In samenwerking met

Jeroen Dagevos, milieuwetenschapper en Hoofd Programma’s, Plastic Soup Foundation

Een internationale studie heeft vorig jaar eindelijk concrete cijfers vrijgegeven over hoeveel plastic er in de oceanen en zeeën zit: 5 tot 13 miljoen ton. Veel meer dan eerst werd gedacht. Er wordt geschat dat onze oceanen tegen 2050 meer plastic zullen bevatten dan vis.

Plastic is echter niet alleen afkomstig van afval, achtergelaten op stranden, of achteloos weggegooid. Minideeltjes van plastic, microplastic, zijn veel gevaarlijker en moeilijker om op te sporen. Laat staat te filteren.

Cosmetica zonder plastic graag
Vijf jaar geleden startte de Plastic Soup Foundation daarom de campagne Beat the Microbead (www.beatthemicrobead.org) waarin consumenten gemobiliseerd werden om cosmetica te kopen zonder microplastic deeltjes. Dat mobiliseren was eigenlijk heel gemakkelijk, want wees nou eerlijk, wie wil er zijn tanden poetsen met plastic? Precies, niemand dus.

Nadenken over de effecten
Plastic aan cosmetica toevoegen was eigenlijk een heel dom idee, achteraf was het een ontwerpfout en hebben we met zijn allen vooraf niet goed nagedacht over de effecten op onze leefomgeving. De consument heeft gelukkig verandering afgedwongen door simpelweg niet langer te kiezen voor producten met plastic microbeads.

 

Per wasbeurt komen er 20 miljoen plastic vezels vrij die via het riool in het milieu belanden

 

Tomaat garnaal en synthetische vezels
Een nieuwe, veel grotere uitdaging staat nu echter voor ons klaar: microfibers van kleding. Je zou het misschien niet zeggen, maar de helft van je kleerkast bestaat uit plastic en dat zal in de toekomst alleen maar meer worden. Per wasbeurt komen er daardoor 20 miljoen vezels vrij die via het riool in het milieu belanden. Nu al worden die synthetische vezels teruggevonden in garnalen en mosselen. En dus ook… op je bord.

Verminder vezelverlies
Laten we plastic kleding dan verbieden! Zou je denken, maar dat is niet echt realistisch. We kunnen beter inzetten op het verminderen van vezelverlies. Dat zou kunnen door draden anders te ontwerpen, wasmachines met een filter uit te rusten en een wasmiddel gebruiken dat je kleding beschermt tegen slijtage.

Gezamenlijk oplossingen zoeken
Daarvoor werken we nu nauw samen met Parley for the Oceans en leiden we een coalitie van meer dan 100 ngo’s en 160 kledingbedrijven, die gezamenlijk een oplossing gaan ontwikkelen. Dit initiatief, Ocean Clean Wash, probeert nu op voorhand na te denken en te anticiperen op de toekomst, zodat we er achteraf geen spijt van krijgen. Want onze oceanen zijn het waard, en jij ook.