Ook al is bijna-energieneutraal bouwen pas vanaf 2021 verplicht, je portefeuille en het milieu varen er nu al wel bij als je verstandig met energie omgaat. Dirk Verbeeck, duurzaam bouwen-adviseur bij Kamp C in Westerlo, doet enkele slimme suggesties om meer energie uit je huis te halen.

Ventileer én verwarm tegelijkertijd
“Nieuwbouwhuizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd en luchtdicht gemaakt dat er van natuurlijke verluchting geen sprake meer is. Investeren in een ventilatiesysteem is dus een must – zelfs een plicht. Bovendien kan je, als je kiest voor balansventilatie met warmterecuperatie, het zogenaamde systeem D, je uitgaande lucht gebruiken om de binnenkomende lucht te verwarmen. Zelfs als het vriest, brengt de warmtewisselaar verse lucht van 14 à 16 graden binnen. Het resultaat is 70 tot 90 procent minder energieverlies.”

Uitgaande lucht voor warm water
“Omdat je een dubbel kanalennet nodig hebt, is een ventilatiesysteem D – met warmtewisselaar – in een bestaande woning niet vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er nog andere systemen om de warmte uit de uitgaande luchtstroom te recupereren. Een elektrische warmtepompboiler bijvoorbeeld haalt de warmte uit de ventilatielucht om sanitair water mee op temperatuur te krijgen. Voor 1 kW elektriciteit krijg je 3 à 4 kW warmte terug. Als dat geen energiewinst is.”

Aan de slag met regenwater
“Bij nieuwbouw verplicht de wetgever je om een regenwaterput van minstens 5.000 liter te steken. Terecht, want voor veel klusjes in huis kun je net zo goed gratis regenwater in plaats van drinkwater gebruiken. Je kunt er je toiletten en je kraantjes in de garage op aansluiten, en – als het water voldoende zuiver is – zelfs je wasmachine. Sommigen huiseigenaars recupereren trouwens niet alleen regenwater, maar ook hun afgedankte douchewater.”

Douchewarmte tegen een koude douche
“Met een douchewarmtewisselaar kun je ook de warmte uit je douchewater terugwinnen. De aanvoerbuis met het koude water zit in dat geval rond de afvoerbuis met het warme (afval)water. Weet wel dat zo’n douchewarmtewisselaar pas interessant is als je langer dan drie minuten doucht. Het systeem heeft immers tijd nodig om op te warmen. Het werkt ook alleen bij douches en niet bij baden, aangezien je afvoer van en vraag naar warm water gelijktijdig nodig hebt.”

Pomp energie uit de bodem
“Wat velen niet weten, is dat je ook de aarde als warmtebron kunt inzetten, via een zogenaamde geothermische warmtepomp. Je pompt dan letterlijk de energie uit de bodem. Uit 1 kW elektriciteit haal je 4 à 5 kW (of meer) warmte. Om de cirkel helemaal rond te maken, kun je ervoor kiezen om de elektrische energie die je voor je warmtepomp nodig hebt, geheel of gedeeltelijk, via fotovoltaïsche panelen te laten aanmaken.”

Schakel de zon in
“Ten slotte kun je ook de zonnewarmte gebruiken om het water in huis op temperatuur te krijgen. Met een zonneboiler – niet hetzelfde als zonnepanelen – kun je in ons land zowat de helft van je jaarlijkse warmwaterbehoefte voldoen. Een bijkomende verwarmingsinstallatie is dus nodig, maar je energiekosten zullen dankzij je zonneboiler sowieso lager uitvallen. Bekijk op voorhand goed welke toestellen je op je boiler kunt aansluiten, zodat je energiewinst maximaal is.”

Voor meer info over duurzaam wonen kan je terecht bij een van de 5 provinciale steunpunten: www.energiesparen.be