Bruine benen, stralend haar, een perfect glanzende huid en positieve innerlijke vibes. Vier topingrediënten voor een topzomer. Maar hoe bereiden we ons lichaam optimaal voor op de warme zomermaanden? En zijn we ons voldoende bewust van de gevaren van de zon?

Bij de eerste zonnestralen zitten de terrasjes meteen tjokvol en kirt het volk van plezier. Met de zomer in het verschiet, komt lichaamsverzorging ook automatisch weer hoger op het to do-lijstje te staan. Maar omdat we met een bleke huid uit de winter komen, is ons lichaam niet voorbereid op de eerste zonnestralen. Een bruinere huid zorgt deels voor een natuurlijke bescherming, maar die is er bij de eerste voorjaarszon nog niet.

 

Het is vooral belangrijk om meerdere keren per dag te smeren, met extra aandacht voor gevoelige zones zoals de lippen Miriam Rouw

 

Alarmerende cijfers
De cijfers zijn nochtans alarmerend. Vorig jaar werden 35.000 Belgen gediagnosticeerd met huidkanker en verwacht wordt dat het aantal in twintig jaar zal verdriedubbelen. “Het is heel belangrijk om al tijdens het voorjaar goed te smeren”, vertelt Miriam Rouw van beauty concept store Fin du Jour. “De zon schijnt nu al even hard als in augustus en de voorbereiding op de echte zomerzon begint dan ook nu al.

Nu al beschermen!
Ook met de verborgen zon moeten we oppassen. Zonnestralen laten zich niet tegenhouden door de wolken en ook in de auto of op kantoor achter het raam missen stralen hun effect niet. Een zonnecrème met breed spectrum, tegen UVA- en UVB-stralen, is dan ook nu al aan te raden. UVA-stralen verouderen de huid, UVB-stralen zorgen voor zonverbranding. Rouw: “In deze tijd van het jaar kun je best ’s morgens na de gelaatscrème een zonnefactor aanbrengen. En een tip voor de kinderen: zet een busje dicht bij de voordeur zodat je ook hen zeker niet vergeet. Het is vooral belangrijk om meerdere keren per dag te smeren, met extra aandacht voor gevoelige zones zoals de lippen.”

 

Donkerkleurig textiel beschermt beter dan lichte kleuren en synthetische stof beschermt beter dan natuurlijke materialen Thomas Maselis

 

Zonnebrandmelk of –poeder?
Voor wie overdag vettige handen van dat insmeren wil vermijden of voor dames met een iets vettere huid is zonnepoeder een interessant alternatief voor in de handtas. “Die poedervariant bestaat al vrij lang en beschermt even goed als crème, maar toch zijn klanten nog vaak verrast als ik erover begin”, aldus Rouw. “Zonnecrème glimt altijd een beetje en dat heb je bij poeder niet. Je hebt er zelfs verschillende kleurschakeringen in. Maar net als bij crème geldt ook hier de regel: regelmatig bijpoederen.”

Hydrateren is codewoord
Door te poederen of te smeren beperk je de risico’s op huidverbranding en -veroudering, maar daarnaast is ook hydrateren het codewoord tijdens de zomer. Zon droogt de huid uit en zorgt voor dehydratatie. Rouw: “En dat zorgt dan weer voor droogtelijntjes waardoor de huid er ouder uitziet. Je kunt dit vrij makkelijk tegengaan door veel water en weinig cafeïnerijke dranken te drinken en iedere ochtend een hydraterende crème op de huid te smeren. Een goed gehydrateerde huid straalt, ziet er gezond uit en heeft een natuurlijke glans.”

 

Een goed gehydrateerde huid straalt, ziet er gezond uit en heeft een natuurlijke glans Miriam Rouw

 

Bescherm je haar
Niet alleen de huid, maar ook het haar krijgt het zwaar te verduren tijdens de zomer. De beste bescherming is het hoofd afdekken. “Een grote hoed is tegenwoordig heel trendy”, aldus Rouw. “En gebruik daarnaast vooral een vochtinbrengende en hydraterende shampoo.” Een bijkomende tip: doe dit systematisch want droog haar in volle zomer herstellen is niet evident.

Draag donkere en synthetische t-shirts
Zonnecrème, -poeder en voldoende hydratatie zijn uitstekende wapens tegen de zon, maar ook textiel is een heel nuttige bondgenoot in de strijd tegen UV-straling. “Donkerkleurig textiel beschermt beter dan lichte kleuren en synthetische stof beschermt beter dan natuurlijke materialen”, verduidelijkt dermatoloog Thomas Maselis. “Zwarte vezels absorberen de stralen en zetten het zonlicht om in warmte. Daarom voelt een zwarte t-shirt in de zon zo warm aan. Dat kan als nadeel ervaren worden, maar tegenwoordig bestaat er technisch geavanceerde kledij die dat probleem tegengaat.”

Psychologisch positief effect
Houd deze textieltips zeker in het achterhoofd tijdens het voorjaarsshoppen, maar laat het de funfactor niet in de weg staan. “Shoppen voor de zomer kan psychologisch een positief effect hebben”, aldus Rouw. “Leuke kleedjes, een mooie hoed, een fancy bril, tijdens het shoppen kom je al helemaal in de zomersfeer. Koppel daar een strakke en juiste huid- en haarverzorging aan en je bent innerlijk en uiterlijk helemaal klaar voor de zomer.”