Gebarsten lippen, droge handen en om de haverklap ziek. Neen, de winter is niet altijd een leuke periode voor je lichaam. “Al kun je met enkele eenvoudige tips ervoor zorgen dat je je nog steeds stralend voelt: zowel vanbinnen, als naar de buitenwereld toe.”

Poffertjes, glühwein, sneeuwpoppen of schaatsen op het ijs. De winter heeft zijn voordelen, maar het is niet al goud wat blinkt. Onze weerstand is lager, we zijn vaker verkouden en het lichaam heeft meer vitaminen nodig. “De dagen zijn donkerder, korter en we hebben het gevoel dat we veel minder tijd hebben om de dingen te doen die we graag willen doen”, zegt gezondheidscoach Brecht Buysschaert van Springbok Coaching. “Dat zorgt er soms voor dat we minder gemotiveerd zijn, ook op het werk bijvoorbeeld.”

Zoek het licht op
Al zijn er wel simpele manieren om je lichaam die boost te geven die het verdient. Zorg bijvoorbeeld voor regelmatig contact met daglicht. “Zoek echt het buitenlicht op”, verduidelijkt de gezondheidscoach. “Duffel je warm in en maak tijdens je lunch een wandeling. Of nog beter: doe een wandelmeeting in plaats van een vergadering zittend achter een bureau. Ook je slaapkwaliteit zal hierdoor verbeteren.”

Beweging tegen ziekte
Beweging houdt ons lichaam immers op dreef, ook tijdens de winter mag je dat niet uit het oog verliezen. Het credo ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ blijft ook gelden in die donkere periode. “Bewegen maakt je gezonder”, benadrukt de Buysschaert. “Bewegen zorgt voor de aanmaak van endorfines, het zogenaamde feel good-hormoon waardoor we gelukkiger zijn. Als bedrijf kun je bijvoorbeeld je personeel warme en veilige loopkledij aanbieden en/of loopgroepen organiseren zodat je werknemers blijven bewegen. Je weerstand verhoogt en je zult minder vaak ziek zijn.”

Soigneer je lichaam
Meer weerstand betekent natuurlijk dat je ook echt kunt genieten van die winterwandelingen en mooie plaatjes kunt schieten bij een stralende winterzon. Ook je lichaam, echter, vraagt meer aandacht. Je moet je lichaam goed soigneren, meer dan in andere periodes. De dagen met ijzige regen en koude wind zijn talrijker en hakken echt in op je lichaam. “Door de koude en wind krijg je een drogere huid en zie je er ouder uit”, zegt docente visagie Melissa Pöpsel van de Schoonheidschool.

Wissel je dagcrème af
“Je huid en lippen hebben een rijkere verzorging nodig. Gebruik zeker en vast dagelijks een serum. Dat werkt dieper in op de huid en gaat ze voeden. Daarna gebruik je pas je dagcrème en start je met het aanbrengen van je make-up.” Weet trouwens dat je beter niet altijd dezelfde dagcrème gebruikt, want dan went je huid aan die crème en heeft die geen enkel effect meer. Regelmatig afwisselen is dus de boodschap.

Lippenbalsem & scrub
Ook onze lippen hebben beduidend meer aandacht nodig in de winter. “Smeer twee à drie keer per dag gewone vaseline of een rijke lippenbalsem op je lippen”, is het advies van Pöpsel. “Op die manier leg je een klein schild op je lippen tegen wind en droge lucht. Drink zeker voldoende water  en gebruik 1 à 2 keer per week een scrub voor je gezicht. Er bestaan zelfs speciale scrubs voor voor je lippen. Een scrub met fijne korreltjes verwijdert dode cellen en doet je daarna meer stralen.”

Extra vitamineboost
Gezond eten, blijven bewegen en je lichaam verzorgen is in de winter dus meer dan belangrijk. Daarnaast kan het geen kwaad om wat extra vitamines te nemen. “Neem bijvoorbeeld een multi-voedingssupplement aangevuld met vitamine C”, aldus Buysschaert. “Ook extra vitamine D, de zogenaamde zonneschijnvitamine kan zeker geen kwaad.” Pöpsel beaamt het belang van vitamine D: “In de zomer loop je vaak met je armen bloot. Daarin zitten de receptoren die voor de ontwikkeling van vitamine D zorgen. In de winter is die ontwikkeling er niet of veel minder, dus dat kun je compenseren door extra vitamine D te nemen.”

Weerstand op natuurlijke wijze
En dan zijn er natuurlijk ook nog vele kruiden en natuurlijk middeltjes die je weerstand kunnen verhogen, zoals propolis, een harsachtige substantie met een geelbruine kleur die door bijen uit verschillende planten wordt gehaald, echinacea, waarvan de wortel verschillende substanties bevat die je beschermen en ook ginseng, dat je minder vermoeid doet voelen en de winter zonder problemen laat doorkomen. Helemaal klaar voor die winterwandeling.