Jeroen Meus, Sandra Bekkari of Jamie Oliver zien we op televisie dagelijks toveren met gerechtjes. Het zijn topchefs die uitpakken met originele recepten of ervoor zorgen dat we nooit meer hoeven te diëten. Allemaal goed en wel, maar thuis moeten we onszelf wel nog altijd behelpen in de keuken en dan komen moderne snufjes handig van pas.

Dagelijkse hulp
Wie de catalogus van een woonmagazine doorbladert moet vandaag bijna over een hoger diploma elektronica en mechanica beschikken. In het fornuis ingebouwde dampkappen, domotica, gestuurde vaatwassers en koelkasten, intelligente ovens, indirecte verlichting… De keuken staat op stelten, zo lijkt het wel. Maar vrees niet, je kunt wel spreken met dure woorden zoals de connected kitchen, de nieuwe technologieën zijn er niet om ons in de war te brengen maar in de eerste plaats om ons te helpen bij ons dagelijks bestaan.

Open keukens
De keuken blijft één van de belangrijkste ruimtes in de woning, vertelt Koen Herregods van Krëfel Keukens. “In het verlengde van de trend om steeds meer open te bouwen, wordt ze meer en meer geïntegreerd in de woonkamer. Ze geeft eigenlijk cachet aan het geheel en je moet je er welkom voelen.”

Het belang van kleur
De keuken moet dus gezelligheid uitstralen. “Kleuren winnen aan belang”, legt Herregods uit. “Al zien we in de verkoop dat een wit design de absolute topper blijft: van strak tot warm wit.” Voorts komt zwart als kleur op, vaak gecombineerd met contrasten zoals een ledstrip of een opvallende bijzettafel.” Ook is de industriële look aan een opmars bezig: een keuken uit beton, een roestkleur of metaal. Het geeft de keuken een stoerder imago in contrast met het populaire, bravere klassieke wit.

Gezelligheid troef
Samen aperitieven en een hapje eten, gezelligheid troef dus, maar steeds meer is de keuken ook het voorwerp van nieuwe technologieën die het gebruikscomfort moeten verbeteren. En dan hebben we het niet over stoomovens en slow juicers, want die snufjes zijn allang geen overbodige luxe meer. We halen bijvoorbeeld professionele koffieapparaten in huis en laten die werken dankzij onze iPad of smartphone. “Je kunt dankzij één druk op de knop je koffie laten doorlopen tegen dat je thuis bent”, legt de expert van Krëfel Keukens uit. “Of je bent in de supermarkt je boodschappenlijstje vergeten: geen probleem, dankzij een camera in je ijskast zie je snel wat je nog in voorraad hebt.” En daar hoeft het niet op te houden: ook de vaatwasser kan steeds vaker van op afstand bediend worden zodat je hem kunt laten draaien in de daluren en minder elektriciteit betaalt.

 

De keuken blijft één van de belangrijkste ruimtes in de woning

 

Kleiner bouwen
Uiteraard is de keuken ook onderhevig aan de trend om steeds kleiner te bouwen. “Zwevende kasten geven de indruk dat er meer ruimte is”, weet Jocelyne Derycke van AEG. “De klassieke kast die van op de grond tot aan het plafond gaat, ruimt steeds vaker plaats voor flexibele kasten.”

Autonome stofzuigers
En ook hier geldt dat er meer gebruiksgemak is dan voorheen. In een keuken verlies je vaak restjes in kleine, onbereikbare hoekjes, onder een zwevende kast kun je met gemak stofzuigen en dan komt bijvoorbeeld een robotstofzuiger van pas. “Je hoeft niet meer thuis te zijn om je huis schoon te maken, de robot werkt autonoom”, verduidelijkt Derycke. “Zo kun je dus vanop afstand je huis en keuken tot in de moeilijkste hoekjes schoonmaken. De robot communiceert ook perfect met jou wanneer hij gereinigd moet worden.”

Smart toepassingen
De ‘smart’ keuken is niet meer weg te denken uit de moderne woning. “Steeds meer keukens worden met een USB-stopcontact verkocht”, eindigt Herregods van Krëfel Keukens. “We zijn voortdurend onze apparaten aan het opladen en dat gebeurt liever dichtbij dan veraf, dus terwijl we aan het koken zijn. De technologie om draadloos op te laden op je werkblad bestaat en net zoals andere smart toepassingen zal de verkoop daarvan in de toekomst alleen maar toenemen.”