Kerstmis is zowat het grootste feest dat we, vaak met familie, vieren. Maar hoe zit het met andersgelovigen die hier wonen, surfen ze mee op de kerstgekte? Gaan ze ook op zoek naar het origineelste geschenk en schuiven ze aan tafel voor een gevulde kalkoen?

Kerstmis staat voor de deur en de kerstsfeer is al volop in het land. De kerstmarkten met hun typische houten chalets, bijhorende ijsbaan en glühwein geven de stad een typisch winters tintje – alleen de sneeuw laat nog even op zich wachten. Winkels vol kerstversieringen en cadeautjes verwelkomen hun klanten, terwijl kerstliedjes door de straten klinken.

Eerte contact met Kerst
Iedereen raakt in de ban van Kerstmis. Fouad Ahidar (43), ondervoorzitter van het Brussels Parlement en vader van vijf kinderen vindt dat het er allemaal bij hoort: de warme chocomelk en de metershoge kerstboom op de Grote Markt in Brussel, die dit jaar uit Slovakije komt, maken deel uit van de traditie. Fouad is hier opgegroeid en kwam zodoende vanzelf in contact met de kerstambiance, de kleuren, de warmte en het feesten en ziet niet in waarom je als moslim een mooie boodschap van een bepaalde cultuur niet gewoon zou meenemen naar huis en delen.

 

Boeddhisten zullen bijvoorbeeld niet naar de nachtmis gaan of een kerststal zetten – Carlo Luyckx

 

Iedereen aan de versiering
“Mijn dochters komen thuis van school en vertellen over de kerstsfeer en de cadeautjes. Ze verwachten er dan zelf ook.” Zijn gezin doet met de hele viering mee: ze eten zelfs kalkoen – halal – ze drinken alcoholvrije champagne en er zijn pakjes voor iedereen én kerstversiering. “Want als alle buren in de straat zo’n kerstman aan hun gevel hangen, moet ik daar ook aan meedoen, natuurlijk,” zegt Ahidar lachend.

Respect voor tradities
Ook voor boeddhisten kunnen pakjes en kerstversiering erbij horen. “Maar dan vooral voor de kinderen”, vertelt boeddhist Carlo Luyckx (63), schepen van Cultuur van Sint-Gillis en voorzitter van de Boeddhistische Unie van België. Kerstmis is geen officieel feest voor boeddhisten, maar ze hebben de gewoonte om de tradities van een land te respecteren en te integreren. “Wel zullen ze bijvoorbeeld niet naar de nachtmis gaan of een kerststal zetten, dat doen ze niet,” zegt Luyckx. “Alhoewel mijn vrouw die kunstenares is, zelf een kerstboom gemaakt heeft die we traditiegetrouw elk jaar zetten,” voegt hij eraan toe.

 

Als iedereen zo’n kerstman aan zijn gevel hangt, moet ik daar natuurlijk ook aan meedoen – Fouad Ahidar

 

Jezus, Aïssa of was het nog iets anders?
Moslims en boeddhisten nemen dus in zekere mate deel aan het kerstgebeuren, maar vieren niet mee dat Kerstmis eigenlijk over de geboorte van Christus gaat. Ahidar: “Jezus die bij ons Aïssa heet, zien we niet als de zoon van God , maar hij is wel een belangrijke profeet waarvoor we veel respect hebben.“  Boeddhisten hebben dan weer hun zogenaamde Wesak-feest dat plaatsvindt op de avond van de volle maan in mei  en waarop zij op dezelfde dag de geboorte, verlichting en dood van Boeddha vieren.

Nieuwjaar op pantoffels
En wat met Nieuwjaar? Daar ligt het blijkbaar iets eenvoudiger, omdat het een lekenfeest is zonder spirituele of godsdienstige inslag, zodat iedereen in België het makkelijk kan meevieren. Voor Ahidar behoren een discotheek bezoeken en vuurwerk op Oudjaar ook helemaal tot de verleden tijd. Tegenwoordig zit hij met zijn pantoffels thuis naar de eindejaarshow op tv. te kijken “Ik ben toch wel goed geïntegreerd,” lacht hij.

Nodig eens een eenzame uit
Chinese of Tibetaanse boeddhisten hebben ook nog hun eigen nieuwjaarsfeest dat elk jaar op een andere dag valt, naargelang de maanstand. ”Ik ben sowieso vanuit boeddhistisch standpunt geen grote feestvierder”, aldus Luyckx, “maar de laatste jaren vierde ik Nieuwjaar thuis in beperkte kring ofwel bij vrienden. Wat we in Sint-Gillis ook doen op kerstavond en oudejaarsavond, is op een heel informele manier mensen die geen familie hebben, uitnodigen om samen te mediteren en daarna iets te eten in de tempel.” Een wel heel mooie manier om Kerstmis en Nieuwjaar te vieren.