In samenwerking met

Hilde Francq, oprichtster trendbureau Francq Colors

Na jaren van neutraal kleurgebruik, zijn we toe aan een gedurfder interieur. Sterke kleuren, met verfijnde contrasten maken hun opmars en zo wint kleur dus steeds meer aan belangrijkheid. En deze trend strekt zich niet enkel tot onze huiskamers.

Calvin Klein bekent kleur
Recent liet Raf Simons, creatief directeur van Calvin Klein, hun flagshipstore in New York van muur tot plafond in het kanariegeel verven. Een radicale keuze die de kracht van kleur aantoont: met een nieuwe kleur en enkele kleine ingrepen werd de minimalistische tempel van voorheen getransformeerd tot een eclectische, levendige en coole ruimte die een jonger publiek moet aanspreken.

Genuanceerd en gedurfd
De trend is duidelijk: na jaren van witte en grijze interieurs zijn we nu toe aan kleur, véél kleur. Vergeet accentmuren tegen een neutrale achtergrond, het interieur van de komende jaren is tegelijkertijd gedurfder en genuanceerder. Gedurfder omdat we kleuren gaan gebruiken die lang not done waren: blushroze, felgeel, of net heel donkere kleuren. Genuanceerder omdat we het hele kleurenspectrum zien opduiken, met aandacht voor subtiele tussentinten en verfijnde contrasten. Het is wellicht de belangrijkste kleurtrend in interieurs: méér kleur!

©Hilde Francq
©Hilde Francq

Op de jongste meubel- en designbeurzen was duidelijk dat werkelijk elk object in huis nu in een heel gamma kleuren beschikbaar is. Dat biedt iedereen de kans om met kleinere ingrepen kleur in huis te brengen, bijvoorbeeld met kussens, keramiek of gordijnen.

Juiste kleurencombinaties
Mensen vragen mij soms wat de juiste kleurencombinaties zijn voor hun interieur. Dat is alsof je aan een kok zou vragen hoe je een lekkere maaltijd maakt: daar is niet zomaar een antwoord op, er zijn duizenden mogelijkheden! Elke kok zal zeggen dat je zelf aan de slag moet gaan, liefst met lokale ingrediënten, en combinaties moet uitproberen.

Zelfvertrouwen in kleur
Zo is het ook met kleur: kleuren bepalen en combineren is een skill die je moet leren door te proberen. Hoe meer je met kleur werkt, hoe accurater je een mooi kleurenpalet zult kunnen bepalen. Net zoals een kok vertrekt vanuit zijn ingrediënten, vertrek je best vanuit het karakter van je woning. Begin eenvoudig, met een paar accessoires die je snel kunt vervangen. Naarmate je meer met kleur bezig bent, zul je leren wat werkt en wat niet. En als je genoeg zelfvertrouwen hebt, zal ook jij misschien klaar zijn om van wit naar kanariegeel te gaan!