Bij zomerjurkjes horen ook zomersnoetjes. De lange winter laat echter sporen na op je gezicht. Tijd om net zoals de zon weer te stralen. “Met een paar kleine tips zorg je ervoor dat je huid de winter achter zich laat en klaar is voor de zomer.”

Knus is het wel in de winter: gezellig bij de haard, warme chocolademelk, wollen mutsen en sjaals. We duffelen ons warm in tegen de koude. Maar ons gezicht valt moeilijk te beschermen en droogt gemakkelijk uit in de donkere regenmaanden. “Na de winter zie je er vaak een beetje grauw uit”, aldus visagiste Angelique Vandewinkel, actief bij televisiezender VIJF en organisatrice van verschillende workshops styling en visagie. “Je gezonde vitaminen zijn als het ware opgebruikt, je moet je gezicht opnieuw de kans geven om zich op te laden.” Vandewinkel raadt aan om je gelaat daarom een stevige opfrisbeurt te geven. “Reinig, peel, zet er een maskertje op, breng daarna wat lotion aan en vervolgens een dagcrème”, legt ze uit. “Je kan dat zelf doen of laten doen in een schoonheidsinstituut.”

Water komt later
Al houdt het daarna natuurlijk niet op. Visagisten raden aan om je gezicht elke dag te reinigen, twee keer zelfs, ’s ochtends en ’s avonds. En dat komt voor 90 procent van de vrouwen nog altijd als een verrassing, terwijl het een basisprincipe zou moeten zijn. “Na jaren van workshops is mijn ervaring dat veel vrouwen hun gezicht gewoon niet goed verzorgen”, zegt Vandewinkel. “Net zoals je dagelijks je tanden poetst, moet je ook dagelijks je gezicht reinigen.” Want, net zoals je lichaam gezond voedsel nodig heeft, moet je ook je gezicht met alle respect behandelen. “Maar let op met water”, meent Vandewinkel, “ga niet elke dag met je gezicht onder de douche, te veel water is niet goed voor je gelaat. Het droogt je huid uit. Als je water gebruikt, neem dan ook lauw water.”

 

Na de winter heeft je gezicht nieuwe vitaminen nodig – Angelique Vandewinkel

 

Ochtend & avond
Gelukkig is gezichtsreiniging geen hogere wiskunde: neem een reinigingsmelk, verdeel die over je gelaat, breng wat water op je vingers en maak cirkelvormige bewegingen. Spoel daarna af, neem een watje met wat lotion, doe die over je gezicht en breng dan je dagcrème aan. In een mum van tijd, is je gezicht weer helemaal klaar. Vergeet wel niet om ’s avonds hetzelfde ritueel te hanteren. “Ook na een avondje stappen”, waarschuwt ze nog. “Kruip niet gewoon je bed in, maar ontschmink je gelaat. Ik huiver als ik hoor dat vrouwen dat niet doen. Dat is gewoon respectloos voor je huid.”

Gezicht = spiegel
De rode draad doorheen het verhaal van een gezonde huid is in alle gevallen een goede hydratatie. “Onontbeerlijk voor een frisse blik”, beaamt ook Nathalie Van den Berg van de populaire fashion blog Curls and Bags. “Het helpt niet om gewoon veel crèmekes op je huid te smeren, je moet er ook voor zorgen dat je voldoende water drinkt.” Je gezicht is eigenlijk een spiegel aan de buitenkant van wat zich binnen in je lichaam afspeelt. Als je amper water drinkt, zal je gezicht ook niet stralen, maar er eerder uitgedroogd uit zien. Een simpele basislogica dus, vandaar één supertip: reinigen en hydrateren. Dat zijn de sleutelwoorden tot succes. Overdrijf trouwens niet met je peeling of scrub. “Om de twee weken of één keer per maand volstaat”, is het advies van Vandewinkel. “Overdaad schaadt, ook bij huidverzorging.”

 

Hydratatie is onontbeerlijk voor een frisse blik – Nathalie Van den Berg

 

Bruinen zonder zon
Die tips indachtig bekom je weliswaar een frisse huid, maar in de zomer wil je natuurlijk ook stralen als je met dat mooie jurkje over een terrasje paradeert. “Zeker in het begin van de lente en zomer ben je vaak nog bleek”, aldus Van den Berg. “Daarom raad ik aan om een self tan, een zelfbruiner, te gebruiken zodat je zelf de zon op je gezicht krijgt.” Het vraagt weinig moeite, maar het zorgt meteen voor een wereld van verschil, die je een gezonde blik geeft. Na een aantal weken doet de zon haar werk en kun je die zelfbruiner achterwege laten.

Laat je stralen
Het grauwe is weg uit je gelaat, je gezicht is zomerklaar. Nu nog een laagje make-up om je gezicht helemaal te laten stralen. “De volle, rode lippen zullen ook deze zomer nog steeds populair zijn”, voorspelt Vandewinkel. “Lipgloss wordt hét product van deze zomer. Populair in de jaren ’90, maar de komende maanden dus helemaal terug van weggeweest.” Tot slot kan je met een highlighter niets verkeerd doen. Van den Berg: “Breng highlighter aan op je jukbeenderen. Het zorgt voor een extra, wakkere, mooie en frisse teint die je doet stralen.”