Emma Bale kijkt uit naar de komende kerstdagen, ze houdt al van jongs af aan van het warme familiegevoel en vindt zelfs studeren met de kerstboom erbij gezellig. En cadeautjes. “Zien dat wat ik heb gekocht, iemand anders blij maakt, daat draait het om.”

Al twee jaar is de 17-jarige Emma Bale, haar echte familienaam is Balemans,  niet meer van de Belgische en Europese podia weg te denken. Dat ze meer in haar mars heeft dan zingen, toonde ze onlangs tijdens haar presentatie op de talkshow TEDx, waar sprekers in een kwartier hun expertise of project toelichten. Emma vertelde er hoe je je dromen kan waarmaken als je maar durft én vooral jezelf blijft. Dat lijkt haar aardig te lukken, want ondanks haar drukke agenda blijft ze de schoolgaande jongere die focust op de komende examens.

Ben je toch al een beetje in kerststemming of heb je door de examenstress geen tijd om daaraan te denken?
(heel enthousiast) Oh ja, van het moment dat de examens beginnen, ben ik al in kerststemming en zo gauw de kerstboom er staat, is de kerstsfeer er helemaal. Gewoonlijk zetten we die begin december, maar nu is het zo druk geweest dat het er nog niet van gekomen is. Met de kerstboom erbij vind ik het nog leuker om te studeren eigenlijk. En met de open haard die dan brandt, is het supergezellig.”

Op mijn lijstje staan van die typische hebbedingetjes voor meisjes: armbandjes, een leuk lingeriesetje, een pyjama… heerlijk om te krijgen

Emma Bale

Hoe vier je Kerstmis, met familie of vrienden?
“Wij vieren Kerstmis altijd met familie. Vroeger deden we dat bij mijn meter thuis, dat was altijd heel gezellig. De hele familie kwam dan bij elkaar en we aten lekker veel… euh we aten lekker en ja, soms ook veel! Hoewel we maar een heel kleine familie zijn, wonen we allemaal in verschillende uithoeken van België, dus Kerstmis was gewoon supercosy, omdat we elkaar dan nog eens zagen. We hebben Kerstmis ook al thuis gevierd met vrienden en dan deden we een gourmet-avondje. Leuk én lekker want je kan zelf kiezen wat je het lekkerste vindt en hoeveel je neemt. En mama hoeft ook niet de hele dag in de keuken te staan. Soms deden we het alleen met ons gevieren, mijn ouders en mijn zus, en dan verdeelden we de taken: mama zorgde voor het voorgerecht en mijn zus en ik voor het nagerecht. Dit jaar vieren we Kerstmis bij mijn tante, opnieuw in kleine kring. Ik weet nog niet wat we gaan eten, dat hangt er een beetje van af wat de gastvrouw klaarmaakt. Maar het is zeker geen traditionele kalkoen.“

Wat is je mooiste kerstherinnering?
“Eén keer was Kerstmis bij mijn meter heel speciaal, ik heb er zelfs nog een foto van (kijkt de kamer rond om te zien of ze de foto ziet staan). De hele familie was erbij, we zaten allemaal op de sofa en waren aan het lachen en ik zat daar – ik was een jaar of zeven, acht – en ik had een heel intens gevoel van geluk. Iedereen die ik graag had, was daar rond mij. Ik was nog klein en had geen zorgen of problemen, maar ik herinner me nog dat ik voelde dat het een bijzonder moment was en dat alles klopte. Ik nam het echt in me op en ik ben het nooit vergeten.“

Wat staat er op je wishlist voor de kerst?
“Mijn verlanglijstje staat in mijn brief aan de Sint. Wat ik niet van de Sint krijg, krijg ik vaak met Kerstmis. Normaal gezien zet ik mijn schoen zeker twee weken op voorhand, maar ik heb dit jaar geen tijd gehad. Ik vind Sinterklaas nog altijd keileuk. Op mijn lijstje staan van die typische hebbedingetjes voor meisjes: armbandjes, een leuk lingeriesetje, een pyjama, dat vind ik allemaal echt heerlijk om cadeau te krijgen.”

Wij vieren Kerstmis altijd met familie, we komen samen en we eten lekker veel… euh, we aten lekker en ja, soms ook veel

 

Kopen jullie cadeautjes voor elkaar met kerst?
“We trekken kaartjes om te weten voor wie je een cadeautje moet kopen. Meestal ga ik met mijn zus of met vriendinnen shoppen, want het moet een verrassing blijven welk cadeau je voor iemand kiest. Daarvoor doe ik het eigenlijk, zien dat wat ik gekozen heb iemand blij maakt. Dat sprankeltje vreugde dat je hebt veroorzaakt, dat vind ik het mooiste. De positieve vibe vind ik zo leuk aan Kerstmis.”

Hoe ziet je kerstoutfit eruit, ga je iets nieuws kopen?
“Normaal gezien koop ik meestal iets nieuws, maar nu heb ik zoveel galakleedjes in mijn kast hangen dat ik daar eentje van zal dragen. Het wordt alvast gewoon iets waar ik me goed in voel en dat toch chic is. Ik vind het wel leuk om me chic te kleden, ik vind dat dat er ook bijhoort.”

Zijn er tussen de feesten door ook nog optredens tijdens de kerstvakantie?
“Ja, maar het zijn geen grote optredens, ik moet nog naar Viva for Life, een beetje de Waalse tegenhanger van Music for Life, en misschien ook nog ergens anders optreden, maar dat is nog niet zeker. Wel ga ik veel tijd doorbrengen in de studio met inzingen en teksten schrijven voor mijn nieuwe CD.”

Mijn vrienden en ik hebben geen drank of iets speciaals nodig om ons te amuseren met Oudjaar

Emma Bale

Hoe ga je oudejaarsavond vieren, wordt dat uitgaan met vrienden?
“Oudejaarsavond vier ik altijd met mijn vrienden, maar we komen dan gezellig samen bij iemand thuis en koken, iedereen moet iets klaarmaken. Net als bij mijn ouders trekken we ook kaartjes voor de cadeautjes. Waarschijnlijk gaan we wel even naar het stad (Mechelen, red.) om naar het vuurwerk te kijken en dan gewoon terug. Wat leuk is aan mijn vrienden is dat we geen drank of iets speciaals nodig hebben om ons te amuseren. We kunnen even goed gezelschapsspelletjes spelen en ons keihard amuseren. Ik denk dat het gewoon een supergezellige avond wordt en dat er veel gaat gelachen worden.“

Hoe zal 2017 eruit zien op het vlak van muziek en studies?
“Het zal een heel druk jaar worden: mijn eerste full album waarmee we al een jaar bezig zijn, komt uit, maar er is nog veel werk te doen. Het zal weer hectisch zijn om het met school te combineren, net als dit jaar. Ik heb veel lessen gemist door mijn tournee met Milow en optredens in Duitsland, maar gelukkig ben ik goed in zelfstudie en presteer ik beter onder druk. Als ik weet dat het nu moet, dan lukt dat wel.”

Heb je nog een kerstwens voor de lezers?
“Een beetje in de aard van mijn beste kerstherinnering zou ik aan de mensen willen zeggen: Vergeet gewoon even al je problemen, geniet van het moment dat je samen bent met de mensen die je het liefste ziet. Wees gewoon blij en profiteer van de goede sfeer, want dat gebeurt niet zo vaak, dus je moet daar ten volle van genieten, …(denkt na) Dat is toch wat Kerstmis eigenlijk is. En dan kun je daar de rest van het jaar nog van nagenieten.”