In samenwerking met

Jeroen De Pauw, kok

Op zoek naar een extreme sport die ik beoefen, kom ik niet verder dan karting of skiën. Echt extreem kun je dat niet noemen natuurlijk. Of mag ik mijn eigen extreme lievelingssport eens aankaarten? “Outdoor cooking” is dat.

Koken is voor mij meer dan een job, het is mijn leven en mijn passie. De laatste jaren maak ik er ook een sport van om niet in mijn keuken binnen te blijven maar buiten heel wat gerechten klaar te maken aan de barbecue. ’s Zomers is het des te leuker om tussen je gasten aan het vuur te staan. En ’s winters verwarmen die kolen je bijzonder goed en komen de gasten er vanzelf bij staan. Niets gezelligers dan outdoor cooking!

Grillen op skilatten
In de winter vind ik een avondje barbecue buiten de ideale winteravond. Een garantie op plezier! Ook op skivakantie gaat de grill wel eens aan. Eens de piste af, beginnen we de après-ski rond een vuurtje. Vaak zitten we bij het dessert nog steeds aan het vuur en hebben we onze skipakken nog aan. Buiten koken, voor mij bestaat er niets heerlijker! Al mag dat best ook in warme temperaturen. Nu mijn skivakantie achter de rug is, kan de zomer niet snel genoeg beginnen.

 

Iedereen de hele avond rond het vuur, lekker eten en fijn gezelschap, dat zijn gelukkige momenten voor mij

 

Losse & zwoele sfeer
Die wollen truien mogen aan de kant, weg met de sjaals en mutsen, laat het zonnetje maar komen. En vooral de lange avonden. Het lijkt dan wel of er plots meer tijd is om ook ‘s avonds activiteiten te plannen. En dankzij die losse, zwoele sfeer is er ook weer extreem veel goesting om lekker en relax te koken. De variatie aan groenten en fruit breidt zich de volgende maanden alleen maar uit. Asperges, aubergines, courgetten… ze zijn weer allemaal van de partij. En super gemakkelijk op de grill: in schijfjes snijden, kruiden en grillen maar.

2357

Avondje rond het vuur
Samen met vrienden eten op de barbecue gooien is dan ook een heerlijk gevoel. Het allerbeste is zelfs als het op een spontane manier en een ongepland moment gebeurd: frigo openen en de grill plaatsen. Vaak maken mijn vrienden en ik er dan aperitiefhapjes op, een voorgerechtje, een hoofdgerechtje en een dessert. Moet niet veel zijn maar wel met veel liefde. Iedereen dus de hele avond rond het vuur, lekker eten en fijn gezelschap, dat zijn gelukkige momenten voor mij! En als ik dan de homemade Limoncello en de marshmallows boven haal, blijven mijn vrienden nog tot de vroege uurtjes plakken

Dessert op de barbecue
Outdoor cooking kan op elk moment en overal. Probeer eens een groter stuk vlees of vis op de grill te bakken dat je dan aan tafel versnijdt. Het liefst op een plank in het midden zodat ieder een stuk kan nemen. Foodsharing heet dat, ik ben er verzot op. Neem een côte à l’os of speenvarken, of voor de visliefhebbers een zalm of tonijn in het geheel. Stevig kruiden en dan sappig bakken, want zo’n groot stuk bewaart het best de heerlijke smaak vanbinnen. Het is ook altijd fijn om een dessert op het vuur te bakken. Mijn topper is de zelfgemaakte snickers op de barbecue. Je kun het recept nakijken op de site van Njam. Nu heb ik mezelf doen watertanden, ik ga snel mijn barbecue aansteken!