De hoge conjunctuur van de kunstmarkt heeft de jongste jaren een uitzonderlijk ‘ecosysteem’ weten te doen floreren van nieuwe verzamelaars, klant-investeerders, zakenbanken, consultants, logistiek- en transportbedrijven. Dit heeft een spectaculaire aankoopkoorts gegenereerd, die deels te verklaren is door de overvloed aan liquiditeiten die vandaag bestaan en voor bepaalde investeringen worden ingezet. De kunst is dus, aangezien de aandelen te duur zijn geworden en de obligaties niet langer meer opbrengen, te kapitaliseren op luxeproducten zoals kunstwerken.

Meer info voor kunstliefhebbers…
In een geglobaliseerde markt, waar digitalisering een belangrijke rol speelt, hebben nieuwe actoren zoals Artprice en Artnet bijgedragen tot het activeren van de markten. Vandaag beschikken kunstliefhebbers over meer informatie dan voorheen, waardoor ze de werken beter kunnen traceren en controleren. De groeiende transparantie maakt beter investeren mogelijk.

 

Werken van beroemde kunstenaars blijven betrouwbare investeringen

 

…voor betere inschatting
Is kunst daarom een veilige investering? Precies zoals op de beurs is er behoefte aan voorkennis om te kunnen inschatten welke aankoop de investering waard is. Werken van beroemde kunstenaars blijven betrouwbare investeringen. Nochtans zijn er, om de waarde van een kunstwerk te bepalen, een aantal basisregels en een paar onontbeerlijke vragen die je jezelf moet stellen. Zowel over de kunstenaar: is die trendy en bekleedt hij/zij een bepaalde plaats in de kunstgeschiedenis? Maar ook over het kunstwerk zelf, de staat ervan, de periode waarin het gemaakt is en zeker ook de ‘wall-power’ waarover het beschikt, de kracht die het werk uitstraalt op de muur.

Positieve romantische bagage
Een niet te onderschatten parameter is ongetwijfeld of de kunstenaar al dan niet over een ‘positieve romantische bagage’ beschikt. Ongelukkige liefdesverhoudingen, geïnspireerd zijn door een muze, een zekere opstandigheid cultiveren en jong sterven zijn elementen die bijdragen tot succes, erkenbaarheid en die dus het uiteindelijke prijskaartje beïnvloeden.

Emotionele, historische en financiële waarde
Uiteraard heeft een kunstwerk niet enkel een financiële waarde, maar ook een historische en emotionele waarde. De schoonheid is niet te kwantificeren. De meeste Belgische actoren worden bewogen door passie en niet door speculatie, die enkel voor een aantal internationale investeerders is weggelegd. Het beleggen in kunst zonder voorkennis is gewaagd. Reden te meer om steeds aan te kopen wat je graag ziet met de middelen die het je toelaten.