In samenwerking met

Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs

Ik herinner me mijn studententijd als een unieke en bijzonder intense periode met een duidelijk doel voor ogen: slagen en een diploma halen. Het is niet altijd makkelijk, want hoe kom je die intense studentenperiode door?

Waar slaat je hart sneller van?
De studententijd is een van de meest ingrijpende periodes op je leven. Je neemt je leven in handen en verbreed je kijk op de wereld. En dat is dan ook precies wat ik ik elke student toewens: studeer hard, ontdek je talenten, wees kritisch, ga uitdagingen aan, open je vizier, geniet en spring!

Volg je dromen
Kies niet alleen iets waar je goed in bent, maar ook waar je hart sneller van slaat. Zoek naar een studie en een beroep waarin je talenten het best tot hun recht komen. Vlaanderen heeft nood aan enthousiaste jongeren die hun dromen durven te volgen!

Een vliegende start…
60 procent van de starters behaalt binnen vijf jaar een Bachelordiploma. Niet slecht, maar het kan beter. Je hebt de beste garantie op slagen als je voorbereid aan de start verschijnt en een realistische keuze maakt. Daar zetten we vanuit Vlaanderen extra op in, via Columbus bijvoorbeeld, een oriëntatietest die peilt naar je kennis en feedback geeft over je interesses en talenten.

 

Je hebt de beste garantie op slagen als je voorbereid aan de start verschijnt en een realistische keuze maakt

 

…voor iedereen
In ons land kan iedereen met een diploma secundair onderwijs starten aan onze hogescholen en universiteiten. Dat is niet overal zo! Blijkt je eerste studiekeuze uiteindelijk niet de beste, maak dan werk van een succesvolle heroriëntering. Een foute keuze maken is geen ramp, maar het is wel de bedoeling dat je er dan lessen uit trekt.

Diploma in handbereik
Bovendien is het inschrijvingsgeld in vergelijking met andere landen heel democratisch. Studietoelagen en leefloon maken het studenten met minder financiële draagkracht mogelijk om toch een diploma te halen. Een groot deel van onze bevolking behaalt bijgevolg een diploma hoger onderwijs.

Onderneem! 
In het hoger onderwijs maken we sinds dit jaar de combinatie tussen studeren en ondernemen makkelijker. Als student is het momenteel even aantrekkelijk om een onderneming te starten als om een studentenjob uit te oefenen. Werk met andere woorden je creatieve idee uit en word die ondernemende student waar Vlaanderen op zoek naar is!

De toekomst daagt je uit…
Met je studiekeuze koos je vroeger een beroep voor het leven. Nu bestaan sommige jobs die studenten zullen uitoefenen nog niet eens. Onze schitterende hogescholen en universiteiten stomen studenten daarom klaar voor een steeds veranderende wereld.

Ga die uitdaging aan!
Leg de lat met andere woorden haalbaar hoog en word de regisseur van je eigen leven. Open je vizier, mentaal, intellectueel, maar ook fysiek. Ontdek je talenten, volg je passie en ontwikkel veerkracht om uit te groeien tot wat elke generatie van zijn jongeren verwacht: dynamische bouwers van een veelbelovende toekomst!