De perfecte vakantie, maar helaas doen de overbelichte of net onderbelichte foto’s op Facebook of Instagram die vakantie geen eer aan. “Jammer, want eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om een prachtige herinnering te maken aan die leuke tijd.”

Op een onbewoond eiland, loopt niemand voor je neus. Ja, je voelt je er blij want lekker leven is de leus. Je drinkt er met je billen bloot, melk uit een kokosnoot. Kinderen voor Kinderen zongen het vol enthousiasme 20 jaar geleden. Een vakantie zonder stress, zonder te veel andere mensen. Vandaag ben je op dat onbewoond eiland echter niet langer meer alleen. Dankzij Facebook, Instagram, Twitter deel je met je volgers dat je ‘een zalige tijd beleeft’ op je prachtige eiland en dat illustreer je vervolgens met een kiekje van die kokosnoot, al dan niet met je billen bloot.

Iedereen jaloers
Kortom, iedereen post weleens een foto om anderen jaloers te maken op de fijne vakantie die ze beleven of om gewoon die fijne momenten te delen. Vier glaasjes cava en een lekker aperitiefhapje op een terras, een selfie met Josje van K3 op Werchter, een zonsondergang in Mali. Het fenomeen is bekend. “Ik zie heel veel vakantiefoto’s passeren op mijn Facebookpagina’, zegt Bas Bogaerts, fotograaf voor De Morgen en Canvasprogramma De Afspraak. “Heel vaak van mindere kwaliteit. Nochtans, als je een paar dingen in acht neemt, kun je van een fletse foto een toppertje maken.”

 

Neem een foto in de vroege ochtend of laat in de namiddag, een uurtje voor de zon onder gaat, dan heb je de beste beelden – Bas Bogaerts

 

Het beste licht
Zo neem je een foto beter in de vroege ochtend of laat in de namiddag, een uurtje voor de zon onder gaat. “Zeker als je strandfoto’s wil posten”, legt Bogaerts uit. “Op die uren heb je een warm licht, dat is vriendelijker voor je huid. De zon is overdag vrij fel, dus wat gebeurt er: je gaat je ogen dichtknijpen, de schaduwen zijn hard waardoor je ziet dat je nog een bleke huid hebt en bijgevolg sta je niet op je best op de foto.”

Vermijd blinkende foto’s
Na enkele dagen in die felle zon, raken veel toeristen ook verbrand. ’s Avonds neem je een douche, smeer je jezelf in met aftersun en vervolgens ga je lekker eten met je vriend of vriendin en post je dat op Facebook. “Een verschrikkelijk effect”, aldus Bogaerts. “Je ziet dan al die blinkende foto’s op je tijdlijn. Doe dat niet, het doet pijn aan de ogen.” Ook hier bestaat gewoon een eenvoudig trucje en kun je het blinkende effect van aftersun vermijden door een wit servet of zakdoek deels voor je flits te binden. Let op, er moet wel nog een beetje licht zichtbaar zijn. De flits uit zetten is trouwens volgens hem geen optie, want dan krijg je ’s avonds donkere of bewegende beelden. “Het is een kleine tip, maar wel een handige om je foto’s wat extra te geven.”

Aandacht = nieuwe schaarste
Er is trouwens niets mis met het posten van privéfoto’s op je Instagram of Facebook. “Je gaat er natuurlijk zo ver in als je wil”, zegt social media expert Fiona Stoop. “Aandacht is de nieuwe schaarste. We delen graag met mensen wat we doen. Iedereen heeft behoefte aan sociale verbindingen, connecties met anderen. Een like krijgen op je bericht kan die vakantie nog net dat tikkeltje meer geven.” Al waarschuwt ze wel voor de inhoud van je foto’s.

 

Weet wat je deelt op Facebook, want iedereen kijkt mee – Fiona Stoop

 

Privacy eerst
“Weet gewoon wat je doet”, meent ze. “Alles wat je de wereld instuurt, draagt bij aan je personal branding.” Denk maar aan een werkgever die info over jou opzoekt op Google. Besef dat hij of zij die foto’s kan zien. “Zorg daarom dat je steeds in de hand hebt wat er over jou verschijnt”, geeft ze als advies. “Let op je privacy-instellingen, dat kan al heel veel helpen.”

Too much information…
“Klopt”, meent ook Bogaerts. “Foto’s van een leuk feestje waar je een beetje dronken bent, lijken op dat moment misschien leuk om te posten, maar achteraf heb je er misschien spijt van.” Stel je bijvoorbeeld ook de vraag: wil ik dat mijn baas me in mijn bikini ziet? Als het antwoord nee is, dan doe je dat beter niet. Dat geldt bij elke foto die je post. Wil je dat iedereen hem kan zien of liever niet? Daarnaast zijn 50 foto’s van een zonsondergang ook van het goede te veel. “Selecteer”, vindt Bogaerts. “Beter één goede vakantiefoto, dan 50 keer hetzelfde moment.” Wie je posts volgt, zal dat meer interesseren, want bij te veel info haken ze af. Less is more in dit geval.

Hou het kort
Voor video’s geldt trouwens hetzelfde principe als bij een foto. “Overdrijf niet”, aldus Bogaerts. “Beter 10 korte fragmentjes van 1 minuut dan een video van 10 minuten van je gezellige diner. Dat maakt het nadien ook gemakkelijker in de montage, waar je dan zonder al te veel moeite een mooie vakantiefilm in elkaar kan boksen.” Zalig toch, die zomer. Helaas gaat hij sneller voorbij dan je denkt. Gelukkig heb je nog je foto’s en kan je er dankzij Instagram en Facebook nog maandenlang van genieten.