Over het algemeen spendeer je meer tijd achter een bureau dan in je zetel thuis. Onontbeerlijk dus om in een productieve werkomgeving te werken. En hoewel uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat kattenfilmpjes stimulerend werken, zijn er gelukkig ook nog andere mogelijkheden om productiever te werken op kantoor.

Het meest aangename standje
Een goede houding vermijdt allerlei klachten, op korte én lange termijn. Om die juiste positie te vinden, plaats je eerst en vooral je stoel op zo’n afstand zodat je ellebogen een rechte hoek vormen als je je toetsenbord bedient. Ook je benen moeten in een rechte hoek staan. Je scherm staat best op ooghoogte en idealiter op 55 cm van je ogen verwijderd. Maak desnoods gebruik van een laptopstandaard een los toetsenbord en muis.

En er was licht
Licht oefent een sterke invloed uit op het humeur van werknemers. Daglicht is dus altijd aangeraden. Daarvoor hoef je niet kost wat kost voor een raam gaan staan, maar schep tijdens de pauze bijvoorbeeld een luchtje. Als je toch kunstlicht nodig hebt, kies dan voor dimbare lampen, en voor je bureaulampje is het best een met een beweegbare arm te kiezen. En ga voor LED: comfortabel én spaarzaam. Bovendien worden LED-lampen niet warm.

Altijd een frisse neus
De ideale temperatuur op kantoor wordt door specialisten geschat tussen de 22 en 26 graden. In de zomermaanden echter, kan het zelfs in België erg warm worden. De oplossing: airconditioning. Zorg er evenwel voor dat je niet in de stroom van koude lucht zit. Verlucht je kantoor, zowel in de zomer als in de wintermaanden! Dat is immers noodzakelijk voor een goede zuurstofcirculatie.

 

bureau

 

Ga voor groen!
Je zou het misschien niet meteen denken, maar planten maken je geest vrij. Kies soorten zoals graslelies of aloë vera. Ze vragen namelijk niet veel onderhoud, een of twee keer per week water geven is voldoende. Naast al de positieve eigenschappen die ze ons brengen, geven planten je kantoor een sterke esthetische waarde en voegen extra gezelligheid toe.

Kleur maakt sfeer
De sfeer op kantoor moet de concentratie bevorderen en sereen blijven. Om die sereniteit op te roepen, kies je best voor kleuren zoals blauw of groen, eerder dan voor rood of oranje. Op het eerste zicht zijn het warme kleuren, maar ze kunnen ook agressief overkomen. Een werkplek die duidelijk uitstraalt waar je bedrijf voor staat, is belangrijk, maar bescheidenheid siert de mens nog altijd.

Schoonheid zit vanbinnen
Om beter te kunnen werken is een propere en opgeruimde werkomgeving onontbeerlijk. Orden alles in ordelijke mappen en zorg voor een goed georganiseerd systeem, waarmee je gemakkelijk iets kan opzoeken. Stapels kranten of formulieren op je bureau zijn te vermijden. Daarnaast is ook bewezen dat een vuile werkplek de productiviteit doet dalen en het ziekteverzuim doet stijgen. Ruim dus op en zorg ervoor dat alles schoon is.