In samenwerking met

Ingrid Willems, Category Manager Horta

De zomer is in het land! Tijd om van het mooie weer te genieten en de barbecue aan te steken. Maak er een echte culinaire beleving van, met vrienden en familie. Barbecueën is immers zoveel meer dan vlees grillen.

Zeg niet bbq, zeg buitenkeuken
De barbecue is onlosmakelijk verbonden met de zomer, gezelligheid en lekker eten. En net als in de gewone keuken gaan we hier vandaag graag een stapje verder in. De barbecue evolueert naar een heuse buitenkeuken, het hart van de tuin en de plek voor nieuwe culinaire experimenten.

Variatie troef
Je kunt je gerechten bijvoorbeeld al een heel andere smaak geven door specifieke aroma’s toe te voegen. Denk aan de diverse kruiden bij je vlees, of de invloed van wijn, bier of houtsnippers op je gerechten. Een barbecue hoeft trouwens niet alleen om vlees te draaien. Er zijn intussen tal van lekkere barbecuegerechten met vis of groenten uitgedacht. Of wat dacht je van een pizza op je vuur? Naargelang je ervaring of interesses kun je je barbecuestel namelijk uitbreiden met accessoires zoals een pizzasteen of wok.

 

Als je de juiste aroma’s weet te gebruiken, creëer je zowel op houtskool, gas als elektriciteit de lekkerste gerechten

 

Word jij een echte grillmaster?
Zoek je inspiratie of tips om meer uit je barbecue te halen? Neem dan eens deel aan een kookworkshop met ervaren chefs zoals Peter De Clercq. Of breng een bezoekje aan het BBQ-event op 26 mei, waar in alle winkels originele recepten worden gedemonstreerd en waar je volop inspiratie kunt opdoen. Het is het ideale moment om nieuwe technieken en producten te ontdekken.

horta3

Houtskool, gas of elektriciteit?
Of je met houtskool, gas of elektriciteit grillt, speelt daarbij amper een rol. Uit blinde tests blijkt immers dat de uiteindelijke smaak dezelfde is. Bij barbecue wordt de smaak bepaald door de aroma’s, niet door de rook. Als je de juiste aroma’s weet te gebruiken, creëer je steeds weer de lekkerste gerechten. Een gasbarbecue is vooral handig wanneer je vaak buiten kookt of de rook liever vermijdt. Kook je minder vaak en hou je van de sfeer rond een vuur? Dan zweer je wellicht bij een barbecue op houtskool.

Zo hou je het gezond en lekker
De keuze voor een open of een gesloten barbecue speelt wel een grote rol in de kwaliteit. In een open barbecue worden je gerechten geroosterd, waardoor voedingsmiddelen sneller uitdrogen. Bovendien raakt het vuur makkelijker het vlees, waardoor het verbrandt en schadelijke dioxines zal bevatten. Gesloten barbecues grillen indirect en zijn daardoor wel gezond. Omdat de warmte en aroma’s onder het deksel worden bewaard, hebben gerechten er meer smaak en blijven ze zachter.

 

Door indirect te grillen met een gesloten barbecue, bewaar je de warmte en de aroma’s: je gerecht krijgt meer smaak en het is gezonder

 

Restaurantkwaliteit binnen handbereik
Indirect grillen maakt van een barbecue ook een meerwaarde ten opzichte van je gewone keuken. De nieuwste generatie barbecues haalt 400°C, ongeacht de warmtebron. Daardoor garen gerechten snel zonder uit te drogen of aan voedingsstoffen te verliezen.

Ready, steady … cook!
De barbecue ontpopt zich dus tot een echte culinaire hotspot. Hij wordt de plek om te experimenteren met nieuwe aroma’s en technieken. Bovendien kan barbecueën heel gezond zijn, als je het juist aanpakt. Reden te meer om deze zomer aan het kokkerellen te slaan!