Je kunt er niet meer omheen. De digitale revolutie is tot in onze huiskamers doorgedrongen. Koelkasten, auto’s, smartphones… ze worden altijd maar slimmer. Ook voor onze economie betekent het digitale tijdperk een ware revolutie.

De digitalisering gaat razendsnel. Wat enkele jaren geleden nog sciencefiction leek, komt stilaan binnen handbereik: koelkasten die automatisch je voorraad bijbestellen, thermostaten die je verwarming thuis volledig autonoom afstemmen op je levensstijl en – wie weet – straks auto’s die zelf een vrije parkeerplaats zoeken. Deze nieuwigheden maken ons dagelijks leven niet alleen heel wat makkelijker, het zijn ook voorbodes van een diepgaande verandering die onze manier van leven en werken fundamenteel zal wijzigen.

Wat enkele jaren geleden nog sciencefiction leek, komt stilaan binnen handbereik

De digitale revolutie betekent niet alleen extra persoonlijk comfort. Ook onze economie past zich volop aan. Digitalisering wordt om die reden dan ook vaak beschouwd als de ‘vierde industriële revolutie’. Drie tendensen zijn daarbij fundamenteel: mensen en dingen staan via wifi en 4G voortdurend met mekaar in verbinding, de digitale gegevensuitwisseling zorgt voor een berg big data die op zijn beurt heel wat nieuwe mogelijkheden creëert, en geavanceerde robotica-technieken brengen de automatisering op een nooit gezien niveau.

 

toekomst

Economische sectoren die tot enkele jaren geleden nog veilige havens waren, worden stevig dooreengeschud

Jonge start-ups spelen al volop in op de nieuwe digitale mogelijkheden. Ze breken oude monopolies, vuren innovatie aan en charmeren een nieuwe generatie klanten met nooit geziene service op maat en on-demand. Economische sectoren die tot enkele jaren geleden nog veilige havens waren, worden stevig dooreengeschud. Zelfs een oerklassieke sector als de taxisector kan niet langer om vernieuwing heen. Via apps rukt de deeleconomie op en wordt iedereen een beetje ondernemer.

Via apps rukt de deeleconomie op en wordt iedereen een beetje ondernemer

Vraag is hoe met de digitale revolutie omgaan? Eén ding is zeker: onze ogen sluiten en hopen dat de wind overwaait, brengt ons nergens. Integendeel, vooruitgang hou je niet tegen. België is van bij zijn ontstaan altijd een voorloper geweest bij technologische vooruitgang. We waren het eerst geïndustrialiseerde land na Engeland en onze ingenieurs legden mee de basis voor volgende industrialiseringsgolven. We moeten ook bij deze vierde industriële revolutie voorop durven lopen.

Met ‘Digital Belgium’ (www.digitalbelgium.be) legt de federale regering een plan op tafel dat mensen samenbrengt om ervoor te zorgen dat de digitale revolutie ook in ons land bron van nieuwe welvaart is. Dat kan als we oude taboes laten sneuvelen, onze troeven beter uitspelen en volop inzetten op innovatie.