In samenwerking met

Goedele Wachters, journaalanker bij VRT

Of ik een warme boodschap wil schrijven om dit nummer in te leiden? Natuurlijk. Al ben ik misschien niet de meest evidente keuze…

Harde nieuws
De wereld waar mensen me van kennen, is die van het harde nieuws. Daar is vaak weinig warmte te bespeuren, tenzij ze komt van een verhitte discussie, een bosbrand of – nog erger meestal – een bom. Ja, mijn wereld is die van de terreur in Manchester en Barcelona, van de onfrisse toestanden rond SamuSocial in Brussel en van de gevaarlijk rollende spierballen van Donald Trump en Kim Jong-Un. Een wereld waar individuele belangen al te vaak primeren.

 

Mensen kennen me van de wereld van het harde nieuws, maar ik geloof ondanks alles echt nog in de schoonheid van deze planeet en de mensen die erop rondlopen

 

Warme wereld
Tegelijk is dat helemaal niét mijn wereld. Noem me naïef, maar ik geloof ondanks alles echt nog in de schoonheid van deze planeet en de mensen die erop rondlopen. Zelden klonk muziek zo mooi en warm als de nummers die in het zwaar geplaagde Mosul gespeeld werden op de instrumenten die Rudi Vranckx hier bij ons had verzameld. Na zoveel jaren verbod, eindelijk weer muziek, met dank aan de vele gulle schenkers hier in Vlaanderen.

Een warm 2018
Over gulheid gesproken. Mijn favoriete week van het jaar begint: de Warmste Week, de solidariteitsactie van de VRT die elk jaar nóg warmer aanvoelt dan de voorgaande editie. Bijna iedereen doet wel iéts – van de portemonnee met kleingeld leegschudden of een grotere som storten tot zelf de handen uit de mouwen steken en een actie op poten zetten. Samen voor al die goeie doelen, samen tegen de kilte, samen voor een nog warmere Warmste week. Ik weet niet hoe dat bij u zit, maar bij mij werkt het.

Ik wens u, en mezelf, voor het nieuwe jaar 52 weken lang nog veel meer van die warmte toe.

Liefs,
Goedele