In heel wat Belgische directiekamers, zeker in de zware industrie, waar de grootverbruikers zitten, zijn de stijgende stroom- en gasprijzen de laatste jaren een big issue. Veel fabrieken hebben alle trucjes al uit de kast gehaald om zoveel mogelijk energie te besparen. Tenzij de prijzen van elektriciteit en gas dalen, vallen daar dus geen grote winsten meer te halen. Zuinig zijn met energie is daarnaast ook goed voor het milieu en dat is een topic dat tegenwoordig ook gevoelige snaren weet te raken.

Windmolens overal
Ook de overheid raakt er gestaag maar zeker van overtuigd dat tegelijk geld besparen én het milieu ontlasten een goede zaak is. Spoorwegbeheerder Infrabel bijvoorbeeld bouwt samen met Electrabel, de gemeente Sint-Truiden en intercommunale IBE zeven nieuwe windmolens langs de E40 in Gingelom. “Het is de eerste fase van wat uiteindelijk een van de grootste windmolenparken van België moet worden”, zegt Electrabel-woordvoerster Geetha Keyaert. “Uiteindelijk moeten er tegen 2017-2018 vijfentwintig molens verrijzen. Er is ook een vergunning aangevraagd om er daarna nog eens acht bij te bouwen.”

 

Door de windmoleninstallatie wordt 15.500 ton CO2 vermeden – Geetha Keyaert

 

Treinen op groene stroom
Het windmolenpark dat nu opgetrokken wordt, goed voor een investering van ongeveer 24 miljoen euro, dient om de hogesnelheidslijn Leuven-Luik en de klassieke spoorlijnen Leuven-Luik en Landen-Hasselt van stroom te voorzien. “Dankzij de zeven molens zullen al elke dag een 170-tal treinen op groene stroom kunnen rijden”, zegt Keyaerts. De zeven molens zijn goed voor een jaarlijkse productie van 34 miljoen kWh aan stroom. Ongeveer twee derde daarvan gaat naar het spoor, een derde wordt op het elektriciteitsnetwerk gezet. “De productie komt overeen met het gemiddelde verbruik van net geen tienduizend huishoudens”, legt Keyaerts uit. “Hiermee wordt 15.500 ton CO2 vermeden.”

Groene energie blijft groeien
De bouw van deze nieuwe molens maakt deel uit van een plan van Electrabel om tegen 2020 haar windmolenpark in ons land te verdubbelen. “Weinig mensen weten het, maar wij zijn nu al de grootste producent groene stroom in België”, aldus Keyaerts. “Op dit moment maken we zowat 200 megawatt groene stroom per jaar aan, over vijf jaar moet dat 400 megawatt zijn. Daar is een investering van 400 miljoen euro mee gemoeid.”

 

Afhankelijk van de zonneschijn besparen we door de zonnepanelen 42 à 48 procent aan stroom – Frank Vanhalst

 

Kmo = energievriendelijk
Maar ook op kmo-niveau loont het de moeite om je stroomfactuur onder controle te houden. Frank Vanhalst is, samen met zijn zus Sophie, zaakvoerder van Vanhalst 2 Give&Enjoy, een groothandel in interieuraccessoires en geboortegeschenkjes in Wevelgem-Moorsele. Enkele jaren geleden, bij de uitbreiding van zijn magazijn, besloot hij om het dak van dat magazijn vol zonnepanelen te leggen. “We zijn in ons bedrijf best wel bezig met duurzaam ondernemen en zuinig zijn met energie”, vertelt hij. “We hebben bijvoorbeeld een halve hectare populieren (korteomloophout, red.) aangeplant op ons bedrijfsterrein.” Na vijf jaar wordt het hout gerooid om er energie mee op te wekken in een biomassacentrale.

Charter ondertekenen
“We hebben ook het Charter Duurzaam Ondernemen van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen ondertekend, dat onder meer voorziet in een actieplan rond energiebesparing. In het kader daarvan is het idee gekomen om de zonnepanelen te installeren.”

Zelfbedruipende energie-installatie
Bij de bouw van het magazijn in 2007 was de aanleg van zonnecellen niet mogelijk, omdat de draagkracht van het gebouw daar toen niet voor voorzien was. Bij de uitbreiding in 2010 was dat wel een specifieke eis in het lastenboek. “We hebben ongeveer een 200 vierkante meter aan panelen gezet, goed voor zowat 10 Kilowattpiek vermogen”, zegt Vanhalst. “Afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn, besparen we daarmee ongeveer 42 à 48 procent aan stroom. Alle elektriciteit verbruiken we ook zelf, waardoor onze stroomfactuur dus met ongeveer de helft gedaald is: van 5.000 naar ongeveer 2.250 euro per jaar.” De hele installatie betaalt zichzelf op ongeveer vijf jaar terug, rekent Vanhalst voor. Vanaf dit jaar is ze dus zelfbedruipend.