Investeren, investeren: wie zijn best doet, zal het leren. Enkele experts geven hun persoonlijke do’s-and-don’ts en vertellen over hun eerste stappen in de investeringswereld, die leidden tot een succesvolle carrière.

 

Philip Cracco, ondernemer, oprichter Accent Interim, eigenaar horlogemerk Rodania

Wat was jouw eerste echte investering?
“Mijn eerste échte investering deed ik in mijn eigen bedrijf, Accent Interim, wat tot op heden by far de beste investering ooit is gebleken. Dus als je graag je centen optimaal wil laten renderen, dan raad ik het ten zeerste aan om te investeren in je eigen onderneming. Start your own business. Daarnaast is het interessant om als ‘kleine investeerder’ eens te kijken naar vastgoedsector. Daarin kun je ook goede keuzes maken.”

Mocht je iets kunnen veranderen aan eerdere investeringen, wat zou je zeker niet opnieuw, of net wel, doen?
“Wat ik niet doe, is speculeren op de beurs. Ik ken daar niets van en ik heb ook de tijd niet om me daarmee bezig te houden. Maar als je iemand bent met wat centen en de nodige tijd, dan lijkt spelen op de beurs me zeker een mogelijk alternatief om een deel van de portefeuille verder aan te vullen.”

Wat is jouw persoonlijke tip aan de jonge investeerder?
Start your own business with your money. Dat brengt simpelweg het meeste op, dat is most profitable. Voor de rest zou ik zeker aanraden om aan spreiding te doen: probeer, indien mogelijk, op verschillende paarden te wedden. Ga tenslotte ook altijd na wat de in- en uitstapkosten zijn als je erover nadenkt om te investeren in een onderneming.”

Dirk Verheyen, Beleggingsadviseur

Wat was jouw eerste echte investering?
“Mijn allereerste investering was een kasbon of obligatie toen de rente nog een stuk hoger was dan nu. Kort nadien kocht ik, wel via de beurs, aandelen van mijn werkgever. Toen kreeg ik de smaak te pakken en ben ik van een eerder defensieve naar een agressieve belegger geëvolueerd. Als je defensief bent, neem je weinig risico en koop je vooral obligaties of beleggingen met kapitaalbescherming. Maar ik kan wel leven met een serieuze schommeling in waarde zonder te panikeren en ik houd aandelen meestal wat langer, tot zelfs meerdere jaren toe. Ik maak ook gebruik van de daling van de beurs om bij te kopen in plaats van in paniek te verkopen.”

Mocht je iets kunnen veranderen aan eerdere investeringen, wat zou je zeker niet opnieuw, of net wel, doen?
“Achteraf bekeken had ik beter wat meer in vastgoed gestoken, door een maximumbedrag te lenen. Of misschien, toen de koers nog laag was, ook wat diversifiëren in goud. Maar goed is zeer onvoorspelbaar en vastgoed lijkt me nu niet meer interessant om te speculeren. Zoals met alle beleggingen zijn rendementen uit het verleden namelijk geen waarborg voor de toekomst. Risico op hogere belasting is reëel, en dan heb je nog hogere vereisten in verband met isolatie of risico of wanbetaling en schade… Bij aankoop verlies je trouwens meteen al tien procent aan registratiekosten en notaris.”

Persoonlijke tip aan jonge investeerders?
“Zoek zo veel mogelijk informatie op vanuit diverse kanalen. Blijf steeds met je twee voeten op de grond staan en laat je gezond verstand zegevieren. Doe dus niets tegen je buikgevoel in, en begin bijvoorbeeld met aandelen van gekende bedrijven. Spreid je beleggingen voldoende en investeer niet overmatig in individuele, speculatieve beleggingen. Als een belegging geen potentieel meer heeft, durf dan met verlies te verkopen. Neem tenslotte af en toe winst om te kunnen herinvesteren en laat je niet door de kuddegeest leiden: bijvoorbeeld in paniek verkopen bij daling of niet durven investeren als de koersen laag staan en iedereen de beurs links laat liggen.”

 

Vera Smets, Financieel expert, trainer en coach – CEO bij ‘Finance is Fun!’

Wat was jouw eerste echte investering?
“Mijn eerste investering deed ik toen ik nog op de universiteit zat. Daar zat ik in een beleggingsclub, waar we zo’n 100 frank per maand inlegden. Excel was toen heel hot en als huiswerk volgden we dan onze aandelen op, waren we continu bezig met grafieken en vonden we in het algemeen dat we heel intelligent bezig waren. Ik heb toen wel geleerd dat de beurs iets heel psychologisch is, een zeer volatiel gebeuren. Ik besefte dat ik geen beursbelegger ben, ik hou daar echt niet van. Mijn risico zit in mijn activiteit, namelijk het zelfstandige zijn. Wat niet wegneemt dat ik de beurs niet fascinerend vind als gebeuren.”

Mocht je iets kunnen veranderen aan eerdere investeringen, wat zou je zeker niet opnieuw, of net wel, doen?
“Ik heb samen met mijn man geïnvesteerd in ecologisch vastgoed. Een paar appartementen met warmtepompen, zonnepanelen en dergelijk. Dat was heel dom. Iedereen die een appartement bouwt, doet dat zo simpel mogelijk. Maar voor mij is het emotionele rendement altijd het belangrijkste. Ik ben er fier op dat we dat hebben gedaan. Een andere investering waar ik nog steeds achter sta is het gewone pensioensparen. Helemaal niet sexy natuurlijk, maar net die on-sexy investeringen zijn interessant. Het is slim om niet te riskeren in beleggingen, want je neemt al genoeg risico’s als zelfstandige.”

Wat is jouw tip aan de jonge investeerder?
“Het beste dat je uiteindelijk kunt doen is beleggen in zaken waar je interesse voor toont en waar je een goed gevoel bij hebt en krijgt, of dat nu immobiliën of obligaties zijn. De win-winlening vind ik trouwens ook iets zeer voordelig. De Vlaamse overheid heeft een soort wettelijk kader gecreëerd waarbij privékapitaal bij ondernemers terecht kan komen. De ondernemer kan zijn ding doen terwijl de investeerder op zijn eigen manier voordeel haalt uit intresten, belastingvermindering… Het feit dat je een bedrijf steunt waar je achter staat of een zekere feeling mee hebt, slaat dan weer terug op dat goede gevoel. En het brengt meer op dan een spaarboekje.”

Jan Van Deynze, Managing director NP-Bridging

Wat was jouw eerste echte investering?
“Een investering voor mij is iets dat je met eigen centen koopt en dat ertoe bijdraagt dat je na je daguren geld kunt bijverdienen. Een oscilloscoop was zo mijn eerste investering, een toestel dat fouten zoekt in elektronica. Op mijn 27ste investeerde ik voor het eerst in vastgoed, wat ik nu nog altijd doe. Maar de beste investering die ik ooit deed, was tijd besteden aan het zoeken naar wat ik wou bereiken en hoe ik dat ging aanpakken. Tijd is kostbaar en besteed je best zo nuttig mogelijk, net zoals het creëren van meerwaarde dat financieel resultaat oplevert. Ik zocht bewust naar een goede balans tussen het professionele en het familiale en sociale leven.”

Mocht je iets kunnen veranderen aan eerdere investeringen, wat zou je zeker niet opnieuw, of net wel, doen?
“Ik heb enkel spijt dat ik niet vroeger ben begonnen met me te verdiepen in immobiliën. In al die jaren zijn bijvoorbeeld alle prijzen in de randgemeenten rond Antwerpen gestegen. We hadden er iets sneller bij moeten zijn geweest, maar we waren ons er niet van bewust. In het begin zie je vooral veel risico en onderschat je de meerwaarde die gegenereerd kan worden. Maar dat leer je door te doen. Wat ik wel nooit heb gedaan, is dingen kopen waarvan de waarde zou dalen. Daarom investeer ik bijvoorbeeld in oldtimers. Een nieuwe wagen verliest meteen 20 procent van zijn waarde als je hem de garage uitrolt.”

Wat is jouw tip aan de jonge investeerder?
“Kijk goed uit naar wat die waarde heeft en gaat behouden. Zoek desnoods iemand die jou daarin coacht, want op school leer je niet wat zakendoen is of hoe je meerwaarde creëert. Ik had dat graag gehad toen ik jonger was, iemand die me raad kon geven en bijstond. Er zijn in onze maatschappij te weinig initiatieven en mogelijkheden daarvoor. Dus vat de zoektocht aan naar wat je echt graag doet en waar je goed in bent, en begin er zo vroeg mogelijk aan. Gemotiveerd blijven is belangrijk, dan krijg je vanzelf energie om ergens voor te gaan. Plannen, focussen en het doen geeft je gegarandeerd resultaat. Volhouden en continu bijstellen is een must.”