In samenwerking met

Ivo Pauwels, Radio 2 tuinman en auteur

De wereld verandert, en de tuinen evenzeer. Er staat een nieuwe generatie tuinliefhebbers op van jonge mensen die hun tijd zorgvuldig managen, die snel willen leren en in de tuin volop willen genieten, op een ecologisch bewuste en smaakvolle manier.

Vrije tijd wordt kostbaar
Met twee gaan werken, kinderen grootbrengen… legt beslag op de beschikbare tijd. Vrije tijd wordt schaars, en steeds vaker anders ingevuld. Bovendien worden tuinen gemiddeld veel kleiner. En net die kleine tuinen moeten nog meer functies vervullen dan voorheen. Het zijn oasen van rust, comfortabele buitenkamers, en vaak architectonische pareltjes die bewust arbeidsarm zijn. Hierbij zijn bomen en struiken vaak slechts de omlijsting van de tuin, onder meer om geluid en inkijk te weren.

Nieuwe aandacht voor natuur
En toch, binnen dat kader groeit er een nieuwe aandacht voor de natuur. Een vijver vol leven, of een zwemvijver die natuur en plezier verbindt, papa’s en mama’s die met hun kleine kinderen een moestuintje aanleggen, zodat die kunnen smullen van radijsjes uit de hand, van torentjesbloemkolen en van soep van zelfgeteelde pompoenen.

 

Een tuin, hoe klein ook, draagt zonder twijfel bij aan de levenskwaliteit

 

Kruiden à volonté
Perkplantjes moedigen daarnaast jonge tuiniers aan. Ze maken de zomerse tuin instant feestelijk. De aanleg van een eenvoudig kruidentuintje kan hierbij een prima investering zijn wanneer de barbecue weer lustig wordt aangestoken in de zomer. Keukenkruiden brengen meer smaak, krikken het culinaire niveau op en hebben elk hun eigen verleidelijke parfum dat niet alleen de neuzen van keukenprins en –prinses verleidt, maar ook ijverige bijen aantrekt.

Belangrijkheid van een tuinaannemer
Met dat alles voor ogen is het niet moeilijk te begrijpen dat de tuinaannemer niet meer weg te denken is uit ons versnipperde landschap aan tuinen. Hij is een alleskunner die zowel thuis is in solide verhardingen, onberispelijk vijvers kan aanleggen, maar ook oog heeft voor bomen en planten. Hij is de technicus die de verlangens van de tuinbezitters concretiseert. Hun slogan is niet voor niets: ‘een tuin is keihard genieten!’, op een duurzame, arbeidsarme én ecologische manier.

Nieuwe prioriteiten
Anderzijds kruipt groen waar het niet gaan kan. Daktuinen in de binnenstad, moestuintjes op een groot balkon, groendaken… De tuinliefhebbers van nu hebben nieuwe wensen en prioriteiten. Gelukkig kunnen ze kiezen uit een overweldigend aanbod aan mogelijkheden en is de fantasie niet te beteugelen. Een tuin, hoe klein ook, schenkt ademruimte en draagt zonder twijfel bij aan de levenskwaliteit.