Zou het niet mooi zijn als je bedrijf op het einde van de maand zou uitkomen op een gehalveerde energiefactuur? Of, nog beter, op een nul-factuur? Dat je zaak op energievlak volledig zelfbedruipend zou zijn en op termijn zelfs loskoppelbaar van het net?

Het scenario van een nul-factuur klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Maar het kan. Al zien we het nog niet veel. België telt zo’n half miljoen kmo’s. Al die kmo’s samen nemen een behoorlijk deel van het Belgische energieverbruik voor hun rekening. Hoewel we goed scoren inzake grondstofefficiëntie, is er nog veel potentieel op het vlak van energie-efficiëntie.

Begin bij het begin en bespaar
Dat bevestigt Gie Verbunt, CEO van Izen Group uit Lille, een installatiebedrijf voor hernieuwbare energie. “Wij adviseren bedrijven doorgaans om te beginnen bij het begin: besparen.” Er wordt nagegaan waar en hoeveel energie er verbruikt wordt en welke prioriteiten er zijn. Daken en muren isoleren, hoogrendementsglas, zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp installeren… “Niet zo moeilijk allemaal, maar bedrijven zijn er niet mee bezig”, zegt Verbunt. “Het is niet hun core business. Vandaar dat de interesse zo lauw is.”

 

In de toekomst zul je zelf beschikken over de energie die je opgewekt en opgeslagen hebt – Christophe Degrez

 

No-brainers inzake terugverdientijd
Ook bij studiebureau Enerdo uit Lummen stellen ze vast dat bedrijven niet echt wakker liggen van het energievraagstuk. “Jammer”, zegt David Dielis, zaakvoerder van Enerdo. “Met een minimum aan verstandige investeringen, kun je al behoorlijk wat energiekosten uitsparen. De terugverdientijd van sommige ingrepen, zonnepanelen of verlichting bijvoorbeeld, is bovendien zo kort dat het meestal een no-brainer is.”

Initiatief Be2020.nu
Om de aandacht sterker te vestigen op die energie-efficiëntie werkt het bureau mee aan Be2020.nu, een uniek initiatief van en voor particulieren, bedrijven en gemeenten in Limburg. Doel is huizen, bedrijfspanden en overheidsgebouwen duurzaam, energiezuinig en klimaatneutraal maken. Als particulier krijg je energie aan inkoopprijs, kmo’s kunnen er energiekosten mee besparen en het kan gemeenten helpen om de doelstellingen van het energieconvenant 2020 (om tegen 2020 de CO2-uitstoot met minstens 20 procent te drukken, red.) te halen.

Gratis quickscan voor bedrijven
Bedrijven kunnen in die context een (gratis) quickscan aanvragen om hun energiestromen en verbruik in kaart te brengen. Op basis daarvan worden mogelijke besparingsmaatregelen voorgesteld, met een inschatting van het besparingspotentieel. David Dielis: “Het promoten van die quickscans haalt de drempel duidelijk omlaag, maar het blijft moeilijk om bedrijfsleiders er warm voor te krijgen.”

 

Energiebesparende maatregelen zijn voor bedrijfsleiders niet hun core business – Gie Verbunt

 

Testcase in zelfvoorzienendheid
Waarom dan niet zelf in energie voorzien? Dat is voor de meeste kmo’s voorlopig nog een brug te ver. Nochtans, de technologie is er en Gie Verbunt heeft er met de B&B en brasserie van zijn zoon Floris een testcase van gemaakt. Hij verbouwde het molenhuisje in Brecht met de allernieuwste snufjes qua hernieuwbare energie. Het gebouw is super geïsoleerd en winddicht, wordt verwarmd met een warmtepomp en dekt alle energiebehoeften van de bewoners, inclusief mobiliteit. Want met de elektriciteit die het zonnedak produceert, rijden ze het hele jaar elektrisch rond.

Energieproducent wordt energieregisseur
Volgens Christophe Degrez, CEO van groenestroomproducent Eneco is dat de toekomst. “In de toekomst zal het de consument zelf zijn die kiest voor zonnepanelen, een slimme thermostaat, een elektrische auto of een Tesla Powerwall huisbatterij. Wij, als energieproducent, zullen dan eerder optreden als energieregisseur voor de energiehuishouding.” Decentrale productie wordt cruciaal. Grote drijfveer – voor bedrijven en particulieren – zal zijn om zelfvoorzienend te worden. Om zelf te beschikken over de energie die je opgewekt en opgeslagen hebt.

Uitsluiting tegengaan
Eneco ijvert daarnaast ook voor sociale innovatie via een coöperatief model, een windmolenpark of grote zonnedaken, waarvan consumenten medeaandeelhouder worden. “Ik vind het erg dat 82 procent van de bevolking uitgesloten wordt van de particuliere zonnemarkt. Het is toch niet omdat je geen eigen huis hebt of in een huurhuis woont, dat je geen zonnepanelen zou kunnen hebben?” En die mensen denken er ongetwijfeld hetzelfde over.