Stel, je droomt van een warm ontbijt en een lekkere koffie die staat te wachten als je opstaat. Ben je gehuwd of leef je samen, dan kun je je partner deze taken laten uitvoeren. Voor singles is dat onmogelijk. Tenzij je een huisslaafje hebt. Toch? Hoeft niet. Je kunt ook gewoon een pakket thuiselektronica of domotica kopen.

Geen robot
Domowie, domowat? Het klinkt misschien als een saai exemplaar van een verloren gelopen robot uit Star Trek, maar achter dit begrip schuilen best interessante toepassingen. De term is een samentrekking van het Latijnse domus (huis) en -tica, op zijn beurt afgeleid van informatica, telematica en robotica. Het betekent ‘huisautomatisering’. Technologische diensten zorgen voor een betere kwaliteit van wonen en leven.

Back to basics
“Een aantal jaar geleden draaide het vaak om allerlei technische snufjes”, weet Sylvie De Muynck, afdelingshoofd energietechnologie aan KAHO Technologiecampus Gent. “Nu zien we een trend naar de basiszaken.” Maar bij prijzen van 5.000 tot 10.000 euro voor een basisinstallatie denk je toch twee keer na. Kris Daelman, product manager bij Velbus, een internationale aanbieder van domotica technologie relativeert: “De systemen zijn ondertussen betaalbaarder dan enkele jaren geleden. En heel wat toepassingen helpen om energie te besparen. Binnen enkele jaren kun je door smart metering elektriciteit gebruiken als er goedkope overschot is.”

 

Eindelijk is het gedaan met de peperdure touchpanels. Niet iedereen kon zich zoiets permitteren – Kris Daelman

 

Centrale coördinatie
Allemaal goed en wel, maar waar ligt het verschil met een normale elektrische installatie? De systeemintegratie zorgt ervoor dat je alles centraal kunt coördineren. Als je de deur van je slaapkamer opent, kan het raam automatisch volgen of kan de verwarming hoger of lager gezet worden. Een belangrijke vraag is waar je de bedieningsknoppen voor de ganse installatie aanbrengt.

Verschil door tablets
En ja, misschien beginnen je oren te toeteren als je het telkens weer hoort, maar ook hier maken smartphones en tablets het grote verschil. “Dit zijn ontegensprekelijk de tools geworden om je huis op een slimme manier te controleren”, weet Nico Van Moorhem van Verisure, een onderneming gespecialiseerd in veiligheidsdomotica. “Eindelijk is het gedaan met de peperdure touchpanels. Niet iedereen kon zich zoiets permitteren”, vult Daelman van Velbus aan.

Popi bij jongeren
Vooral bij jongeren zijn deze oplossingen populair. Stel, je werkt aan je laptop en zit parallel nog wat te facebooken. “Je kunt ook nakijken welke lichten in huis nog branden, wat de temperatuur is, welke muziek waar speelt en bovendien kun je nog een bericht met foto krijgen als er iemand aanbelt”, besluit Daelman.

Risico’s voorkomen
Maar niet alleen voor de jonge generatie heeft domotica wat te bieden. “Ik zie één van de grootste voordelen in het levenslang wonen en zorgdomotica”, zegt De Muynck. “Ze helpen risico’s te voorkomen en dragen bij tot een beter veiligheidsgevoel.” Vaak gaat het over dingen zoals een bewegingsdetector, die ervoor zorgt dat het licht automatisch aangaat in de gang of een gas en CO-detector om ongevallen te voorkomen. “De woning van de senior kan door een camera of lichtpunten door de kinderen via hun tablet of smartphone in het oog gehouden worden”, voegt product manager Daelman aan.

 

Levenslang wonen en zorgdomotica zullen belangrijker worden – Sylvie De Muynck

 

Vals alarm?
En laat het net deze verbeterde veiligheid zijn waar expert ter zake Van Moorhem de grootste innovatie binnen de domotica situeert. “Bepaalde rookmelders zeggen je letterlijk waar het brandt. Ze staan immers met elkaar in contact en zullen iedereen tegelijk waarschuwen.” En dit geldt niet enkel voor problemen van materiële aard. “Fotodetectoren sturen bij alarm hun beelden onmiddellijk naar de meldkamer. Zo kan een operator onmiddellijk vaststellen of het om inbraak, brand of vals alarm gaat”, vertelt hij. “Let wel, dit gebeurt enkel in geval van alarm.”

Huis denkt binnenkort mee
Het zal allemaal wel kloppen, maar de mens heeft duidelijk nog steeds de controle. Of denkt het huis mee? Dat is toch iets wat een leek onder automatisering verstaat. “In de toekomst zal dit zeker kloppen”, stelt De Muynck enthousiast. “Dat is het ganse idee!” Ook specialist Daniël Van Dessel van het Nijlense Loxone denkt er zo over, maar wijst erop dat de juiste keuzes moeten gemaakt worden over het systeem, sensoren en bekabeling. “Neem bewegingsmelders als voorbeeld. We spreken niet enkel over de apparaten in de doorgangzones, maar ook de toestellen geïnstalleerd in alle ruimtes. Het juiste systeem kan er dan voor zorgen dat de verlichting enkel aanspringt als het donker is.”

Aangepast aan woning
Alle experts raden aan dat je op de prijs/functionaliteit let en dat je nagaat wat de gepaste bekabeling voor de woning is. Dit moet rekening houden met de afstanden, het type storingen en de vraag of het om een nieuwbouw gaat. Heeft het bedrijf in kwestie ook een dienst naverkoop? En zoals wel vaker in het leven is het best om niet te afhankelijk te worden van één installateur.

Win advies in
De Muynck geeft ook als tip om je eerst te laten adviseren door een onafhankelijk expert. Gezien het concept van het koffie-serverend huisslaafje ondertussen uit de mode zou moeten zijn, en je op zondag toch liever wat langer warm in bed naast je lief ligt, is domotica misschien de moeite waard.