<h4>Joppe De Campeneere studeert Taal en Letterkunde, heeft een eigen blog en omschrijft zichzelf als een echte fashion chameleon. Zijn denken en doen schudden zowat alle klassieke genderpatronen door elkaar: velen van ons kunnen dan ook een puntje zuigen aan zijn make-up skills, en ook zijn laissez-faire mentaliteit is er een om even bij stil te blijven staan. Wie Joppe dan precies is? Vooral zichzelf. </h4>

Vertel eens, wie is Joppe?
“Joppe is een jongeman van 18 jaar oud met grote dromen, wilde plannen, en een gigantische passie voor alles wat mooi is. Een kameleon die zich niet wilt gepinnen op één creatief domein, maar ervan geniet om zich op zoveel mogelijk manieren uit te drukken. En neen, die manieren zijn niet altijd even alledaags, maar dat is nu precies Joppe. Iemand die niet in hokjes of labels denkt. Waar de rollercoaster van het leven mij naartoe zal brengen weet ik niet, maar een ding is zeker: I’ll enjoy the ride!”

Op welke manier ben je bezig met gender?
“Ongeveer een jaar geleden ben ik actief beginnen nadenken over genderidentiteit en alles wat daarbij komt kijken. Vooral dankzij mijn blog en fascinatie door mode, denk ik. Maar eigenlijk ben ik al veel langer bezig met mezelf uit te drukken via kledij. Het is toch gewoon jammer dat mannen zoveel beperkter zijn in hun vestimentaire keuzes dan vrouwen? Vaak zag ik silhouetten op vrouwen die ik enorm interessant vond, dus besloot ik ze gewoon zelf uit te proberen. Bovendien was ik al een tijdje bezig met verschillende make-up looks te testen. Toen ik vorig jaar mijn #MAKEUPHASNOGENDER-post online smeet, sloeg die verrassend goed aan. Sindsdien is genderfluidity de rode draad doorheen mijn blog geworden.”

Het is toch gewoon jammer dat mannen zoveel beperkter zijn in hun kledij dan vrouwen?

 

Je voldoet met je make-up en kledingstijl niet aan de genderspecifieke verwachtingen van een man. Krijg je daar veel opmerkingen over?
“Ik word er regelmatig over aangesproken, maar dat zijn meestal opmerkingen uit interesse of nieuwsgierigheid. Ook vaak uit onwetendheid: mensen snappen het gewoon niet. Ze begrijpen niet wie ik ben of wat ik bedoel. Ik probeer het hen dan zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Maar de negatieve opmerkingen probeer ik aan mij voorbij te laten gaan, dat heb ik ondertussen geleerd.”

 

Joppe-002

 

Hoe reageerden je familie en vrienden toen je begon te experimenteren met kledij en make-up?
“Ze moesten heel hard wennen, zowel bij de kledij als de make-up. Bij make-up was het misschien nog net iets lastiger, omdat de combinatie van een jongen en make-up nu eenmaal afwijkt van het alledaagse. Ik ben klein begonnen – door bijvoorbeeld mijn nagels te lakken – en heb het nadien langzaamaan proberen opbouwen, zodat iedereen de tijd kreeg om eraan te wennen. En dat heeft gewerkt! Buiten een verschil in smaak af en toe worden er nog weinig woorden aan mijn uiterlijk vuil gemaakt. Ik heb er soms voor op mijn tanden moeten bijten, maar alles kwam uiteindelijk op zijn pootjes terecht. Ik besef wel dat ik het heb getroffen met de mensen in mijn omgeving. Zonder hen zou ik niet zijn wie ik vandaag ben. Ik zou nooit staan waar ik vandaag sta.”

 

Genderneutrale collecties zorgen voor discussie en tonen aan dat er een groter publiek is dan alleen de traditionele tweesplitsing

 

De laatste jaren zijn er heel wat kledingmerken die genderloze collecties lanceerden. Een stap in de goede richting?
“Dat is zeker en vast een stap in de goede richting! Uiteraard hangt heel veel af van de inhoud van die collecties, maar op zich is het al geweldig dat er wordt nagedacht over genderidentiteiten. Zo’n collecties zorgen ervoor dat er discussies worden gevoerd en tonen aan dat er een groter publiek is dan alleen de traditionele tweesplitsing. Door die collecties in grote ketens te lanceren wordt ook het grote publiek aan het denken gezet, dat kan alleen maar positief zijn. Ook in de make-up industrie zie je steeds meer mannen aan de slag gaan met borstels en penselen. Ze tonen dat je geslacht of gender niet per se iets te maken heeft met wat je draagt of hoe je er uitziet. Die evolutie leeft momenteel vooral in de VS, maar iets zegt me dat het niet lang meer zal duren voor ze ook naar ons land komt overwaaien.”

Is België open minded op het vlak van genderidentiteiten?
“België is zeker en vast geen intolerant land. Ik heb geluk met dat ik toevallig hier op de wereld werd gezet, dat weet ik. Het is wel zo dat Belgen nogal vastgeroest zitten in een bepaald denkpatroon. Ze lijken wat onwetend voor alles wat er zich buiten de dorpsgrenzen afspeelt. Maar de indruk die ik vooral krijg, is dat mensen er gewoon niet mee bezig zijn. Ondanks het feit dat de genderproblematiek momenteel een thema is dat enorm hard leeft, krijg ik het idee dat veel mensen zich niet interesseren in genderrollen of -identiteiten. Maar dat gezegd zijnde, kan ik best mezelf zijn in België. Er zal ook wel een groot verschil zijn tussen de huidige generatie en de ietwat oudere Belgen. Ik merk bijvoorbeeld dat leeftijdsgenoten steeds ruimdenkender worden. Misschien komt dat doordat de genderdiscussie de laatste tijd regelmatig wordt opengebroken?”

Joppe-004

Voel jij je goed in de maatschappij? Heb je het gevoel dat mensen je begrijpen?
“Over het algemeen voel ik me goed, al heb ik wel nog vaak het gevoel dat mensen me niet echt begrijpen. Wie ik ben, wat ik doe, waar ik voor sta… Maar eigenlijk zijn dat individuen. De mensen die me dierbaar zijn begrijpen me, dat is het belangrijkste! Waarschijnlijk zal ik nooit door iedereen begrepen worden, maar wie wel? Je kunt er niet van uitgaan dat iedereen zomaar snapt waar je mee bezig bent, of weet wat de boodschap die je probeert over te brengen precies inhoudt. Het belangrijkste is dat IK die boodschap breng, en dat ik toon aan de wereld wie ik ben, wat ik doe en waar ik voor sta. Als mensen daardoor tot nadenken worden aangezet, is dat fantastisch, maar eigenlijk is het feit dat je onbeschaamd jezelf kan zijn, al meer dan genoeg. Waar ik niet goed tegen kan zijn mensen die zich continu afvragen wat anderen van hen denken. Dit is jouw leven! Te kort en te mooi om anderen te laten bepalen hoe jij en dat leven eruit moeten zien. Vorm je eigen beeld en wees trots op wie je bent. Het is trouwens ook gewoon niet nodig om overal een etiket op te kleven. Het is wat het is, ik ben wie ik ben: Joppe. Zoals de titel van één van mijn blogposts luidt: ‘labels are for organising boxes, not people’.”

 

Ik heb het idee dat veel mensen nogal vastgeroest zitten in een bepaald denkpatroon

 

Welke boodschap probeer je precies over te brengen?
“Ik probeer vooral duidelijk te maken dat het niet nodig is om alles te labelen of in hokjes te duwen. De wereld is net zo mooi net omdat ze zo divers en veelzijdig is! Het klinkt als een cliché, maar je moet gewoon jezelf zijn. Het leven is te kort om het niet voluit te leven. Dat is iets wat we allemaal veel te vaak vergeten: dit leven is van jou, van niemand anders. Draag wat je wil dragen, zeg wat je wil zeggen, doe wat je wilt doen, en geniet van het enorme gevoel van vrijheid dat dat met zich meebrengt. Op het einde van de rit is er maar een ding dat telt: was het leven dat je geleefd hebt van jou? Ik hoop dat ik later kan zeggen dat ik voor mezelf geleefd heb. En natuurlijk hoop ik dat ik onderweg mensen kan helpen, inspireren en gelukkig maken, graag zelfs! Maar je kan anderen nu eenmaal niet gelukkig maken als je het zelf niet bent.”