De hervorming van de woonbonus heeft niet tot de gevreesde aardverschuiving op de vastgoedmarkt geleid. Ook voor de komende jaren verwachten financieel experts maar weinig verschuivingen. Loont het dan nog om te investeren in eigen huis? Jawel, zegt Frank Damen, woordvoerder van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars.

Kopen
“Een eigen huis is in de eerste plaats een investering in levensgeluk. Lijst je wensen op en zoek een plek die daar zoveel mogelijk aan beantwoordt. Aarzel ook niet om hiervoor een makelaar in te schakelen. Die kent de lokale markt als geen ander. Ga voor een echte thuis, goed bereikbaar en in een warme omgeving. Wie zijn huis goed onderhoudt, heeft tegelijk een mooie en waardevaste investering. Niet voor niets noemen ze een eigen woning de vierde pensioenpijler.”

Huren
“Moet of wil je regelmatig andere oorden opzoeken? Dan doe je er goed aan een woning te huren. Belgen mogen dan wel een baksteen in de maag hebben, op sommige vlakken is huren interessanter dan kopen. De huurlast bijvoorbeeld ligt lager dan de last van een lening. En nog een voordeel: voor heel wat kosten, zoals de onroerende voorheffing, de brandverzekering en de grote herstellingswerken, moet de verhuurder opdraaien. Nadeel is dan weer dat je minder ruimte hebt om er je eigen plek van te maken.”

Renoveren
“Als je renoveert, denk dan in de eerste plaats aan energiebesparende maatregelen. Dat levert een hoog rendement op. De mogelijkheden zijn overigens bijzonder talrijk: isoleren, zonnepanelen installeren, regenwater opslaan en gebruiken, toestellen met een laag verbruik aankopen… Het is goed voor het milieu, de initiële kost is snel terugverdiend en je energiefactuur gaat naar beneden. Bovendien kan je voor veel ingrepen rekenen op een premie.”

 

renoveren2

 

Bouwen
“Een nieuwbouw neerpoten is zo goed als altijd duurder dan een bestaande woning kopen. Dat heeft vooral te maken met de hoge eisen die de wetgever stelt. Je hebt bijvoorbeeld heel veel voorwaarden rond energieprestatie, ventilatie en isolatie. Anderzijds investeer je via nieuwbouw ook in de meest moderne bouwtechnologie. Daar doe je op lange termijn sowieso je voordeel mee, in het bijzonder financieel. Bovendien kan je een nieuwe woning helemaal naar eigen wens inrichten.”

Vastgoedaandelen
“Om in vastgoed te investeren, hoef je niet per se bakstenen te kopen. Het kan ook indirect, bijvoorbeeld via vastgoedbevaks, een belegginsvennootschap met vast kapitaal die investeert in onroerend goed. De bekendste bevaks in ons land zijn Cofinimmo en Befimmo, beiden in de Bel-20. Het voordeel is dat je geen gigantisch kapitaal moet investeren en toch aan grote vastgoedprojecten kunt deelnemen. Vraag zeker deskundige hulp, want inzicht krijgen in de kwaliteit van de fondsen of het vastgoed waarin bevaks beleggen, is niet evident.”

Tweede woning
“Knijp je er graag een weekendje tussenuit? Ben je verknocht aan een bepaalde bestemming? Dan is het misschien wel de moeite te investeren in een tweede woning, die je indien gewenst ook aan andere vakantiegangers kunt verhuren. Zo haal je extra rendement uit je aankoop. Met een beetje geluk kan je het huis op termijn met winst verkopen. Een gouden tip als je naar het buitenland trekt: informeer je zeer goed over de plaatselijke regelgeving zodat je niet voor verrassingen komt te staan.”

Verhuren
“Door een of meerdere woningen te verhuren, geniet je van de (geïndexeerde) inkomsten van de verhuur, terwijl je je geen zorgen hoeft te maken over de evolutie van de vastgoedprijzen. Een goede huurder vinden, is uiteraard cruciaal. Ook hier kan het nuttig zijn een makelaar in te schakelen, aangezien die de deontologische plicht heeft om de solvabiliteit van kandidaten – hun mogelijkheden om systematisch en voldoende huur te betalen – te onderzoeken.”