Elke minuut van de dag werden volgens data-analysebedrijf SAS vorig jaar maar liefst 204 miljoen e-mails verstuurd, 1,8 miljoen Facebook-likes gegenereerd, 278.000 tweets gepost en 200.000 foto’s via Facebook geüpload. Het verzamelen van big data is niet nieuw. Patronen en trends worden al decennia geanalyseerd en gebruikt om applicaties en toepassingen te verfijnen. Nieuwer, en ingewikkelder, is het Internet of Things (IoT), dat sinds enkele jaren een opmars kent. Kort samengevat: het IoT is het via sensoren connecteren van dingen –  apparaten of mensen – met het internet en met elkaar.

Nutteloze mens?
Vandaag zijn al meer dan 13 miljard toestellen verbonden met het internet. “De prognose is dat er tegen 2020 zo’n 50 miljard toestellen met elkaar in contact zullen staan”, vertelt Johan Criel, CTO en founder van het IoT-bedrijf Sensolus. Is de rol en het nut van de mens op deze aardbol in gevaar? Criel: “Machines zullen niet zomaar taken van de mens overnemen. De extra gegevens die verzameld worden zijn vooral functioneel, ze maken onzichtbare zaken zichtbaar. Als vuilniscontainers gechipt worden en een signaal sturen wanneer ze vol zijn, zullen er nog steeds mensen aan te pas komen om de containers leeg te maken.”

 

Als vuilniscontainers gechipt worden en een signaal sturen wanneer ze vol zijn, zullen er nog steeds mensen aan te pas komen om de containers leeg te maken – Johan Criel

Ziektes worden voorspelbaar
Frank De Weser, Director B2B marketing & M2M bij Mobistar, bevestigt: “Het IoT is geen robotisering. De extra informatie die we dankzij het IoT kunnen bekomen, laat ons ook toe om te anticiperen op bijvoorbeeld ziektes.” Een ‘slimme armband’ die eventuele hart- of andere gezondheidsproblemen nauwlettend in de gaten houdt, kan levens redden. “Door het IoT kunnen we nog veel meer data genereren die vervolgens nuttig gebruikt kunnen worden.”

f-D-IT_img-6

Fileprobleem opgelost
Ook het track & trace-systeem waarmee consumenten hun pakje onderweg kunnen volgen, is daar een voorbeeld van. De Weser: “Stel dat de bestelwagen of truck eveneens in verbinding staat met applicaties die het weer voorspellen of files aangeven. Dan kunnen we nog korter op de bal spelen om verkeersopstoppingen te vermijden. En dat komt de logistieke dienstverlening alleen maar ten goede.”

Boodschappenlijstje dankzij stoelgang
Niet alleen economisch, maar ook maatschappelijk zijn de voordelen merkbaar. Zo wordt in de zorgsector huisautomatisering (domotica) steeds belangrijker en nuttiger. Maar wat als technologie het doel voorbijstreeft? Denk aan een koffiezetapparaat dat weet dat je wakker wordt en alvast koffie zet. Of aan een gechipte mouw van je sweater waarmee je in de supermarkt kan betalen. Of wat met een toilet dat je stoelgang analyseert en een frigo die op basis van die stoelganganalyse een boodschappenlijstje opstelt?

Een ‘slimme armband’ die eventuele hart- of andere gezondheidsproblemen nauwlettend in de gaten houdt, kan levens redden – Frank De Weser

Professioneel & privé
Zo’n vaart gaat het gelukkig nog niet. De Weser: “Zulke voorbeelden worden aangehaald om de reikwijdte van de mogelijkheden in ons dagelijks leven duidelijk te maken. Het IoT is zeker geen ongeleid projectiel waarvan we niet weten waar het naartoe schiet. Ook rond databeveiliging en dataprivacy wordt het nodige gedaan. Ik geloof dat het IoT niet enkel op professioneel vlak, maar ook in het dagelijkse leven ingeburgerd zal raken. De mate waarin je dagelijks met het IoT bezig bent, is trouwens erg persoonsgebonden. Ook vandaag heb je de keuze of je de gps van je wagen volgt of toch op je eigen gevoel vertrouwt.”

Deel van dagelijkse leven
Criel gelooft dat het IoT zijn weg vanzelf zal vinden in de maatschappij. “Toen ik op de schoolbanken zat, was er ook nog geen sprake van mobiele telefoons. Laat staan telefoons met internettoegang. En kijk nu. Dergelijke evoluties hebben nu eenmaal tijd nodig om in te burgeren. Ik geloof wat dat betreft in mutual shaping. De technologische en maatschappelijke ontwikkeling staan niet los van mekaar. Het ene versterkt het andere en omgekeerd. Waar we uiteindelijk gaan eindigen weten we niet, maar dat IoT de komende jaren deel van het dagelijkse leven wordt, is wel zeker.”