In samenwerking met

Elke Berx, verpleegkundige bij Kind en Gezin

Als verpleegkundige bij Kind en Gezin ben ik al jaren professioneel geboeid door ouderschap, ontwikkeling en opvoeding, maar als mama van een tweejarige en met een tweede op komst, besef ik pas echt wat dat inhoudt en hoe moeilijk opvoeden soms is.

‘Gewoon’ is goed genoeg
Tegenwoordig moeten we als ouder heel wat, of dat maken we onszelf soms toch wijs. Zelf heb ik me hier ook wel eens door laten vangen, maar ik besefte al snel dat dit ons gezin en mij niet gelukkiger maakte. Genieten van de kleine dingen en accepteren dat ‘gewoon’ goed genoeg is, geeft mij rust.

‘Correct opvoedingsadvies’
Bij Kind en Gezin zie ik een grote diversiteit aan ouders, elk met hun eigenheid, elk met hun krachten en noden. Er bestaat niet één algemeen correct opvoedingsadvies. En elke ouder voelt zich wel eens onzeker, onbegrepen, niet goed genoeg. Dan is het fijn om te weten dat je omringd wordt door mensen die voor je klaarstaan met een luisterend oor en persoonlijk advies. Als verpleegkundige probeer ik me aan te sluiten bij ouders door te luisteren, te ondersteunen. Ik ga met hen in dialoog. Het is mijn taak om ouders gerust te stellen. Ik wijs hen op hun eigen kracht en toon hen dat ze goed bezig zijn. Zo ga ik samen met ouders op weg zodat ze kunnen groeien in hun rol als ouder. En het is heus oké als het even niet goed gaat.

 

Klink op je kind, klink op elkaar, en zeker en vast ook op jezelf

 

Handleiding
Ouderschap is een proces van vallen en opstaan. Geen enkel kind wordt geboren met een handleiding. De perfecte ouder bestaat niet. Ouderschap is een geweldig en overweldigend avontuur. Zorg goed voor elkaar, en zorg zeker ook goed voor jezelf.

Klink op je kind en jezelf
Kinderen zijn verwonderlijk. Ze hebben de kracht om nieuwsgierig, vol verwondering en met volle aandacht op te gaan in de magie van een moment. Ze voelen en tonen hun gevoel meteen. Ze kunnen lachen en brullen zonder gêne. Het is heerlijk om te zien. En dat wens ik iedereen toe. Geniet van de kleine én grote momenten. Vier die eerste nacht doorslapen, geniet ook eens van een moment zonder de kinderen, klink op dat eerste tandje, dat eerste plasje op een potje, dat eerste woord, die eerste stap. Klink op je kind, klink op elkaar, en zeker en vast ook op jezelf. Want een mens grootbrengen, dat is immens.