(Oude) fiets met stevig slot
Iedere studentenstad is dik bezaaid met stevig beveiligde tweewielers en fietserfstukken die jaren geleden werden vastgeketend aan een brug. Maar de fiets is nu eenmaal het snelste en goedkoopste vervoermiddel in een studentenstad. Bovendien is hij altijd beschikbaar en brengt hij je (meestal) veilig thuis. Koop absoluut geen nieuwe fiets als je gaat studeren. Het verroeste fietsje dat in de schuur van oom of tante staat, is goed genoeg. Investeer je centen beter in een goed en stevig slot.

Wegrennende wekker
De ochtend. Wellicht het meest hatelijke moment van iedere student. Al te vaak gaat het mis als de wekker met een correcte mep het zwijgen wordt opgelegd. Het gevolg kan variëren van een vergeten afspraak met je lief tot een gemiste thesisverdediging. Gelukkig is er nu de wegrennende wekker. Als het tijd is, rijdt de wekker met een hels lawaai door je studentenflat tot je het ding manueel uitzet. Meestal eindigt de student luid vloekend op de knieën met de handen gestrekt onder het bed. Maar je bent tenminste wakker!
Prijs: 14,95 euro – www.megagadgets.be

Deurposter
Een studentenflat blinkt meestal niet uit in vierkante meters. Maar met wat ingenieus zoekwerk kun je als student je ruimte zo goed benutten dat je kamer zonder veel moeite plots een stuk groter lijkt. Zo kun je met een deurposter diepte en sfeer toevoegen aan je kamer. De posters zijn ruim twee meter hoog en vullen de volledige binnenkant van je deur. Op die manier kijk je niet langer op een stoffige deur, maar op een barokke zuilengang, een klassieke wenteltrap of een moderne roltrap.
Prijs: 19,95 euro – www.allposters.be

EHBO-koffer
Wellicht zal mama daar wel aan gedacht hebben, maar het is geen overbodige luxe om een EHBO-koffer in je studentenkot te hebben. De klassieke pleisters, verbanden en pijnverzachtende medicatie komen altijd wel van pas. Bovendien vind je op het internet genoeg kinky en trendy verbandtrommels met pleisters in allerlei gekke kleuren en formaten waarmee je geen mal figuur slaat met je medische bezorgdheid. Een cursus EHBO kan ook handig zijn! Misschien kun je ooit het leven van een medestudent redden of – nog beter – valt de blondine die naast je woont wel eens in zwijm in de gang.

Power Tap
Onnodig om hier nog even te duiden op het belang van een smartphone of tablet want weinig studenten zullen een schooljaar starten zonder. Wel nuttig is de Power Tap, een ingenieus kraantje om in je stopcontact te stoppen, dat kostenbesparend werkt. Ideaal voor wie zijn oplader meestal in het stopcontact laat zitten. Want dat kost stroom, ook al laad je je telefoon niet op. Met de Power Tap kun je gewoon het kraantje open en dicht draaien als je elektriciteit nodig hebt. Bovendien ziet het design er ook nog cool en grappig uit.
Prijs: 24,95 euro – www.megagadgets.be

Sportschoenen
Goeie sport- of loopschoenen bieden een veel beter resultaat tijdens de examens dan gelijk welke stressbal. Even je gedachten verzetten en verse buitenlucht opsnuiven en je bent weer vertrokken voor een volgend hoofdstuk. Een rondje lopen, kan op elk moment van de dag. Bovendien kun je tegenwoordig je schoenen pimpen met de kleuren van je favoriete voetbalploeg of gewoon op een creatieve manier het ‘bling bling’-gehalte van je voeten opkrikken. Sporten en studeren gaan hand in hand, want ook hier telt dat een gezonde geest in een gezond lichaam beter functioneert.

Whiteboard
Om je kot praktischer in te vullen, haal je best die poster van Arctic Monkeys van je muur en vervang hem door een groot ‘whiteboard’. Daarop kun je niet alleen je weekplanning schrijven, maar ook allerlei kattebelletjes kun je er op kwijt. Tijdens de blok kun je er allerlei schema’s op krabbelen. Bovendien kan je zo’n whiteboard in allerlei formaten aankopen waardoor het perfect op een handige plaats in je kot past. Een mogelijk alternatief is een stuk van je muur te beschilderen met magnetische of beschrijfbare verf.