Hou het proper
“Een vuile schaafwonde ontsmetten heeft weinig zin. Maak de wonde proper door te spoelen met water. Verwijder al het zichtbare vuil, eventueel met een washandje. De wonde ontsmetten is pas de volgende stap en dan zijn er twee opties. Je kan de wonde open laten drogen, maar er wordt nu vaker voor een vochtige wondheling gekozen. Daar bestaan speciale, maar vrij dure pleisters voor. Door de wonde vochtig te houden, worden er sneller nieuwe huidcellen aangemaakt.”

Geen paniek bij bloedneuzen
“Een bloedneus is eigenlijk nooit gevaarlijk. Bij oudere mensen met een hoge bloeddruk die ook het bloed achteraan in de keel voelen stromen, is advies van een arts aangewezen. Je leunt best voorover en duwt ter hoogte van de neusbrug. Geef een bloedneus de tijd om vanzelf te stoppen. Leg eventueel iets afkoelend in de nek, bijvoorbeeld een vochtige handdoek. De bloedvaten gaan hierdoor wat vernauwen wat het  bloeden kan helpen stelpen.”

Hechten of niet
“De vraag die zich bij een open wonde meteen stelt is: moet de wonde gehecht worden? Soms volstaan wondlijm of strips, maar als de wonde gaapt is hechten noodzakelijk. Je kan dus best meteen een huisarts raadplegen. En liefst binnen een tijdspanne van zes uur. Als een wonde later wordt gehecht, is de kans op infecties groter. Zeven tot tien dagen is de gangbare termijn voor het verwijderen van de draadjes. Afhankelijk van de plaats van de hechtingen.”

 

eerste hulp

 

Eerst water, de rest komt later
“Een brandwonde onder stromend water houden, is altijd de eerste stap. En spoel lang genoeg om te voorkomen dat de verbranding zich onderhuids verderzet. Haast je dus niet meteen naar de arts. Net als bij een schaafwonde wordt er bij een brandwonde meestal gekozen voor een vochtige heling met behulp van een koelende en wondheelkunde gel en een pleister. Opgelet: bij een chemische verbranding is het aan te raden om het antigifcentrum te contacteren op het gratis nummer 070 245 245.”

Warm vanbinnen
“Er wordt vaak gedacht dat vanaf een bepaalde lichaamstemperatuur heel erge dingen kunnen gebeuren, maar dat is eigenlijk een fabeltje. Panikeer dus niet te snel bij koorts en begin met het toedienen van voldoende paracetamol. Na dertig minuten zou het al moeten beteren. Koorts is vaak een teken van ziek zijn. Zijn er nog andere symptomen? Voel je je ziek? Ben je zelf erg ongerust? De afweging om wel of geen dokter te zien hangt meer af van andere factoren.”

Shaken, not stirred
“Als de patiënt bewusteloos was bij een mogelijke hersenschudding, ook al was dit maar heel kort, is altijd het advies van een arts nodig. In het andere geval kan je best een pijnstiller innemen en zorgen dat er de eerste uren iemand een oogje in het zeil houdt. Het is geen goed idee om iemand kort na een hersenschudding in bed te leggen zonder controle. Bij kinderen wordt de eerste uren geadviseerd om ze regelmatig te wekken. Bij toenemende hoofdpijn en braken is een controle aangewezen.”