Een dag telt 24 uren, dat geldt voor iedereen, zowel voor ouderen als jongeren. Maar waaraan besteden jonge mensen hun tijd? Waar vullen ze hun vrije uren mee? Over een gebrek aan keuzes mogen ze alvast niet klagen. “Veel tieners hebben het eigenlijk best wel druk.”

In de week is het tijd voor huiswerk en in het weekend voor vrienden, sport en uitgaan. Als we het hebben over de vrijetijdsbesteding van jongeren, is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de weekdagen en het weekend. De school is nog altijd veruit de grootste slokop van de tijd van jongeren, maar op het aantal activiteiten dat beschikbaar is na de schooluren lijkt geen rem te staan. Zeker in het weekend tuffen de ouders van hot naar her om hun kroost naar de muziekschool, de sportclub of de jeugdbeweging te voeren.

Naar de fitness gaan is blijkbaar in de mode – Evelien Nijs

 

Weekend versus Thuis
Ook bij de bijna 17-jarige Evelien Nijs uit Herselt is er een groot verschil tussen week en weekends. “In de week moet ik huiswerk maken en studeren, dan doe ik voor de rest niet zo veel meer. Behalve naar Thuis kijken (lacht).” Haar weekend ziet er wel wat anders uit: “Op vrijdag ga ik meestal naar een fuif, op zaterdag heb ik dan repetities met muziekkoor Scala in Aarschot en op zondag is er de jeugdbeweging en daarna musicalrepetities. En tussendoor ga ik af en toe ook nog wel eens babysitten.”

Jongeren, verenigt u
Met dat drukke programma is Evelien helemaal geen uitzondering. Het Jeugdonderzoeksplatform (JOP), een samenwerking tussen de UGent, KULeuven en VUB, neemt regelmatig de vrijetijdsbesteding van jongeren onder de loep en daaruit blijkt dat ze het best druk hebben. “In de laatste JOP-monitor, afgenomen in 2013, zien we dat ongeveer zes op tien Vlaamse 14- tot 30-jarigen actief is in het verenigingsleven”, zegt Annelore Van der Eecken van Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek van de UGent. “Zowat 35 procent van hen sport in georganiseerd verband. Eén op vijf is lid van een jeugdvereniging en één op drie neemt deel aan een andere vereniging dan een jeugd- of sportvereniging.”

Bijna zestig procent van de jongeren gaat elke dag op internet voor ontspanning – Annelore Van der Eecken

 

Shake je los
Een behoorlijk populair tijdverdrijf tegenwoordig is bijvoorbeeld dansen. In de vriendenkring van Evelien zitten heel wat meisjes die regelmatig de heupen van links naar rechts laten wiegen. “Er wordt ook heel veel muziek gespeeld. Ik ken verschillende mensen die voortdurend met hun gitaar of drumstel in de weer zijn. En naar de fitness gaan, is blijkbaar ook in de mode”, zegt ze.

Boss, better have my money
Al die hobby’s kosten natuurlijk wel een heleboel geld. Heel wat jongeren blijken daarvoor ook zelf de handen uit de mouwen te steken. Iets meer dan de helft heeft een bijbaantje, de absolute meerderheid wel enkel tijdens schoolvakanties. “Dat doe ik ook”, zegt Evelien. “Die verdiensten zijn best wel meegenomen, zeker als je zelf een deel van je budget moet beheren, zoals dat mij het geval is.”

Muziek spelen is hip, ik ken verschillende mensen die voortdurend met hun gitaar of drums in de weer zijn – Evelien Nijs

 

Sociaal op internet
Naast sporten, muziek maken en bewegen, hebben natuurlijk ook de wat meer passieve – en goedkopere – vrijetijdsbestedingen hun fervente liefhebbers. “Meer dan 35 procent van de jongeren geeft aan dagelijks tv te kijken”, zegt Van der Eecken. En er wordt ook massaal gegamed, gefacebookt en geïnstagramd. “Bijna zestig procent gaat elke dag op internet ter ontspanning. Jongere kinderen, de 12- en 13-jarigen, kijken iets meer dagelijks tv dan dat ze op het internet gaan. Maar ook voor hen vormen deze twee activiteiten de top drie, samen met sms’en of bellen met vrienden.”

Uitzonderingen op de regel
Voor Evelien zijn die cijfers geen verrassing. “Mijzelf zegt het niet veel, maar in mijn klas zitten héél veel verwoede liefhebbers van videogames”, zegt ze. “Ook van sociale media als Facebook en Snapchat wordt druk gebruik gemaakt. Ik heb één vriendin die haar Facebook-profiel verwijderde omdat ze het beu was, maar dat is echt een uitzondering. We hebben haar met heel de klas trouwens overtuigd om toch opnieuw Facebook Messenger te installeren, zodat we kunnen blijven chatten (lacht).”