Langdurig werkloos zijn is niet alleen nefast voor je portemonnee, maar zeker en vooral ook voor je zelfvertrouwen. Gelukkig bestaan er manieren om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Wij spraken met talentencoach Nina Timmermans van Zowerkthet.be, over hoe je als werkloze je zelfvertrouwen opnieuw kunt opkrikken. Bij de gesprekken die ze met werkzoekenden heeft, ziet ze naar eigen zeggen mensen ‘opengaan’. Maar hoe kan het zover komen?

“Momenten waar je fier op bent, geven je een idee waar je goed in bent en waar je toegevoegde waarde ligt. Zonder succeservaringen kan je zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen afzwakken. Wanneer die succesmomenten schaars zijn, zoals bij werkloosheid, kan het zelfvertrouwen afnemen. Mensen willen zich nuttig voelen en iets betekenen voor de maatschappij en de mensen om hen heen.”

nina

Wat is volgens jou de grootste fout die werkzoekenden maken?
Ik zie veel mensen zich krampachtig focussen op het ‘vinden’ van een job. Ze solliciteren op alle vacatures die maar enigszins aansluiten bij hun interesses. Dat kost tijd en energie en het levert vaak niets op.”

Wat is dan de oplossing?
“Het is beter om de focus te verleggen naar het ‘zoeken’ van een job die bij je past. Dat is spannend, want het betekent dat je de tijd moet nemen om bij jezelf te rade te gaan: wie ben ik en wat wil ik? Wat maakt mij gelukkig? Wat geeft mij energie? Je hebt er lef voor nodig. Naast dit zelfonderzoek moet je aandacht besteden aan je netwerk en je omgeving. Concreet: durf mensen benaderen, bijvoorbeeld via LinkedIn. Vraag door. Toon je interesse. Wees duidelijk: zeg wat je zoekt en waarom.”

Hoe kan je iemand motiveren om te blijven solliciteren
“Af en toe is er zeker nood aan wat ‘actie in de taxi’. Bij sommigen is die por gespierd, bij anderen gaat het om een schouderklopje. Of ik werkzoekenden soms een schop onder de kont geef? Jazeker, mijn aanmoediging kan die gedaante aannemen. Tijdens het gesprek stel ik onderzoeksvragen en zorg ik ervoor dat mijn gesprekspartner op een andere manier over zichzelf gaat nadenken.”

nina2

Waarom?
“Wel, al pratend vindt hij de juiste woorden voor zijn talenten en wat hij nodig heeft om ze effectief toe te passen. Het is voor een aantal mensen vaak vanzelfsprekend hoe zij hun talenten gebruiken, maar duidelijk en helder vertellen over wie je bent en hoe je handelt is een ander paar mouwen.”

Wat is de grootste tip die je kunt meegeven om meer zelfvertrouwen op te bouwen?
“Eerst en vooral loont het om de mensen in je omgeving te bevragen. Vraag aan vrienden, familie, ouders en kennissen wat zij vinden dat je goed doet en goed kan. Wat zouden zij in een referentie schrijven? Schrijf de antwoorden ook neer in een talentenlijst. Wees ook geduldig. Je bent niet de enige werkzoekende. Het feit dat je niet meteen werk vindt, betekent niet dat er iets mis is met jou! Je hoeft je dus niet te schamen voor je werkloosheid. Durf hulp te vragen. En focus je op het positieve. Train jezelf en bepaal wat je energie geeft en wat je energie kost. Leg bijvoorbeeld pen en papier naast je bed en schrijf twee weken lang elke avond op wat je die dag leuk vond of goed hebt gedaan. Denk zelf ook na over je talenten. Ze kunnen benoemen is één ding, maar zet je ze ook effectief in? Benut je ze ten volle? Dat zijn al heel belangrijke dingen die je zelf kunt doen.”

4 tips om je zelfvertrouwen te boosten
1) Vraag je omgeving waar jij goed in bent en stel aan de hand daarvan een talentenlijst op
2) Wees geduldig
3) Focus op het positieve
4) Benoem je talenten en denk na of je ze ten volle benut