Bier, chocolade, de Rode Duivels of Stromae, ons kleine landje brengt heel wat exportproducten voort waar we terecht trots op mogen zijn. Sommigen missen op vakantie ons land zelfs zo erg dat ze op zoek gaan naar de ‘geliefd bij Belgen’ sticker in de brochure. Maar er zijn altijd een aantal zaken die thuis beter zijn, toch? Home sweet home? Of niet?

 

Bart Peeters,
zanger en presentator

 

Wat is voor jou typisch Belgisch?

“Waar moet ik beginnen? Ons land barst van het talent en dat op alle vlak. Ik denk dat we verschillende ‘ambassadeurs’ hebben die ons fier maken in binnen- en buitenland. Als ik zo even door onze vaderlandse geschiedenis fiets, denk ik meteen aan Stromae, De Rode Duivels, Eddy Merckx, Jacques Brel, Kuifje, Rene Magritte, James Ensor, Jan Fabre, Kim Clijsters, Adil El Arbi, Sidi Larbi Cherkaoui, Umesh Van Gaver, Selah Sue, Laura Tesoro, Rubens, Breughel, Luc Tuymans, Sam Dillemans…. En zo kan ik nog wel eventjes doorgaan. Voor een klein land hebben we heel veel.”

Wat mis je aan België als je op vakantie gaat? 

“Het compacte van een klein overzichtelijk land dat niet kortzichtig is en groot is in verscheidenheid. Een grappig, surrealistisch, maar ook nuchter land dat met vallen en opstaan leert dat de verbindende reflex de wissel op de toekomst is. Dat klinkt misschien filosofisch, maar het onderstreept mijn verbondenheid met ons land.”

Wat maakt jou een fiere Belg? 

“Ons land mag piepklein zij – het is exact zo groot als de Stad New York – maar toch is het een echt land met verschillende culturen en streken. We hebben de Ardennen, een mooie kustlijn, met Brussel als echte metropool en daarnaast nog tal van kleurrijk geprofileerde prachtsteden. Verder levert ons landje goede muziek en zijn er uitstekende televisiezenders. En West-Vlamingen zijn heel anders dan Antwerpenaren of Henegouwers en toch maken we er samen het beste van. Kijk maar naar het succes van Jan Jambon in Wallonië.”


 

dp4Sven Kums,
aanvoerder bij AA Gent.

Wat is voor jou typisch Belgisch?

“België staat voor mij symbool met gastronomie en bourgondisch eten. We hebben hier een heerlijke keuken en in elke stad puilt het uit van de goede en de gezellige restaurants, bistro’s of tapasbars. Kwaliteit is hier heel belangrijk. De producten zijn meestal erg vers en het vlees is van uitstekende kwaliteit. Daarnaast associeer ik België ook met een mix van verschillende culturen. Die multiculturele samenleving draagt bij tot de diversiteit van de maatschappij. Niet alleen in de keuken van de restaurants zien we een weerspiegeling van wat de wereld aanbiedt, ook in het dagelijks leven is België heel open en divers. Dat merk je al aan de verschillende talen die in (groot)steden over de tong rollen.”

Wat mis je aan België als je op vakantie gaat? 

“Als ik op vakantie ben, mis ik niet echt iets. Daarvoor is het ook vakantie en geniet je van de andere cultuur waarin je je bevindt. Vakantie duurt ook zo lang niet. Mocht ik bijvoorbeeld in Rusland of Spanje voetballen, zou ik misschien sneller zaken missen omdat je niet iedere week naar België kunt komen, maar dat is voorlopig nog niet aan de orde. Ik mis België dus niet op vakantie, maar ben wel altijd blij als ik terug op eigen bodem ben. Sommigen zullen het wel niet eens zijn met mij, maar ik vind ons klimaat ook goed. Niet te warm en niet te koud. Niet te droog en niet te nat. Extreme warmte of koude duurt nooit lang. Dat vind ik wel een plus.”

Wat maakt jou een fiere Belg? 

“Als ik naar mij persoonlijk kijk, dan maakte het mij uiteraard erg fier toen ik voor het eerst opgeroepen werd voor de Rode Duivels. Je land mogen verdedigen op het hoogste niveau is als sportman een hele eer. Als ik naar België an sich kijk, ben ik ook fier op onze klassieke nationale trots zoals ons riant aanbod aan uitstekende bieren of onze fantastische chocolade. We zijn ook de hoofdstad van Europa. Dat creëert toch wel aanzien. We zijn nu wel met mindere berichten in het nieuws geweest, maar onze hoofdstad blijft wel een politieke draaischijf van Europa. Ook op onze meertaligheid en onze opleidingen ben ik erg fier. Onze kinderen kunnen genieten van uitstekend onderwijs en dat schept zekerheid voor morgen.”


 

Marnix Peeters,
schrijver en mediafiguur

Wat is voor jou typisch Belgisch?

“Het feit dat wij al bijna honderd jaar een strook Oostkantons bezitten waar niemand een spat om geeft –  laat die Duitstaligen maar rustig bier drinken en Maiskolbenpfeifen roken –  terwijl het het mooiste stuk van het hele land is. Ik kocht mij er dan ook een huis en blijf erbij dat dit een onontgonnen parel van België is. Belgen denken nogal graag dat ze winkelboulevards nodig hebben om gelukkig te zijn, Ikea’s en Matrassenkoningen, of all-in-paradijzen aan de Turkse Rivièra met een golfslagbad. Niets is minder waar.”

Wat mis je aan België als je op vakantie gaat?

“Cafés! Er is geen land ter wereld waar je zo heerlijk op café kunt gaan als in België – Amerikanen zouden hun moeder verkopen om ergens te wonen waar je voor twee euro veertig een Westmalle van het vat kunt drinken. En kaas. Wij hebben gewoon verschrikkelijk goeie kaas. Honderden soorten. En vrijheid. Wij hebben gewoon zeer veel vrijheid – als je ze wil, tenminste”

Wat maakt jou een fiere Belg?

“Moeilijk. Ik zou een fiere Belg zijn als wij politici hadden die wat minder electoraal geïnspireerd staan te fezelen als hun een pertinente vraag wordt gesteld, voor wie ‘later’ niet betekent: 14 oktober 2018, en voor wie ‘leefmilieu’ zich niet beperkt tot de flora in de verzamelde moestuinen van hun achterban. Wij hebben echt àlles in huis om fierheid te rechtvaardigen, alleen durven onze partijen geen dikke vette vechters meer vooruit te sturen. Wij moeten het stellen met doorschijnende wezen.”


 

Dominique Persoone,
topchocolatier

Wat is voor jou typisch Belgisch?

“Brood en spelen! Vrij vertaald: frieten, bier, chocolade en de alles verbindende mayonaise ‘het voetbal’. Eén voor één items waarin niemand ons kan verbeteren. We zenden niet meer onze missionarissen uit, maar wel onze voetbalzonen. Ook om trots op te zijn: geen internationale bierranking zonder onze trappisten bij de eerste tien. En een frietje uit het vuistje blijft toch ook een delicatesse! En al zeg ik het zelf: een Belgisch ‘pralientje’ blijft een onvervangbare troost in mooie en bange dagen.”

Wat mis je aan België als je op vakantie gaat?

“Ik mis zowel de kleinschaligheid als de ongelofelijk uitgebreide kwaliteitskeuze die onze middenstanders aanbieden. Vergelijk eens het assortiment bij onze bakkers, patissiers, beenhouwers, caféhouders… met wat ze je – grote wereldsteden uitgezonderd – in andere Europese landen aanbieden. We zijn echt verwend. Met kleinschaligheid bedoel ik dat alles zo dichtbij is. Mijn Mexicaanse vrienden beweren dat mijn plantage niet ver ligt van het vliegveld van Cancùn, maar het is wel 400 km… Dat is twee keer de tour van België. Bij ons ligt alles naast de deur.”

Wat maakt jou een fiere Belg? 

“De ingebakken fierheid voor onze cultuur en ons rijk historisch verleden. Geboren in Brugge, wonend in Damme en met chocoladeboetieks in Brugge en Antwerpen kan ik er natuurlijk niet naast kijken. Maar ik ben niet alleen. Een paar jaar terug organiseerde de top van onze gastronomie meerdere keren met succes een internationaal foodfestival, de naam lag voor de hand: ‘The Flemish Primitives’, een referentie die iedereen meteen begreep. Ook toen ik onlangs Fernand Huts, de koper van de Rubenstekening, in Van Gils zag, vond ik ook bij hem uitgesproken fierheid voor onze roots als de motivatie voor zijn mecenaat.”