Een eigen huis, een plek onder de zon: het liedje mag dan misschien bouwvallig geworden zijn, het blijft de grote droom voor zoveel mensen. Een plek waar je thuis kan komen en die je helemaal van jezelf mag noemen. Op die droom valt bovendien geen leeftijd te plakken.

Loïc Moureau (28)
zocht samen met zijn vriendin/verloofde een eigen woning

Waarom vind je het belangrijk een eigen woning of appartement te hebben?
“Een huis is een mooie investering, en dat in meer dan één opzicht. Er is uiteraard het financiële plaatje – het is handig om, eens je op pensioen bent, geen huur meer te moeten betalen of te kunnen verhuren, ook al brengt het feit dat je eigenaar bent, weer andere kosten met zich mee – maar het is evengoed investeren in een ‘thuis’: een plek waar je uiteindelijk toch een groot deel van je leven doorbrengt, en waar je je comfortabel en veilig kunt voelen.”

Wat ben je van plan te veranderen?
“Niet zo erg veel. Mijn echtgenote en ik hebben bewust gekozen voor een huis waar we niet veel werk meer aan hadden. Uiteraard moeten we de plek nog wat inrichten en zullen we hier en daar een muur een likje verf geven. De belangrijkste verandering zal echter het ombouwen van het kapsalongedeelte zijn. In het huis was er tot nu namelijk een kapperszaak gevestigd, en die ruimte moet nu een bibliotheek en bureau worden. Ook zou ik graag wat groenten en fruit in het tuintje kweken en misschien wat kippen houden. Op termijn zou ik graag zonnepanelen installeren op het dak van de garage, als dat mogelijk zou blijken.”

Heb je tips voor iemand die op zoek is naar een eigen woonst?
“Er is toch best veel waar je op moet letten. Voor ons was de ligging heel belangrijk: over de afstand naar het werk en openbaar vervoer zijn we heel tevreden. Zo sparen we immers veel tijd uit die we anders verliezen door in de file te staan – tijd is ook geld, of kan op zijn minst nuttiger en beter worden besteed dan met het milieu vervuilen en je kas op te vreten achter het stuur. Een andere belangrijke tip is, denk ik, om een realistisch budget te hanteren. Ook al staan de leningrentes laag, het is beter eerst wat aan de kant te kunnen zetten en even te wachten met kopen, dan jarenlang aan comfort te moeten inbinden. Een huis onderhouden kost immers meer dan je denkt. Er zijn de verzekeringen, de onvermijdelijke herstelwerken, het KI, enzovoort.”


 

Wim Beckers (31)
woonde tot voor kort op een eigen appartement met vriendin in centrum Antwerpen

Waarom vind je het belangrijk een eigen woning of appartement te hebben?
“Een eigen huis lijkt me een logische horde in je levensloop, die je geacht wordt te nemen. Voor mij persoonlijk biedt het bezit van een eigen woning een gerust gevoel. Het zorgt indirect voor een automatische opbouw van spaargeld. Het sparen op een spontane manier gaat me minder goed af, vermits ik graag geld uitgeef aan onder andere reizen en culinaire uitspattingen. Verder heeft de recente geschiedenis onze ouders bewezen dat een vastgoedinvestering een zeer goede zet kan zijn.”

Wat ben je van plan te veranderen?
“We hebben onze woning kunnen kopen van een leuk koppel dat het huis heel goed onderhouden heeft. Dat maakte de woning perfect instapklaar, ondanks 1986 als bouwjaar. Zo hebben de vorige eigenaars een vijftal jaar geleden nog geïnvesteerd in een nieuwe keuken en badkamer, toch twee cruciale ruimtes die vaak aan opknapbeurten onderhevig zijn, wanneer een ouder huis wordt aangekocht. Concreet denken we er wel aan om op korte termijn het huis een modernere look te geven door de buitengevel wit te schilderen en oudere elementen, zoals de sierluiken, te verwijderen.”

Heb je tips voor iemand die op zoek is naar een eigen woonst?
“Een huis aankopen is waarschijnlijk de grootste financiële investering die een persoon in zijn leven maakt. Ik zou daarom aanraden om, voor de start van je zoektocht, een aantal objectieve, zeer concrete criteria te bepalen waaraan je nieuwe woning zou moeten voldoen,  waaronder de omgeving, stijl van de woning, mobiliteit… Zo kun je bij bezoeken de aanwezige of ontbrekende elementen afvinken. Volg echter los van de rationele elementen ook je gevoel en emoties bij het bezichtigen van een woning. Vaak is de eerste reactie namelijk bepalend. Plan ten slotte, bij concrete interesse, een tweede bezoek met een outsider, die niet emotioneel betrokken is bij de transactie. Hij of zij zal je challengen of je ideeën bekrachtigen zodat je met een gerust hart de knoop kan doorhakken.”


 

Leen Delbaere (64)
besloot om de woning op de buiten te verkopen en iets kleiner te zoeken in het stadscentrum

Waarom vind je het belangrijk een eigen woning of appartement te hebben?
“Wij wilden vooral niet afhankelijk zijn als huurder. Zelfs al betaal je maandelijks trouw je huurgelden, het risico dat je er ooit wordt uitgezet is nooit helemaal weg – je bent nu eenmaal de eigenaar niet. Dat risico loop je met een eigen woonst niet. Wat ons nieuwe appartement betreft, hebben we er ook voor gekozen kleiner te wonen: het klassieke verhaal van kinderen die het huis uit zijn, waardoor de woning te groot werd en te veel ruimtes niet meer gebruikt worden. Onze nieuwe stek bevindt zich in het centrum van Gent, niet langer aan de rand, en ook dat vonden we belangrijk: wij houden van toneel en klassieke muziek. Dan is het wel zo handig de cultuurhuizen dichtbij te hebben.”

Wat ben je van plan te veranderen?
“Het gaat om een nieuwbouwproject, dus dat is niet meteen de bedoeling. Wel is het zo dat we bij de ontwikkeling als nieuwe eigenaars in de mate van het mogelijke zijn betrokken bij de indeling en inrichting van het appartement, zodat het zo goed mogelijk aan onze verwachtingen tegemoet kwam. Dat neemt uiteraard niet weg dat een bestaande woning ook zijn charmes heeft, maar bij aankoop moet je daar vaak nog veel aan veranderen. En dat is op onze leeftijd niet meer aan de orde. Let wel, iedereen moet doen wat hij wil, maar wij hebben bewust gekozen voor een project waar geen werk meer aan was.”

Heb je tips voor iemand die op zoek is naar een eigen woonst?
“Dat is niet zo evident, want heel erg afhankelijk van de concrete situatie of leeftijd. Jonge mensen kunnen bouwen of renoveren, maar zullen bijvoorbeeld ook veel meer belang hechten aan een tuin, omdat ze kleine kinderen hebben. Ook de nabijheid van scholen, openbaar vervoer, cultuur, enzovoort kan een rol spelen. Wij zijn heel bewust op zoek gegaan naar een nieuw stekje in het centrum van de stad, omdat we houden van steden en in het centrum pas écht het gevoel hebben dat we er leven en alles op wandelafstand kunnen bereiken. Maar nogmaals: dat is voor iedereen anders. Het belangrijkste is nog altijd dat je er graag woont.”