In de wintermaanden voelen vele mensen zich moe en depressief. De dagen zijn korter en donkerder, de bomen houden hun levenssappen bij en egels houden een winterslaap. In de winter gaat de natuur naar binnen om zich voor te bereiden op de volgende lente. En daar zouden wij ook veel uit kunnen leren.

Dip van feestdagen
Jammer genoeg willen we – en dikwijls kunnen we niet anders – altijd hetzelfde drukke ritme aanhouden, dezelfde activiteiten blijven doen, zelfs hetzelfde eten blijven eten. Tijdens de feestdagen hebben we het vaak nog drukker en eten we nog meer. En wie kent er niet die typische dip nadat je een volledige kerstmaaltijd naar binnen hebt gewerkt.

Trek je terug
Te is nooit goed, overdaad schaadt. Daardoor kunnen we ziek, onrustig en zelfs depressief worden. Af en toe zou het wel beter zijn, net zoals in de natuur, ons wat meer terug te trekken in rust en stilte. Want net zoals de egels zich voorbereiden op een volgende drukke lente, kunnen wij ook alleen in rust regenereren, helen en nieuwe zaden creëren.

 

Het kerstfeest is oorspronkelijk een moment voor introspectie

 

Kerstmis = introspectie
Uiteindelijk was dat ook de oorspronkelijke, Keltische, betekenis van Kerstmis. Het kerstfeest als een moment voor introspectie, om zo nieuwe dingen te laten ontstaan. Via lichamelijke oefeningen, ademhaling en meditatie kun je de blik op jezelf richten en kun je de innerlijke rust, die ook in de natuur aanwezig is, ervaren. Feesten is uiteraard toegelaten, maar probeer het vanuit die innerlijke rust en verbondenheid te laten komen.

Kerst

Stem je lichaam
Ondanks de wereldlijke beslommeringen en drukte je innerlijke rust kunnen handhaven, dat is ook yoga. En daarmee kun je nu al beginnen, door even op je rug te gaan liggen en je bewust te worden van je ademhaling. Zo kun je je lichaam stemmen, als een muziekinstrument, om je te verbinden met de muziek van het dagelijkse leven. Kijk zelf eens wat er verandert als je elke dag tien minuten stil gaat zitten en kijkt naar wat er zich voordoet, zonder te oordelen.

Vloed & eb
Door altijd in beweging te zijn, een jachtig levensritme aan te houden, kun je geen stilte ervaren en dus geen rust vinden. De klassieke raja yoga bijvoorbeeld, werkt in op de vloed- en ebbewegingen van een in- en uitademing. Daardoor wisselt je houding af tussen in- en ontspanning en volgen we dus het natuurlijke ritme van dag en nacht, of de dagen nu lang of kort zijn. Het is immer niet het ontbreken van daglicht dat neerslachtigheid creëert, het is het ontbreken van het innerlijke licht.