Als er iets is wat de overvloed aan kookprogramma’s en -boeken ons heeft geleerd, dan wel dat iedereen kan koken. Maar als student heb je vaak niet meer dan enkele euro’s per dag om je maag te vullen. Gelukkig hoef je geen fortuin te bezitten om elke dag lekker en gezond te eten.

50 euro per week
Een student die het met beperkt budget moet doen, is Léonie Callens, die net haar tweede jaar Moderne Geschiedenis (met succes) beëindigde aan de KULAK in Kortrijk. Ze krijgt wekelijks 50 euro budget van haar ouders, of omgerekend 5 euro per maaltijd. “Dat is niet veel, ik weet het. Gelukkig kan je vandaag veel recepten opzoeken in kookboeken en op het internet. En als ik echt wat tips wil kan ik steeds terecht bij mijn papa, die hotelschool heeft gevolgd in Koksijde.”

Kooktips van een app
“Er is ook heel veel online te vinden”, vult Wim Ballieu aan, tv-kok en uitbater van de gehaktballenketen Balls & Glory. “Bijvoorbeeld een recept voor een lekkere hamburger, waar je niet veel voor nodig hebt.” De moderne jeugd heeft het op vlak van koken een stuk gemakkelijker dan vorige generaties. Vandaag bestaan er talloze apps die kooktips geven: je geeft in wat je nog van restjes over hebt, en even later krijg je een mooi overzicht van de combinatiemogelijkheden.

 

Een croque-monsieur smaakt nog altijd beter dan een droge boterham – Léonie Callens

 

Alleen of met vier
Het grote voordeel van budgetkoken in zijn ogen is het feit dat het niet veel méér kost als je voor meer dan één persoon kookt. Of je nu een maaltijd met leftovers bereidt voor jezelf dan wel voor vier mensen, veel verschil zal het niet uitmaken. “Je kan dan bijvoorbeeld perfect op kot een beurtrol afspreken”, suggereert Ballieu.

Aangewezen op improvisatie
Ballieu is een doorwinterde ‘budgetkoker’: als kind maakte hij al maaltijden voor zijn zus, compleet met voorgerecht en dessert. Dat hij opgroeide in een slagerij zal daar wel mee te maken hebben. Ook nu nog is hij dikwijls aangewezen op improvisatie: aangezien hij vaak on the road is, geeft zijn koelkast vaak een weinig rijkelijke aanblik en is het combineren geblazen. Hij geeft dan ook maar wat graag enkele richtlijnen.

Chili con carne comme chez toi
Zo zijn er bepaalde basisgerechten waar je qua invulling alle kanten mee uitkan, zoals een ovenschotel of een uitsmijter. “Je hebt echt niet veel nodig; met wat droge pasta, ketchup en sojasaus kan je al iets lekkers maken. Heb je nog een blik witte bonen staan en wat gepelde tomaten? Bereid dan jouw versie van chili con carne.”

 

Bij budgetkoken kan je perfect een beurtrol afspreken – Wim Ballieu

 

Wraps kunnen alles aan
Ook Callens durft al eens creatief aan de slag te gaan. “Ik probeer altijd zo goedkoop mogelijk mijn week door te komen”, vertelt ze. “Daarom eet ik vaak croque-monsieurs. Het kost niet veel, maar het smaakt nog altijd beter dan een droge boterham. En wat ik leuk vind om te maken zijn wraps. Je kan die met van alles en nog wat beleggen, en altijd is het lekker. Met vlees en groentjes of met zalm en wat kruidenkaas: altijd een succes!”

Makkelijker op te warmen
Niettemin is het met een beperkt product vaak beredderen. “Verse producten kosten nu eenmaal veel geld, dus is het meestal gemakkelijker om snel iets op te warmen. Dat vind ik het gemakkelijkste, maar het is niet altijd zo gezond natuurlijk.”

F_O-480Combineer niet te veel leftovers
Tv-kok Ballieu deelt graag nog enkele basisregels mee. “Probeer niet te gesofisticeerd te doen door te veel leftovers te combineren, want dan krijg je een knoeiboel. En gooi geen ingrediënten samen waarvan je weet dat ze niet passen, in de hoop dat er toch iets smaakvol uit zal komen. En ten slotte: als er iets in je koelkast echt niet meer lekker is: gooi het weg in plaats van het per se te willen gebruiken. Kortom, gebruik je gezond verstand.” En voor de geïnteresseerden: voor een eenvoudige puree met kaassaus (gegratineerd in de oven) laat Ballieu alles vallen.