Door de zeer lage rentevoeten zijn almaar meer Belgen op zoek naar rendement voor hun spaargeld. Beleggen in vastgoed is daarbij voor veel mensen een populair alternatief voor de beurs. Een verstandige keuze? En waar moet je op letten als je je geld in bakstenen stopt?

Nooit eerder was het zo druk op de vastgoedmarkt als in het eerste trimester van 2017, zo blijkt uit cijfers van notaris.be. Vooral in Vlaanderen wisselen appartementen en huizen zeer vlot van eigenaar. Opmerkelijk wel: ondanks die appetijt daalde de gemiddelde prijs van vastgoed voor het eerst in jaren. Een gemiddeld woonhuis in Vlaanderen kost nu 232.184 euro, dat is 2,5 procent minder tegenover het vorig trimester.

Dalende prijzen
De prijs voor een appartement daalde met 0,12 procent tot 214.501 euro. “Klopt,” zegt notaris Bart van Opstal uit Oostende, “De prijzen daalden dit trimester licht. Het is nu natuurlijk de vraag of dit nog gaat gebeuren of dat dit gewoon een eenmalige correctie was. Als je op jaarbasis kijkt, zijn de prijzen nog altijd vooruit gegaan.”

 

Investeerders willen rendement en veiligheid, dan is vastgoed een populaire keuze – notaris Bart van Opstal

 

Huisje aan zee
Een speciaal geval in ons land is wel de Kust, daar boomt de vastgoedmarkt zelfs nog meer als in het binnenland. Een appartement aan zee kost gemiddeld zowat 30 procent meer dan elders in België. Staat de flat aan de dijk, mag je al ruim 60 procent bijtellen. “Naast investering kopen mensen ook flats aan zee voor eigen gebruik”, aldus van Opstal. “Bovendien is er ook een internationale factor: de onzekere situatie in landen als Turkije en Tunesië, doet potentiële kopers terug naar België kijken.”

Vastgoed brengt op
Waarom investeerders hun centen graag in vastgoed steken, is eenvoudig: een spaarboekje brengt bijna niks op. “Veel cliënten redeneren dan ook: nu is het moment om de stap te zetten voor de rente weer stijgt”, zegt van Opstal. “Ze willen rendement op hun geld, maar ook veiligheid. En dan is vastgoed een populaire keuze.” Als je een appartement als belegging koopt, mag je toch op 3 à 5 procent rendement rekenen, volgens de notaris. En je hebt hoogstwaarschijnlijk ook een meerwaarde op termijn.

 

België heeft geen overaanbod aan vastgoed – Iain Cook

 

Geen overaanbod
De interesse om vastgoed als belegging aan te kopen neemt dan ook hand om hand toe. In tegenstelling tot landen als het V.K., Nederland, Spanje en de V.S. heeft België namelijk nog geen zware vastgoedcrash gekend. “Die zit er ook niet direct aan te komen”, meent Iain Cook van het vastgoedmakelaarsnetwerk ERA. De reden? “België heeft geen overaanbod aan vastgoed”, zegt hij. “Spanje had dat bijvoorbeeld wel. Daar zijn projecten opgestart met honderden panden die allemaal op risico werden gebouwd en op buitenlanders waren gericht. Als de buitenlandse vraag opdroogt, heb je een probleem.” Bovendien verhuist een Belg maar één keer om de 33 jaar. “Een Nederlander één keer om de 11 jaar. Een Amerikaan al om de zeven à acht jaar. Dat tempert het overaanbod in ons land.”

Evenwicht
Er is met andere woorden nog altijd een evenwicht tussen vraag en aanbod. Zeer grote prijsschommelingen zijn er ook niet direct te verwachten volgens de experts. De Belg koopt daarbij graag vastgoed, maar hij zal zich niet eender wat aanschaffen. De meeste investeerders kiezen voor recente appartementen of nieuwbouw. “Simpelweg omdat die op korte termijn de minste kosten met zich meebrengen”, weet van Opstal. “Mensen hebben ten eerste geen zin in het gedoe van verbouwen, elektriciteit aanpassen of isoleren. En bovendien tasten die kosten natuurlijk het rendement aan.”

 

De meeste investeerders kiezen voor recente appartementen of nieuwbouw – notaris Bart van Opstal

 

Balans vinden
Het grote dilemma waar veel kandidaat-investeerders dan nog mee zitten: koop je één duurder pand dat je duur kan verhuren, of twee goedkopere panden? “Waar zit de grootste en meest kwalitatieve markt”, vraagt Iain Cook? “Bij de panden die tussen 700 à 1.000 euro verhuurd worden. Dáár moet je als investeerder zijn. Ga je daar onder, kom je bij een doelgroep van wie het huurpotentieel minder stabiel is. Ga je erboven, kom je bij mensen die ofwel kopen ofwel ook snel weer weg zijn, zoals expats.”