Als je de tien landen in Zuid-Oost Azië zou bekijken zoals Europa, zou ASEAN de vierde meest bevolkte regio ter wereld zijn, met 627 miljoen inwoners en een jonge bevolking. Vanuit Singapore belicht Nic Van Broekhoeven van Value Square de vijf interessantste om in te investeren.

In 24 uur je eigen bedrijf
“Singapore is de meest ontwikkelde stad in heel Azië, naast Hong Kong en Tokyo. Engels is de officiële taal en het is er heel eenvoudig om zaken te doen. In 24 uur tijd is je bedrijf opgericht, je hebt weinig startkapitaal nodig en de belasting ligt er laag. Geen wonder dat zoveel multinationals er hun hoofdkwartier vestigen. De stadstaat is maar zo groot als de provincie Oost-Vlaanderen, telt 6 miljoen inwoners en trekt jaarlijks 15 miljoen toeristen aan.”

Grootste metropool
Indonesië is het vierde grootste land ter wereld, met 250 miljoen inwoners en een enorme rijkdom aan rubber, palmolie, thee, rijst, cacao… De hoofdstad Jakarta, op het eiland Java, is economisch het meest actief. Dat wil wel zeggen dat er 20 miljoen mensen in de file staan. Daarom wordt er momenteel een metrosysteem aangelegd. Jakarta is ook het politieke en culturele centrum van Indonesië, de grootste metropool van Zuid-Oost Azië.”

Beste wegennet
“Maleisië bestaat uit twee afzonderlijke landsdelen, gescheiden door de Zuid-Chinese zee. En telt 30 miljoen inwoners. Malakka, het westelijke deel, is het meest bevolkt, meest actief en heeft het beste wegennet van Zuid-Oost Azië. Maleisië produceert staatsolie. Een kenmerkend beeld zijn de Petronas Twin Towers in de hoofdstad Kuala Lumpur, waar de oliemaatschappij gevestigd is. Ook rubber, palmolie en enkele mijnbouwproducten zijn belangrijk.”

Manufacturing hub
“Het koninkrijk Thailand werd tot in 1939 Siam genoemd. Vandaag is het de grootste rubberproducent ter wereld en een belangrijke toeristische trekpleister, vooral dan de steden Bangkok en Phuket. Het land is een sterke manufacturing hub voor auto’s en elektronica en ook de rijstproductie is erg belangrijk. Thailand telt 70 miljoen inwoners en de bevolking is ongelijkmatig verspreid. De bevolkingsdichtheid is het grootst in het centrum en het zuiden. ”

Beste bevolkingspiramide
“De Filipijnen zijn negen keer zo groot als België en waren 300 jaar lang een Spaanse kolonie. Het land telt 90 miljoen inwoners en heeft de beste bevolkingspiramide van alle Aziatische groeilanden. Een jonge bevolking, veel werkwilligen en veel OFW’s (Overseas Filipino Workers, red.), die in het buitenland werken, maar geld naar het thuisfront sturen en zo de economie draaiende houden. Er is wel een scherpe tegenstelling tussen een arme bevolkingsgroep en een rijke elite.”

De fabriek van de wereld
“Met 95 miljoen inwoners is Vietnam één van de drukst bevolkte landen ter wereld. Hoofdstad is Hanoi. Vietnam wordt vandaag ‘de fabriek van de wereld’ genoemd omdat steeds meer productie daarheen verhuist. De loonkosten liggen er de helft lager dan in China. Elektronicagigant Samsung is er een belangrijke investeerder en vertegenwoordigt 10 procent van het BNP. Economie en politiek worden centraal bestuurd door de Communistische Partij van Vietnam.”