Peperdure bouwgrond, de prijs van materialen die de pan uitswingt en steeds strenger wordende normen: wie zich aan een bouwavontuur wil wagen, heeft tegenwoordig maar beter een goed gevulde portefeuille. “De prijs van bouwgrond stijgt bijvoorbeeld nog sneller dan van huizen op zich”, zegt notaris Bart Van Opstal uit Oostende. “Denk ook aan zaken als isolatienormen, EPC, veiligheidscoördinator, gescheiden watersystemen en noem maar op. Dat moet allemaal betaald worden.”

De fut is er uit
De laatste jaren gingen daarom almaar meer mensen een bestaande woning renoveren, maar ook in dat segment is de fut er een beetje uit. “Renovatie blijft zeker belangrijk, maar het volume daalt wel”, aldus Van Opstal. “Vooral omdat de renovatiepremies door de overheid werden afgeroomd. De stimulans om te renoveren is daardoor minder groot.”

Kan je niet tien procent van je bouwbedrag zelf ophoesten? Dan krijg je geen hypotheek – Bart Van Opstal

Drie reizen per jaar
De bouwfirma’s zien deze evolutie ook. “Bouwen wordt inderdaad almaar duurder, maar jonge mensen blijven ook steeds langer bij mama en papa wonen”, zegt Philippe Huyzentruyt van Groep Huyzentruyt uit Beveren-Leie. “Zo betalen ze hun iPhones en iPads, hun PlayStation en hun drie reizen per jaar, zaken die voor hen nu even belangrijk zijn als een huis.”

Weg met klusjes
Bij Huyzentruyt kiezen klanten dus minder snel voor een traditioneel woonhuis, maar eerder voor een (ietwat) goedkoper appartement. “Een appartement is tegenwoordig bijna ‘hip’”, aldus Huyzentruyt. “Vroeger was dat iets wat je enkel kocht als je geen huis kon betalen, maar die tijd is voorbij. Mensen zien er ook de voordelen van in: ze moeten bijvoorbeeld geen gazon of een tuin onderhouden.”

Open bebouwing uitzondering
Degenen die nog wel absoluut een huis willen, beseffen meestal ook wel dat een villaatje in het groen maar voor enkelingen meer is weggelegd. “Een open bebouwing is een uitzondering geworden”, aldus Huyzentruyt. “Maar ook de gemiddelde perceeloppervlaktes en de bebouwde oppervlaktes dalen. Klanten zijn zéér prijsbewust geworden. Soms hebben we dossiers die afspringen omdat de laatste 1.000 of 2.000 euro er te veel aan is.”

Klanten zijn zéér prijsbewust geworden, sommige dossiers springen af omdat de laatste 1.000 of 2.000 euro er te veel aan is – Philippe Huyzentruyt

Minimale E-peil
Idem voor investeringen in groene energie, ook daar wordt de tering naar de nering gezet. Huyzentruyt: “Een zonnepaneel kan vaak alleen als het helpt om de woning het minimale E-peil te laten halen. Alles wat daarboven zit, daar willen mensen de investering niet van dragen.

 

bouwen

 

Ouders to the rescue
Velen moeten zich echt pijn doen voor hun huis, hoor. Zonder steun van ouders lukt het vaak niet. We zien dat ook als we de aflossingen afzetten tegen het loon dat binnen komt. Van sommige mensen vraag je je echt af: hoe doen die dat?” Bovendien eisen banken tegenwoordig steeds vaker een eigen inbreng van tien procent en meer. Van Opstal: “Kan je dat niet ophoesten? Dan krijg je gewoonweg geen lening.”

Appartement boven huis
Dat de interesse in appartementen groot is, mag duidelijk zijn. Dat die interesse zich echter laat voelen in de prijzen, staat ook buiten kijf. “Een gemiddeld woonhuis in West-Vlaanderen kost nu 242.000 euro. Dat is een lichte stijging tegenover vorig jaar”, zegt notaris Van Opstal. “Maar een gemiddeld appartement kost al 245.000 euro, méér dus dan het gemiddelde huis. In da topzicht is West-Vlaanderen wel uniek in België.”

Hippe oudjes
Dat West-Vlaanderen is ook uniek dankzij de aanwezigheid van de kust. Daardoor zijn appartementen uiteraard erg populair. Van Opstal: “Onze gemiddelde leeftijd stijgt en oudere mensen kunnen langer in een flat wonen. Ze willen ook die zorg niet meer van een eigen woning. Er is dus momenteel een grotere vraag naar echte leefappartementen aan de kust, terwijl dat vroeger allemaal maar kleinere tweede verblijven waren.” Onze ouderen zijn dus toch hipper dan gedacht.