De zomer is in volle gang en dat betekent dat het weer af en toe ook wat dorstiger is. Hoe kun je die beter lessen dan met je perfecte zomerdrankje? Shaken, not stirred, please!


Manuel Wouters, cocktailbar SIPS

Stel, je mag zelf een zomercocktail bedenken. Wat zit daarin en waarom?
“Ik pak graag iets bitters en kies in de zomer voor een niet te hoog alcoholpercentage. Wanneer het warm is, is het niet verstandig om een heel boozy cocktail te schenken of te drinken. Bittere toetsen als Aperol of Cynar doen het goed, of desnoods een beetje Vodka. Voor deze zomer heb ik bij onze cocktailbar SIPS in Antwerpen de Avanti gemaakt. Die bestaat uit 2,5 centiliter Aperol en 2 centiliter Cynar. Cynar is een artisjokbitter. Verder zit er 2 centiliter limoensap, 4 centiliter pompelmoessap en 1 centiliter vloeibare suiker in de cocktail. Dat wordt vervolgens hard geshaket, gestraind over ice en geschonken in een tumbler glas. Garneren doe je met een zeste van sinaasappel.”

Wat is je favoriete bestaande zomerdrankje en waarom?
“Het hangt van de tijd van de dag af wat ik graag drink. Ik hou sowieso van cocktails met bourbon. Maar wanneer je echt een naam van een cocktail wil weten, zeg ik voor de zomer een New York Sour. Daarin gaat 5 centiliter rye wisky, 3 centiliter citroensap en 2 centiliter vloeibare suiker in. Alles goed shaken en over ijs gestraind in een tumbler glas serveren. Aftoppen kan met 3 centiliter rode wijn. De New York Sour staat hier ook achter de bar vind ik zelf zeer goed. Verder blijft in de zomer een gin-tonic nog altijd zeer populair. En lichte mocktails (cocktails zonder alcohol, red.) met limonades doen het ook goed. Ook wanneer je daar lichte aperitieven van maakt.”

Wat denk je van biercocktails?
“Ik heb jarenlang verschillende biermerken geholpen met het ontwikkelen van biercocktails, maar die zijn toch nog zeer moeilijk om te maken, omdat je toch bepaalde technieken moet beheersen. Juist daarom vragen biermerken vaak om de biercocktails zo simpel mogelijk te houden, maar in dat geval kun je misschien net zo goed gewoon bier drinken. Wij hebben in onze zaak in al die 17 jaar nooit echt vraag naar biercocktails gehad, het zijn eerder de biermerken die dat wat proberen aan te zwengelen. Om toch een simpele biercocktail te noemen: pak een wit of blond bier en doe daar wat honing en chili bij. Dat is er een die het wel aardig doet.”


Jan Van Ongevalle, cocktailbar The Pharmacy

Stel, je mag zelf een zomercocktail bedenken. Wat zit daarin en waarom?
“Mezcal zit voor mij zeker in een zomercocktail. Ik krijg daar direct een zomers en vakantiegevoel van. Het maakt mij vrolijk. Verder doet eender welke rum het goed in de zomerperiode: longdrinks die verfrissend en dorstlessend zijn. In onze bar merk ik dat mensen in de zomer iets fruitiger gaan dan in andere periodes. Als ik zelf een recept moet noemen, zou ik een bestaande, zelf ontworpen, cocktail nemen die wij schenken in onze bar. Die is op basis van mezcal, met daarbij gegrild ananassap en Mexicaanse dragon. Veel ijs erbij, waardoor je een mooi frisse, fruitige afdronk krijgt, waarin je toch het scherpe kantje van de mezcal behoudt.”

Wat is je favoriete bestaande zomerdrankje en waarom?
“Goh, ik heb verschillende favorieten eigenlijk. Elk tijdstip is anders en elk moment is anders: ‘s middags of ‘s avonds, op het strand of in de bar. Tijdens de zomer hou ik wel van frisse cocktails. Of ik een voorbeeld per moment kan noemen? ‘s Middags op het terras zou ik bijvoorbeeld gaan voor iets van longdrinks, terwijl ik ‘s avonds meer naar de tequila of mezcal zal neigen. Hoe donkerder het wordt, hoe donkerder het drankje wordt. Tegen het einde van de avond gaan we geen fruitige drankjes meer drinken. Wat ik tegenwoordig heel graag drink, is cognac met ginger ale of madeira met ginger ale. Perfecte alternatieven voor gin-tonic.”

Wat denk je van biercocktails?
“Bij ons staan weinig biercocktails op de kaart. Bij de enkelingen die we hebben, gebruiken we het bier ter vervanging van citrus. Het bier geeft een mooi zuurtje aan bepaalde cocktails en heeft op die manier wel een meerwaarde. We gaan niet beginnen met zoete bieren, maar gebruiken eerder de zuurdere bieren met veel hop. Daar kunnen in combinatie met bijvoorbeeld bourbon, leuke dingen uit komen. Iets anders wat we doen is bijvoorbeeld een float van donker bier, dus een laagje donker bier, bovenop een cocktail. Momenteel is er nog niet heel veel vraag naar, omdat de mensen er volgens mij niet helemaal rijp voor zijn. Veel mensen kunnen sterke spirits nog niet combineren met bier.”


Kurt Gunst, zytholoog

Stel, je mag zelf een zomercocktail bedenken. Wat zit daarin en waarom?
“Als biersommelier is het natuurlijk lastig om een cocktail samen te stellen. Ik drink zelf ook minder vaak cocktails, omdat ik vind dat ze doorgaans een te zoete hoofdsmaak hebben. Als ik ze toch drink, kies ik voor de puurdere smaken. Een beetje zuur en een beetje bitter smaakt mij wel. Vandaar dat ik in bier ook graag voor een oude geuze ga. Bijvoorbeeld de Boon Black Label, een ver uitgegiste en beendroge geuze. Bourbon is iets wat ik graag in een cocktail heb, dus dat zou ik zeker gebruiken, mocht ik een cocktail samenstellen. Daar zou ik dan niet te veel ingrediënten aan toevoegen, om toch die puurheid te behouden.”

Wat is je favoriete bestaande zomerdrankje en waarom?
“Als ik mag kiezen tussen een cocktail of een biertje, ga ik altijd voor een biertje kiezen. Waarom? Omdat dat ik het bittere in bier heel lekker vind. Bitterheid zet de maag open. Maar als ik toch een favoriete cocktail moet noemen, dan ga ik voor het type Long Island Iced Tea. Het fascinerende aan dergelijke cocktails, zit voor mij vooral in het feit dat je met verschillende zwaar alcoholische dranken plots een totaal andere smaak creëert. Ik zoek graag een meerwaarde in iets en dit vind ik nu typisch een voorbeeld van 1+1=3. Hoe kan dat nu naar ijsthee smaken? Verder vind ik een gin-tonic ook heel lekker omdat er bitterheid in zit en het ook nog altijd een redelijk pure smaak heeft.”

Wat denk je van biercocktails?
“Biercocktails fascineren me. Ik heb er al veel geproefd, maar weinig goed bevonden helaas. Ik heb ooit een blond bier met een zuur ingrediënt erin geproefd en dat kon mij wel bekoren. Als ik kijk naar mijn expertise als zytholoog klopt dat ook wel: een zoeter bier met een zuurtje erbij moet in principe smaken. Alles zit hem in de balans, de smaken moeten mooi verweven zijn. Verder vind ik dat je beter kunt proberen om de complexiteit en puurheid binnen een bier te waarderen, zonder daar van alles mee te mengen. Wanneer de smaak verbeterd kan worden, sta ik daar zeker voor open, maar ik heb gemerkt dat dat met biercocktails heel moeilijk is.”