Bij leasing denken de meeste mensen automatisch aan bedrijfswagens. En dat terwijl het concept zoveel breder is dan mobiliteit. Zo vallen onder equipment leasing eigenlijk alle denkbare producten die in een bedrijf kunnen worden ingezet, zoals Helga Laureys, asset & procesmanager van Belfius Lease, aangeeft.

Industriële machines en uitrusting
“Daarmee bedoel ik concreet alle mogelijke machines en uitrustingen die nodig zijn voor het uitvoeren van de kernactiviteiten van een productiebedrijf. Die moeten dus niet per se worden aangekocht, maar kunnen perfect worden geleased. Dat gaat bijgevolg heel breed, van paneelzagen over CNC-machines tot volledige productielijnen. Voor winkels of horeca kan dat dan gaan over koeltogen, kassasystemen of vending machines.”

Bouwkundig materiaal
“Leasing is bij het grote publiek vooral bekend als investeringsvorm voor wagens. Maar meer dan de helft van de leasings afgesloten in België voor roerende goederen heeft betrekking op andere materialen dan bedrijfsvoertuigen of personenwagens. Zo kan bijvoorbeeld ook alles wat nodig is op bouwwerven, bij wegenwerken of andere bouwkundige projecten worden geleased. Voorbeelden daarvan zijn kranen, hoogtewerkers en graafmachines.”

IT- & bureelmaterieel
“Voor de ondersteuning van de bedrijfsactiviteit, en dan meer specifiek in een kantooromgeving, kan ook een beroep worden gedaan op leasing als investeringsmiddel. Producten die in dat opzicht heel courant worden geleased: IT-materiaal, bureaustoelen, printers, tot zelfs volledige telefoniecentrales. Bovendien kunnen ook de transport- en installatiekosten inbegrepen zijn, waardoor de leasingnemer bijna geen liquiditeiten nodig heeft.”

Hernieuwbare energie
“Ook verschillende vormen van hernieuwbare energie komen in aanmerking voor leasing. Zonnepanelen vormen een belangrijk aandeel in deze categorie. Voor andere vormen van hernieuwbare energie kan er eveneens een leasingformule worden uitgewerkt. Dan denk ik bijvoorbeeld aan WKK-installaties of windmolens. En omdat de leasinggever volledig eigenaar blijft van het geleasede goed, worden complexe en dure administratieve garantieprocedures vermeden.”

Medisch materiaal
“Specifiek voor de medische en zorgsector kan leasing een oplossing bieden. De geleasede materialen kunnen zeer divers zijn. Enkele concrete voorbeelden: tandartsstoelen, echoapparatuur, röntgensystemen, scanners, veterinaire toestellen, apparaten voor reiniging en sterilisatie… En aangezien de financieringshuur beter afgestemd is op de levensduur van het bedrijfsactief, zijn langere looptijden perfect mogelijk.”

Big items
“Dit is de categorie die wellicht het meest tot de verbeelding spreekt. Hoe groot de toestellen ook zijn, ze komen wel degelijk in aanmerking voor leasing. Binnen deze groep gaat het dan voornamelijk over vaar- en vliegtuigen: boten, kleine vliegtuigen, helikopters of andere grote transportmiddelen. Ook spoorwegmateriaal kunnen we hieronder thuisbrengen. De markt van big items als leasingproduct is trouwens heel sterk aan het groeien.”