Je hebt een lange werkdag achter de rug en dan moet je nog snel boodschappen gaan doen, de kinderen van de crèche gaan halen en koken. Wordt het dan soms niet te veel? Hoe doe je dat? Werk en gezin combineren?

Anne Borgers (45), Marketing Manager Happinez & partner Indiville bvba en mama van de 5-jarige Nona

Hoe combineer je werk en kind?
“Dankzij de flexibiliteit van mijn freelance job lukt het om mijn werk met een kind te combineren. Als ze plots ziek is, moet ik daardoor niet overhaast op zoek naar een oppas. Gewoonlijk voorzie ik lang op voorhand al opvang. Als ik bijvoorbeeld naar Amsterdam moet voor het werk, moet iemand haar van school afhalen en er zijn tot ik thuiskom. Soms ben ik te laat om haar naar de kinderyoga te brengen, dan doe ik bijvoorbeeld een beroep op een andere moeder op school. Het is dus heel belangrijk een netwerk te hebben van mensen die vriendschappelijk of familiaal aan ons gebonden zijn, naast moeders op school die ook kunnen inspringen. De twee keywords zijn in elk geval: plannen en flexibiliteit !”

Welke activiteiten doet je kind het liefste?
“Nona is graag thuis, ze houdt van schilderen en knutselen, bijvoorbeeld voorgetekende figuurtjes uitknippen en opplakken of met papa stickers van voetballers in een album kleven, naar aanleiding van het EK voetbal (lacht). Knutselen doet ze ook dikwijls samen met haar oma’s. Met de ene oma die heel creatief is, kan ze een hele namiddag bezig zijn met strijkparels of mozaïeken. Terwijl ze met de andere oma, die zelf heel veel van kleuren houdt, in een kleurboek voor volwassenen kleurt. Ook met Playmobile kan ze uren spelen. Daarnaast heeft ze ook al hobby’s, zo is ze dol op dansen, ze wil later zelfs ballerina worden, doet ze aan kinderyoga en gaat wekelijks turnen.”

Hoe maak je tijd vrij voor jezelf en je partner?
“Mijn man werkt niet op vrijdag, dus dan neemt hij alles over. Als Nona op school is, doen we soms iets samen met zijn tweeën. Als Nona in bed ligt, kijken we samen TV of Netflix en bij mooi weer zitten we gezellig buiten te praten. In het weekend droppen we haar soms bij de grootouders en rijden dan door naar Maastricht voor een stadsmoment samen. Voor mezelf las ik veel in (lacht): ik heb een toneelabonnement om met vriendinnen naar het toneel te gaan en elk jaar organiseren we met zes vriendinnen een vierdaagse fietstocht. En dan zijn er natuurlijk de kleine lunches of avondmomenten met vrienden of af en toe een deugddoende massage.“


 

Birgit Kerckhofs (32), fulltime job en mama van Bas, 4 maanden oud

Hoe combineer je werk en kind?
“Ik ben in januari terug beginnen werken en het is een hele organisatie om de opvang te regelen. Hoewel wij de aanvraag deden begin 2016, kregen wij een plaats in een crèche buiten Leuven, op 5 km van onze woonplaats. Over de crèche zelf zijn we tevreden, maar de openingsuren tot 18u en vrijdag tot 17u zijn een ware uitdaging. Ik ben verplicht een beroep te doen op familie en op een nanny. Gelukkig heb ik een flexibele werkgever en kan ik ook thuiswerken, maar het blijft een heus management. Zeker als mijn man of ikzelf naar het buitenland moet voor het werk. Het is frustrerend te weten dat er dichter bij huis opvang is met flexibelere openingsuren, maar dat we daar geen plaatsje kregen.”

Wat zijn de activiteiten die je kind het liefste doet?
“Bas gaat graag op stap, hij zit dolgraag in de draagzak en hij vecht tegen de slaap om alles te kunnen zien wat er rond hem gebeurt. Als ik een hele dag thuisblijf, is hij lastiger dan dat ik hem overal mee naartoe neem, zelfs op restaurant. We hebben in november en december vorig jaar vijf weken rondgetrokken in Nieuw-Zeeland en Australië. Dat vond hij super. In de auto of in het vliegtuig was hij altijd heel rustig en braaf: zo sliep hij maar liefst 10 uur op de 14 uur durende vlucht van Dubai naar Sydney. Andere passagiers vroegen of we hem soms iets hadden gegeven om te slapen (lacht). Het was dan ook wennen voor hem de eerste week in de crèche na die reis.”

Hoe maak je tijd vrij voor jezelf en je partner?
“We hebben er nog niet zoveel ervaring mee, want tijdens onze reis waren we de hele tijd samen met ons drietjes en dat was echt qualitytime als gezin. Bas is momenteel nog een gemakkelijke baby. Hij kan op restaurant braafjes in zijn buggy rondkijken en daarna in slaap vallen. Maar terwijl we vroeger alle tijd van de wereld hadden, plannen we nu qualitytime. Als Bas een dutje doet, nemen we de tijd een theetje te drinken en elkaar te vragen hoe de week geweest is, in plaats van snel een wasmachine in te steken of zelf een dutje te doen. Ik merk wel dat we voor zo’n momenten écht samen tijd moeten vrijmaken om niet te vergeten dat de andere er ook nog is.”


 

Anke Buckinx (36), radiopresentatrice bij Joe en mama van Lou die net 2 werd

Hoe combineer je werk en kind?
“Eigenlijk gaat dat combineren heel goed, want toen mijn dochter geboren werd, besloot mijn lief die zelfstandig informaticus is, om dichterbij huis te gaan werken. Aangezien ik het ochtendprogramma presenteer, ben ik er ’s ochtends nooit en brengt hij haar naar de crèche. Hij neemt dus de ‘ochtendspits’ voor zijn rekening en ik haal haar weer op. Omdat ik er vroeg uit moet, ik sta op om 20 over 3 ’s morgens. Ik woon in Hasselt en begin om 5u in Vilvoorde, dus ga ik gewoon samen met haar slapen rond 8 uur. Bovendien zijn mijn vriend en ik allebei enig kind en is Lou dus het enige kleinkind in de familie. Ik hoef je niet te vertellen dat de grootouders staan te springen om haar op te vangen.“

Welke activiteiten doet je kind het liefste?
“Ik weet dat het politiek niet helemaal correct is, maar op dit moment is haar favoriete activiteit tv kijken in haar stoeltje als ze thuiskomt van de crèche. Ze is dol op Masha en de Beer en op alles van Studio 100. Ik ook trouwens. Toen ik een keer aan het strijken was terwijl zij al naar de crèche was, maakte mijn lief me er attent op dat Studio 100 nog altijd opstond (lacht). Na drie filmpjes probeer ik wel te gaan spelen en dan halen we puzzels of Duplo uit de kast, dat vindt ze ook leuk. En ravotten, want het is een echte wildebras. Ze houdt ook van buiten spelen, er zijn hier heel veel speeltuinen in de buurt en in de lente en zomer gaan we met de fiets rijden of eens naar Bokrijk.”

Hoe maak je tijd vrij voor jezelf en je partner?
“De hele week kom ik thuis in de vroege namiddag en heb ik altijd een paar uur voor mezelf, om een beetje het huishouden te doen of te gaan lunchen met een vriendin of wat van thuis te werken. Rond 5u haal ik Lou dan op. Als Lou en ik om 8u naar bed gaan, heeft mijn vriend zijn uurtjes qualitytime. In het weekend gaan we altijd met zijn drieën naar de supermarkt en na het middagdutje van Lou gaan we naar de kinderboerderij of naar Bokrijk. In feite is mijn leven niet zo erg veranderd sinds zij er is. Als ze een dagje gaat logeren, vraag ik me soms af wat ik moet doen met die zeeën van vrije tijd. Ik ben laat begonnen aan kinderen en ik mis eigenlijk maar een ding: eens lekker uitslapen!”


 

Barth Ravache (44), pleegpapa van 5 kinderen tussen 6 en 25 jaar

Hoe combineer je werk en kind?
“Ik ben eigenlijk kok, maar vier jaar geleden heb ik rugproblemen gekregen en in augustus vorig jaar kreeg ik een burn-out. Sindsdien zit ik thuis. Ik ben alleenstaand, maar had altijd een grote kinderwens. Door voor die vijf kinderen te zorgen kan ik me ook echt nuttig maken. Het is méér dan een fulltime job, want het zijn kinderen met een grote ‘rugzak’. Ik doe zelf de was en de plas en kook elke dag vers. Een maand geleden liet mijn hart me weten dat ik het rustiger aan moet doen. Maar ik heb het moeilijk met kinderen die niet de kansen krijgen die ze verdienen. Ik wil hen zo graag een warme thuis geven. Als ik hun doffe ogen kan doen blinken, hen doen lachen… daar doe ik het voor!”

Welke activiteiten doen je kinderen het liefste?
“Budgettair is het voor ons enkel mogelijk om te gaan kamperen. Twee jaar geleden kocht ik een campingcar, op internet gooien ze er bijna mee naar je hoofd, en trokken we een weekje naar de Lilse Bergen. Vorig jaar kampeerden we een week in Frankrijk. Dat vinden de kinderen tof en bovendien werkt de natuur ook nog eens therapeutisch. We hebben ook twee honden in huis. De kinderen met hen leren omgaan is goed voor hun sociaal gedrag. Een paar van de kinderen doen aan sport, dat gaat van gamen over fitnessen tot freerunning. Gelukkig kruipt hij nog niet op de daken (lacht). Soms gaan we naar de film en dan ga ik met de jongste naar een kinderfilm, terwijl de anderen zelf een film kiezen.”

Hoe maak je tijd vrij voor jezelf?
“Vrije tijd, die heb ik al enkele jaren niet meer! Als de kinderen naar school zijn en ik heb boodschappen gedaan, ga ik soms eens een koffie drinken, maar dat is het ook. Ik heb geen sociaal leven, vroeger ging ik wel eens naar theater of zo. Momenteel probeer ik wel bezoekrecht te regelen zodat ik binnenkort misschien één weekend op de maand vrij ben. Al was het maar om gewoon eens een avond in mijn zetel zitten, niet hoeven te koken en niemand rond mij. Begrijp me niet verkeerd, ik ben ongelofelijk blij als de deur opengaat en ze komen thuis. Ze zijn zo door het leven getekend dat je erg moet opletten hoe je hen aanpakt en dat is niet eenvoudig.“