Samen met je collega’s sporten, de strijk die door je werk wordt gedaan en een oppasdienst voor de kinderen. Allemaal initiatieven die ervoor zorgen dat een werknemer gelukkig door het leven gaat. En 100 procent tevredenheid beogen. Maar is dat wel voldoende?

Geluk & productiviteit
Werknemers zijn de kern van een onderneming. Het spreekt voor zich dat werkgevers hen dan ook zoveel mogelijk in de watten moeten leggen. “Ik vertel niets nieuws als ik zeg dat een gelukkige werknemer een productievere werknemer is”, aldus arbeidspsycholoog Frederik Anseel van de Universiteit Gent. “Hij zal beter presteren en innovatiever zijn.” Of iemand tevreden is, wordt trouwens 50 procent bepaald door erfelijkheid. “Iemand die van nature gelukkig is, zal dat ook gemakkelijker zijn op het werk.”

Iemand die van nature gelukkig is, zal dat ook gemakkelijker zijn op het werk – Frederik Anseel

Tevreden werknemers
De overige 50 procent heb je dus als bedrijfsleider zelf in de hand. “De veiligheidsvoorschriften naleven, zorgen voor een goede ergonomie op het werk, er zijn een aantal basisvoorwaarden waar een werkgever minimaal aan moet beantwoorden”, zegt Sonja Teughels, adviseur arbeidsmarkt van VOKA uit. “Dat zijn onder andere de veiligheidsvoorschriften naleven en een goede ergonomie creëren. Verder kun je er zo ver in gaan als je wil.” Sommige bedrijven investeren bijvoorbeeld in sportinfrastructuur, in mogelijkheden voor thuiswerk, in teambuildingactiviteiten… Zulke initiatieven dragen allemaal bij tot de algemene tevredenheid van werknemers. Teughels: “Kijk eens naar de kantoren van Google en Twitter. Dat zijn architecturale pareltjes. Daar wordt uiteraard mee uitgepakt.”

Waarden & normen
Het allerbelangrijkste echter, zijn de waarden en normen van een bedrijf. Als werknemers wil je het gevoel krijgen dat je dezelfde waarden uitdraagt als je bedrijf en wil je toch enige inspraak hebben.

Anseel: “Als mensen autonoom kunnen werken, de controle hebben over wat ze doen en zelf inspraak hebben over hoe ze hun doelen halen, zullen ze zich ook meer tevreden voelen.” Maar hoe autonoom kunnen arbeiders aan de band eigenlijk zijn? “Bij Volvo Trucks bijvoorbeeld, zijn de teams zo ingericht dat ze zelfsturend werken”, legt Anseel uit. “Ze bepalen zelf het tempo van de band en maken met collega’s afspraken over shifts.” Werknemers zijn gelukkiger met andere woorden, wanneer ze zich herkennen in het product dat ze maken of de prestatie die ze leveren.

 

Vergadering

 

Het belang van een goede band
Een andere, niet te onderschatten voorwaarde voor een gezonde werksfeer, is de relatie met de leidinggevende. “Zeer belangrijk”, benadrukt Anseel. “De directe relatie met de leidinggevende is vaak de eerste oorzaak van ontevredenheid.” Al mag er nog zo’n goede sfeer heersen tussen de collega’s onderling, als je een baas hebt die je voortdurend onder druk zet, die je controleert en die je amper autonomie geeft, dan gaat zich dat wreken. Aan de andere kant wordt de rol van teambuildingactiviteiten soms overschat. Anseel: “Je mag een gezellig event hebben op vrijdagavond, het effect daarvan is uitgewerkt op maandagavond. Mensen vinden dat leuk om te doen, maar als bedrijf investeer je je geld en moeite beter in andere zaken.”

Loon is een vorm van appreciatie, maar ook niet meer – Sonja Teughels

Geld maakt niet gelukkig
In zaken zoals het loon, zou je dan denken. Toch maakt loon alleen zeker niet gelukkig. Het is eerder een teken van waardering voor het werk dat je levert. “Het salaris of een bonus zijn goede motivatoren”, aldus Teughels. “Als je loon te laag ligt, loop je weg, maar het is niet de belangrijkste factor om tevreden te zijn. Het is een vorm van appreciatie, maar ook niet meer.” Fijne collega’s, een goede band met je baas, autonomie en inspraak hebben een veel grotere impact op het algemene welzijn op het werk.