Passie en elke dag bijleren (of eigenlijk nog beter: vormen), het zijn volgens mij de twee basispijlers van het ondernemen specifiek of van het leven in het algemeen. Wat je morgen ook doet: een zaak opstarten, je eerste werkervaring, een sport, een huis bouwen of de liefde van je leven verklaren, doe het met passie. Het is namelijk die passie die ervoor zorgt dat je de moed vindt om vol te houden als het even niet meezit. En geloof me, wat je ook gaat doen in het leven, wat je ook onderneemt: er zullen atijd periodes zijn dat het niet meezit. Als je dan terug kunt vallen op je passie of de passie van de mensen rond je, zul je zien dat het nooit zo erg is als je eigenlijk dacht.

Ondernemen als passie

Ondernemen is mijn passie. En dat betekent voor mij veel meer dan een eigen zaak starten. Het is bijdragen aan de actieve welvaart van je omgeving. We hebben er als land dus alle baat bij om zoveel mogelijk ondernemers te hebben. Let wel, dat is niet hetzelfde als zoveel mogelijk ondernemingen. Ik ben ervan overtuigd dat je ook perfect ondernemend kan zijn in een bedrijf als werknemer.

Ondernemen als teamsport

Ondernemen is namelijk een teamsport: je werkt samen met partners, je team en klanten om voor iedereen een zo goed mogelijk resultaat te halen. Net zoals in de sport is het belangrijk dat er een trainer (de werkgever) is, maar dat ook de rest van het team zijn rol vervult en actief bijdraagt aan het resultaat. De passie is hier gelijk aan de teamspirit, en we weten allemaal wat er gebeurt met een team vol sterspelers zonder teamspirit…

Deeleconomie hotter dan ooit

Willen we in België in de toekomst blijven meespelen op wereldniveau dan is het verder belangrijk dat we onze teams de nodige ruimte geven om in te spelen op nieuwe trends. Consumenten willen bijvoorbeeld vandaag zelf beslissen wat ze met wie delen en wanneer, zonder te veel bemoenissen van de overheid: de zogenaamde deeleconomie. De meeste gekende voorbeelden hiervan, Uber en AirBnB, zijn hotter dan ooit. We moeten dus dringend nadenken hoe we ons spel kunnen verbeteren in deze nieuwe tak van ondernemen.

Fier op succes

Tenslotte wil ik graag een warme oproep doen aan de maatschappij: laten we net zoals in de sport fier zijn als een werknemer of werkgever een geweldige deal in de wacht sleept. Laten we elkaar dat gunnen en ons niet blindstaren op getallen. Iedere speler en trainer weet immers hoe hard men moet trainen en wat men zich moet ontzeggen om zo’n toptransfer in de wacht te slepen.”