Goede ideeën zijn goed, maar wanneer je er ook een goede business aan koppelt, worden ze nog beter. Een startende ondernemer moet zeker het aspect van innovatie en het rendement van zijn project in het achterhoofd houden. En elektronisch factureren.

Elke ondernemer in spe weet dat, naast het idee waarop zijn zaak is gebaseerd, zijn businessplan tot in de puntjes verzorgd moet zijn. Daarin geef je antwoord op onder andere de vraag welke meerwaarde je zaak brengt op de markt. Wat is je groeicapaciteit op lange termijn? “In België hebben we zeker geen tekort aan ideën”, vertelt Marie-Anne De Temmerman, die recent haar eigen onderneming Once Upon a Brand heeft opgericht, waarbij ze andere bedrijven adviseert inzake storytelling. “Maar je hebt ook tijd nodig om die ideëen uit te testen voordat je ze concretiseert. Daarvoor bestaan er talrijke hulpmiddelen om kandidaat-ondernemers te ondersteunen. Je moet profiteren van de mogelijkheden.”

 

Je hebt tijd nodig om je ideëen uit te testen voordat je ze concretiseert – Anne-Marie De Temmerman

 

Winst zonder marktprijs te overstijgen
“Veel ondernemers ontwikkelen hun ideëen, maar negeren te vaak de manieren om die in klinkende munt om te zetten”, bevestigt Véronique Weghsteen. Na een lange carrière als werknemer, heeft zij haar eigen B&B SintNik opgericht in Brugge. “In mijn geval, als hoteluitbaatster, is het enorm belangrijk om zeer precies de prijs van de overnachtingen te berekenen.” De bedoeling van een onderneming is natuurlijk om winst te maken zonder te ver boven de marktprijs uit te stijgen. “Als gevolg zou ik dan bijvoorbeeld de reservatiekosten moeten laten zakken. Denk daarbij ook goed na over promoties tijdens minder drukke periodes. Het is soms kunst en vliegwerk, maar vooral een garantie om niet voor verrassingen te staan.”

Mes tegen de keel
Al kunnen zulke verrassingen ook uit andere hoeken komen, zoals bijvoorbeeld onbetaalde facturen. Iets waar elke ondernemer bang voor is, want die kunnen een tekort aan kapitaal genereren en dus de kans in de hand werken dat je jezelf niet meer kunt uitbetalen… of je werknemers. “In mijn business komt dit weinig voor”, stelt Weghsteen. “Klanten betalen ten laatste op het einde van hun verblijf. Uiteraard is dat niet het geval bij de meeste andere ondernemingen. Veel zelfstandigen of kmo’s krijgen het mes tegen de keel wegens onbetaalde facturen. Met het risico op faillissement.”

 

Veel zelfstandigen of kmo’s krijgen het mes tegen de keel wegens onbetaalde facturen – Véronique Weghsteen

 

Hoe efficiënter optreden tegen wanbetalers?
Toch is er een mogelijkheid om tegen zo’n gevallen efficiënter op te treden: de elektronische facturatie. De klant kan niet meer zeggen dat hij de afrekening niet heeft gekregen, omdat een elektronische factuur officieel geregistreerd wordt. “Een elektronische factuur is dikwijls een goede optie”, concludeert Marie-Anne De Temmerman.

Niet bestand tegen slechte wil
Daarnaast biedt elektronisch factureren nog andere voordelen, die de betaling ervan veel waarschijnlijker maken. Eerst en vooral ligt de kost veel lager. Een recent rapport van KPMG heeft aangetoond dat een elektronische factuur ten opzichte van een papieren factuur 3,24 euro goedkoper is bij het verzenden en 5,77 euro bij het ontvangen. Daarbij komt ook een enorme tijdswinst inzake het opstellen, het opsturen en de archivering van een factuur. Enige bemerking: de elektronische factuur kan niets doen tegen een klant van slechte wil. Daarvoor blijven het talent, de contacten en de flair van de ondernemer nog steeds de beste geallieerden om potentiële wanbetalers te ontmaskeren.