F-O_021In samenwerking met:

Herwig Muyldermans | Algemeen Directeur, Federgon

Hoe vernietigend zal de kracht van de digitalisering, de automatisering en de artificiële intelligentie zijn voor de arbeidsmarkt? Komt er door de vierde industriële revolutie een einde aan het mechanisme van netto jobcreatie, dat we al enkele decennia kennen? Heel wat studies tonen aan dat de arbeidsmarkt tegen een extreem hoge snelheid zal wijzigen. Jobs zullen verdwijnen… maar er zullen ook heel wat nieuwe jobs ontstaan.

Bewustzijn en employability
De sleutel van het succes in deze steeds sneller veranderende maatschappij zal liggen in de veerkracht en de weerbaarheid van zowel individuen als bedrijven. Op het niveau van het individu betekent weerbaarheid dat werknemers zich bewust moeten zijn van deze veranderende maatschappij en dat ze moeten zorgen voor hun employability.

 

Elk individu is in eerste instantie zijn eigen werkgever

 

Individu versus overheid
Elk individu is in eerste instantie ‘zijn eigen werkgever’. Maar het is de taak van de overheid om ervoor te zorgen dat werknemers hun competenties kunnen ontwikkelen en dat iedereen dezelfde mogelijkheden krijgt. Dat kan door te werken met systemen van ‘rugzakjes’, loopbaanrekening en opleidingsrekening.

Hulp van gespecialiseerde partners
Meer nog dan vroeger zullen de bedrijven zich laten bijstaan door gespecialiseerde dienstverleners die hen helpen bij het bespelen van de arbeidsmarkt. Daar zal meer dan ooit de toegevoegde waarde van HR-dienstverlening liggen. Noem de arbeidsmarktintelligentie. De intermediairs zullen niet verdwijnen, integendeel. Nog meer dan vroeger zal elk bedrijf, in elke sector zich toeleggen op zijn kernactiviteiten, en zich laten bijstaan door de expertise van gespecialiseerde partners.

Naar een nieuw topjaar
2015 was een topjaar voor de Federgon-sectoren. De leden van Federgon dragen als ‘Labour market makers’ bij tot deze vernieuwde en vernieuwende arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt met een toenemende behoefte aan flexibiliteit, en meer hybride arbeidsrelaties. Jaarlijks begeleiden de Federgon-leden meer dan 750.000 individuen op essentiële ogenblikken van hun carrière. Instroom, uitstroom, begeleiding… Ook in 2016 gaan we verder op hetzelfde positieve elan. Bedrijven tonen duidelijk bereidheid om aan te werven. Bovendien lijken regeringsmaatregelen zoals de taxshift, stilaan hun vruchten af te werpen. Er komen nieuwe jobs bij.