, lezingen en bedrijfsbezoeken informeren wij studenten over de mogelijkheden en de do’s-and-don’ts van sparen en beleggen.

 

Jong beleggen heeft voordelen, je geld krijgt de kans om te groeien

 

Nadeel = voordeel
Jong beleggen heeft natuurlijk voordelen. Je geld heeft tijd om te groeien. Dankzij een samengestelde interest groeit je kapitaal snel aan. Als je bijvoorbeeld een bedrag van 1000 euro vijftien jaar aan een jaarlijkse interestvoet van 5 procent belegt, verdubbelt je initieel bedrag! Een nadeel is dat studenten meestal over beperkte financiële middelen beschikken. Veel winst ga je niet kunnen maken. Tegelijk is dat een voordeel. Het beperkt namelijk het risico om veel geld te verliezen en geeft je de kans om te leren uit mogelijke fouten.

Informeer jezelf
Al snel informeer je jezelf dus over mogelijke opportuniteiten, nieuwe crisissen en evoluties in de markten. Zo leer je zelf een antwoord te geven op belangrijke vragen zoals: is het interessant om een huis te kopen of zijn de prijzen overgewaardeerd? Is het financieel verstandig om in het buitenland te gaan werken of blijf ik beter in België? Is mijn geld wel veilig bij een bank?

Jongeren investeren elke dag
Veel jongeren beseffen niet dat ze tijd en geld investeren in zichzelf door een opleiding te volgen. Ook wanneer je binnen een paar jaar wilt gaan samenwonen met je partner investeer je in een huis of appartement. Waarom dan niet nu al investeren in de kennis dat je pensioen of toekomst kan waarborgen? Investeren doen we namelijk allemaal, bewust of onbewust.