Vijftigplussers hebben doorgaans de tijd en de middelen om minstens één keer per jaar op reis te gaan. Maar wat zijn hun favoriete bestemmingen? Reizen ze liever alleen, als koppel of in groep? En vallen er bepaalde trends waar te nemen in hun reisgedrag?

Wie de optelsom ‘meer vrije tijd’ plus ‘kinderen het huis uit’ plus ‘voldoende budget’ maakt, zal wellicht (ook) uitkomen op ‘genieten van vakantie’. Vijftigplussers zijn dus bij uitstek de groep die graag en vaak op reis gaat. We zien dat ook in de cijfers. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek in Nederland bleek dat het aantal vakantiegangers van 55 jaar en ouder van 2,8 miljoen in 2002 steeg naar 3,5 miljoen in 2012. Door de vergrijzing zal dat aantal alleen maar groeien.

Kiezen volgens leeftijd
Belangrijk bij het reisverhaal is om senioren niet over één kam te scheren: een vijftiger heeft heel andere vakantieverwachtingen dan een zestiger, zeventiger of tachtiger. “De leeftijd speelt inderdaad een rol bij de reiskeuze”, meent Alice Terweduwe van AEP vzw Senior Department. “Hoewel de fysieke gezondheid toch meestal op de eerste plaats komt – wat kan en wil je nog doen? Zo zijn er 60-plussers die het liefst avontuurlijk blijven reizen als koppel, terwijl leeftijdsgenoten dan weer het comfort van de groep verkiezen, of ondersteuning verwachten wanneer ze op de luchthaven aankomen.”

 

Je reiskeuze wordt in de eerste plaats bepaald door hoe goed je fysiek nog bent – Alice Terweduwe

 

De topbestemmingen in 2017
Avontuurlijk of all-in is een belangrijke keuze. Maar waarheen reizen die hedendaagse senioren vooral? “Vandaag is het wat ons cliënteel betreft Europa, Europa, Europa”, aldus Terweduwe. “De hele oost- en zuidkust van de Middellandse Zee – van Turkije tot Marokko – is door de aanslagen en vluchtelingencrisis niet meer aantrekkelijk voor onze senioren. Spanje, Frankrijk en Italië zijn meer dan ooit in. Vooral Italië, omdat Spanje toch wat duurder uitvalt.” Het blijft trouwens niet bij die ‘typische vakantielanden’. Ook de Baltische Staten, Slowakije en Montenegro worden bijvoorbeeld door het cliënteel van AEP vzw Senior Department gesmaakt.

Denk na over je transport
Welke bestemming je ook kiest, het transportmiddel kies je er ineens bij. De vzw biedt namelijk reizen aan per vliegtuig, riviercruiseboot en trein. “Treinreizen worden vooral geboekt wordt door gepensioneerden van de NMBS, omdat die een heel voordelig tarief genieten. Maar ook andere senioren verkiezen de trein boven het vliegtuig. Als blijft het een persoonlijke keuze.” Over transportmiddelen gesproken: wat de laatste jaren een enorme boost heeft gekregen, zijn fietsvakanties. Die waren al populair, maar één item heeft ervoor gezorgd dat dit nog meer het geval werd. “De e-bike”, verduidelijkt Jürgen Vansteenkiste van de Vlaamse SeniorenSite. “Daarmee behouden senioren hun tempo en bedwingen ze probleemloos hellingen. Bovendien kunnen ze de e-bike overal mee naartoe nemen.”

50+_0117-005

Senioren staan heel erg open voor themagebonden reizen of conceptreizen, in plaats van de traditionele trips – Jürgen Vansteenkiste

 

Reizen met sociale netwerk
En net zoals de e-bike zorgde voor een boost van fietsvakanties, doen sociale media dat voor groepsreizen. “Multimedia speelt hier inderdaad een belangrijke rol in”, verklaart Vansteenkiste. “Senioren leren elkaar online kennen via sociale netwerken en gaan op die manier zelfs met ‘onbekenden’ op reis. Ze ontwikkelen zo een grotere vriendenkring dan ze ooit ‘live’ hadden kunnen doen.”

Verrassing!
Op reis met onbekenden is één ding. Maar daarbij is er ook een bijzondere vorm van groepsreizen die bij senioren scoort: de verrassingsreis in eigen land. 50-plussers komen samen en trekken samen naar een onbekende bestemming. Tijdens die dag(en) genieten ze van verschillende culturele stops, waarbij ze kunnen proeven van lokale lekkernijen. “Senioren worden graag verrast, zo blijkt”, aldus Vansteenkiste, “ze zijn benieuwd waar ze naartoe gaan en ze wéten dat ze zullen terugkomen met een goed gevoel.” Bovendien is zo’n reis ook betaalbaar voor iedereen.

Smakelijke reis
Daarmee vergelijkbaar zijn de culinaire reizen, met Bourgondië, Italië en Spanje als absolute uitschieters. “Senioren staan heel erg open voor themagebonden of conceptreizen, in plaats van de traditionele trips. Zolang het maar een exclusieve, unieke feel heeft.”

De allereerste citytrips
Commercieel reizen met ontspanning als enige doel bestaat eigenlijk nog maar pas sinds de 19e eeuw. Maar toch gebeurde het al eerder. Véél eerder zelfs. Zo staat er op de muren van een van de oudste piramides van Egypte een bewonderende inscriptie te lezen van een buitenlandse bezoeker. Ook de Oude Romeinen zakten massaal af naar Egypte om zich te vergapen aan al die indrukwekkende architectuur, wat ze in talloze inscripties vereeuwigden.
De oudste reiziger
Vorig jaar kreeg de 90-jarige Amerikaanse Norma te horen dat ze ongeneeslijk ziek was. In plaats van het hoofd te laten hangen besloot ze voor het eerst in haar leven op reis te gaan. En dat deed en doet ze behoorlijk grondig. In ruim zes maanden tijd doorkruiste ze al heel Amerika, bezocht ze Europa en kwam ze zelfs in China. Ze heeft intussen ook Disney World aangedaan en in een luchtballon gevlogen. En dat allemaal voor de allereerste keer.